Informació general

Pesca

Les barques d'arrossegament reprenen l'activitat pesquera després de dos mesos d'aturada biològica

Aquest any, la veda ha durat més del que és habitual perquè moltes de les embarcacions ja s'havien aturat per la pandèmia del coronavirus

Per Maria Vidal

Barques amarrades a port, el passat 1 de maig, inici de l'aturada biològica
Barques amarrades a port, el passat 1 de maig, inici de l'aturada biològica | Francesc Garriga

Les barques d'arrossegament cambrilenques tornen avui a la seva activitat després de completar els dos mesos de veda. Les onze embarcacions que actualment estan actives al port de Cambrils han reprès les sortides a la mar després d'una aturada que s'ha allargat més del que és habitual, ja que s'ha ajuntat amb la parada anterior provocada per la pandèmia de la Covid-19.

Nou de les onze barques d'arrossegament ja van aturar la seva activitat la setmana del 27 de març a causa del coronavirus, ja que el confinament i el fet que el sector de la restauració estigués inactiu van reduir molt les vendes de peix. La tripulació de les embarcacions es va acollir a l'ERTO. En aquest període, dues barques van mantenir la seva activitat habitual i a partir de l'1 de maig també van deixar d'estar en actiu per l'aturada biològica.

Tot i això, la veda només la van iniciar deu de les onze barques d'arrossegament cambrilenques, ja que una d'elles va participar a la campanya de la tonyina roja com a component de la flota de suport logístic del grup Balfegó de l'Ametlla de Mar. A partir d'avui, aquesta embarcació també ha reprès l'activitat pesquera d'arrossegament.

Disminució important de la flota d'arrossegament

El nombre de barques de l'arrossegament del port de Cambrils ha anat disminuint de manera progressiva, aquests darrers anys. Des del període dels anys 2000 al 2006, en que el sector vivia un moment d'eufòria i molts armadors van renovar les seves embarcacions acollint-se als fons de la Comunitat Europea, fins ara, la flota d'arrossegament s'ha reduït a una tercera part. A l'any 2002, per exemple, la flota pesquera de l'arrossegament de Cambrils estava formada per 28 barques i gairebé dues terceres parts d'aquesta flota s'havia acollit als fons europeus per a renovar les embarcacions. La tendència actual és que aquest sector continuï reculant i segueixi disminuint el nombre de barques dedicades a aquesta art de pesca.

Comenta aquest article