Informació general

Plenari

El cas del conserge acusat de tocaments a una menor torna al primer pla de l'actualitat

Un vídeo publicat fa uns dies a les xarxes socials i les preguntes formulades per l'oposició al plenari d'ahir han posat el focus sobre aquest cas que es troba a l'espera de la sentència definitiva

Per Lluís Rovira i Barenys

Façana de l'edifici consistorial
Façana de l'edifici consistorial | Berta Ruiz

Un any després de fer-se pública la sentència que condemnava a un conserge d'un centre cívic de Cambrils a dos anys de presó acusat de tocaments a una menor, aquest cas ha tornat al primer pla de l'actualitat després que fa tres dies Enrique Arce, a través del seu compte de Facebook "Cambrils en +", publiqués un vídeo recordant-lo. Arce contraposava aquest cas amb la recent condemna pública que l'alcaldessa havia fet de l'agressió sexual produïda la nit de Sant Joan a Cambrils i recordava que el treballador municipal continua en actiu. En aquest vídeo es recordava que fins i tot el conseller Alfred Bosch, del mateix partit que l'alcaldessa, ERC, havia dimitit pel fet d'encobrir el seu cap de gabinet acusat d'assetjament sexual. Aquest vídeo ha anat corrent per les xarxes socials i fins i tot se'n va fer referència en el manifest que van llegir les Filomenes, aquest passat dilluns al port, per denunciar la violació produïda la nit de Sant Joan. Recordem que ara fa un any va sortir la sentència que condemnava aquest conserge a dos anys de presó i cinc anys més de llibertat vigilada per tocaments a una xiqueta de 12 anys. La sentència va ser recorreguda i a hores d'ara s'està a l'espera de la sentència definitiva.

Bateria de preguntes de l'oposició

Amb tot aquest preàmbul, era d'espera que ahir, en motiu de la celebració del plenari celebrat de forma virtual, aquest tema prengués protagonisme. I així va ser. Tot just encetar l'apartat de preguntes del ple, el regidor no adscrit Joan M. Artigau va prendre la paraula i va ser l'encarregat de formular una bateria de preguntes sobre aquest tema, consensuades amb tota l'oposició. Abans de les preguntes, Artigau va explicar que arran de l'aparició d'aquestes informacions a les xarxes socials, "s'havia produït una alarma social" i que s'havien generat "dubtes del tractament preventiu aplicat en aquesta situació". Artigau va dir que "consideraven oportú demanar totes les explicacions necessàries a l'alcaldessa a fi i efecte de tranquil·litzar la població". L'oposició va preguntar si abans del tràmit judicial es va aplicar el protocol d'assetjament; si el consistori és coneixedor de si s'ha interposat qualsevol tipus de recurs a la sentència; quines mesures s'havien pres per garantir la màxima precaució; com pensa actuar el consistori per tal de fer efectiva la pena d'inhabilitació en cas de sentència ferma; si s'han celebrat activitats on hagin participat menors en l'espai públic on actualment està el conserge i si pensa l'equip de govern que estan plenament garantides la seguretat i la llibertat de qualsevol menor que faci ús de l'espai on actualment hi ha el conserge.

"Vam apartar de sou i feina aquests treballador durant sis mesos i no podem ampliar-ho fins que hi hagi la sentència definitiva"

L'alcaldessa, Camí Mendoza, va dir, primer que tot, que ben aviat convocaria els diferents portaveus polítics per tal de posar en el seu coneixement "aquella informació que no es pot fer pública". Tot seguit l'alcaldessa va explicar que els fets es remunten al segon semestre de 2015, "tan aviat com vam ser sabedors d'aquesta situació vam engegar el procediment que podíem aplicar des de l'Ajuntament i vam emetre els informes corresponents per tal d'engegar un expedient disciplinari  a aquest treballador. Al mateix temps, la família de la víctima va presentar una denúncia que a hores d'ara està fent el seu curs".

Mendoza va explicar que el procediment que va engegar l'Ajuntament va consistir en "prendre les mesures màximes que preveu la llei i que són les d'apartar de sou i feina aquest treballador durant sis mesos. Quan aquest període es va acabar, vam considerar que no era suficient i amb l'acompanyament dels serveis jurídics es va insistir per veure si es podia ampliar. No va ser possible ja que ens van dir que a l'haver-hi la denúncia de la part afectada s'ha d'esperar que s'enllesteixi tot el tràmit judicial. És a dir, l'expedient disciplinari queda paralitzat mentre no hi hagi una sentència definitiva".

L'alcaldessa també va explicar que quan els van dir que aquest treballador s'havia de reincorporar "es va reubicar en un equipament en el que no pogués passar allò que suposadament havia passat en un altre equipament municipal. Des de l'administració hem fet el màxim per preservar el dret de la possible víctima però també els drets d'aquest treballador mentre el jutge no dictamini la resolució definitiva". L'alcaldessa va remarcar que "a ningú ens agrada aquesta situació i condemnem rotundament aquestes situacions". Camí Mendoza també va dir que esperava que la ciutadania entengués les explicacions que estava donant i va demanar prudència abans d'alertar, "estem jugant amb sentiments de persones, amb situacions molt delicades".

Comenta aquest article