Informació general

Serveis

S'aprova una pòlissa de crèdit de 175.000 euros per a l'empresa Ingesòl i el PP i Cs demanen que l'Ajuntament assumeixi els seus serveis

El punt va ser aprovat amb el vot en contra del regidor no adscrit Joan M. Artigau, PP i Cs i l'abstenció del PSC. Tant PP com Cs van demanar la supressió d'aquesta empresa municipal

Per Berta Ruiz

L'empresa Ingesòl es fa càrrec del manteniment de les platges
L'empresa Ingesòl es fa càrrec del manteniment de les platges | Berta Ruiz

El plenari telemàtic celebrat ahir al matí va aprovar –amb els vots en contra del regidor no adscrit Joan M. Artigau, del PP i de Cs i les abstencions del PSC– la contractació d'una pòlissa de crèdit de 175.000 euros per a l'empresa Epel Ingesòl. Sobre aquest punt, el regidor de Recursos Humans –Alejandro Garcia– va explicar que “elevem al ple la contractació d'aquesta pòlissa i la sol·licitud de l'aval per part de l'Ajuntament. Per tal de tenir una eina per poder fer front a les tensions de tresoreria de l'empresa s'ha cregut convenient contractar aquesta pòlissa per garantir el pagament a proveïdors i les nòmines dels treballadors en cas que aquestes tensions de tresoreria posessin en dificultats a l'empresa. Les condicions d'aquesta pòlissa són molt avantatjoses. Estem parlant d'un import de 175.000 euros en un termini de 9 mesos, un tipus d'interès molt baix amb un 0,29 que suposa un cost financer molt reduït”.

David Chatelain (PP): "Ingesòl arrossega molts problemes des de fa temps"

El regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va manifestar el seu vot desfavorable. Per la seva part, el portaveu del PP –David Chatelain– es va mostrar molt crític amb aquest punt i va demanar el tancament d'aquesta empresa en favor que l'Ajuntament recuperi els serveis que ofereix. Segons va dir: “quan en una empresa es comença a fer un ús reiterat de les pòlisses de crèdit i ampliant cada vegada més el seu import, el més habitual és que ens trobem davant d'una empresa en problemes. Ingesòl arrossega molts problemes des de fa temps; les factures que liquida aquesta empresa les paga l'Ajuntament, però aquestes factures presenten importantíssims retards en la gestió i provoca que les empreses tinguin seriosos problemes per cobrar. Ens temem que ens trobem davant d'un problema estructural d'Ingesòl”. De fet, tal com va comentar Chatelain, “aquest és l'empresa amb un període de pagament més alt de l'Ajuntament, molt per sobre del termini legal. També és cert que no tot és culpa de la pròpia empresa, sinó per negligència en la nefasta gestió dels encàrrecs de gestió. Tot plegat evidencia la manca de lideratge d'un govern que sempre va a remolc de tot”.

David Chatelain (PP): "El millor que pot fer l'Ajuntament és recuperar la gestió de la neteja de platges i dels altres serveis. Tanquin Ingesòl d'una vegada"

Chatelain va recordar que l'any 2011, “es van posar en marxa estudis per repensar la viabilitat d'aquesta empresa i d'Aparcam. Arribats a aquest punt, crec que s'ha de tancar Ingesòl. Aquesta empresa acumula problemes de tot tipus, la transparència ha estat sempre qüestionada. Un dels actuals socis de govern ja va demanar la liquidació d'Ingesòl ara fa justament dos anys, el juny de 2018, però ara es veu que deuen haver canviat d'idea. El millor que pot fer l'Ajuntament és recuperar la gestió de la neteja de platges i dels altres serveis. Tanquin Ingesòl d'una vegada, el poble està brut i la gestió de la neteja de platges deixa bastant a desitjar. Tanquin Ingesòl i estalviïn problemes”,

Ana López (PSC): "Esperem que amb aquesta pòlissa millori d'una vegada la gestió i sobretot que paguin a temps"

Des del PSC, la seva portaveu –Ana López– va avançar l'abstenció del seu grup afirmant que, “esperem que amb aquesta pòlissa millori d'una vegada la gestió i sobretot que paguin a temps, perquè les empreses no poden estar esperant el que vostès decideixin”.

Juan Carlos Romera (Cs): "Proposem que l'empresa sigui absorbida per l'Ajuntament"

El portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– va criticar la sol·licitud d'aquesta tercera pòlissa de crèdit i va afirmar que, “es tracta d'un problema estructural que té l'empresa amb una gestió molt qüestionable. Des de Cs proposem que l'empresa sigui absorbida per l'Ajuntament: milloraríem les condicions de treball dels treballadors i milloraria els serveis que s'ofereixen a la ciutat”.

Alejandro Garcia: "L'empresa ha hagut de fer front a dos pagaments significatius per diferents indemnitzacions"

Davant d'aquestes crítiques, el regidor Alejandro Garcia va criticar als partits que “sempre proposen les mateixes propostes de tancament de serveis”. El regidor va aclarir que l'empresa ha patit tensions de tresoreria –no és una empresa deficitària, segons va dir– perquè havia hagut de fer front a dos pagaments significatius per diferents indemnitzacions. Tal com va comentar, “és una solució temporal i estem treballant per solucionar el problema de fons” i va reiterar que, “les empreses municipals ofereixen un servei a la ciutadania”.

PP i Cs insisteixen en què l'Ajuntament assumeixi els serveis de l'empresa

En el torn de rèplica, David Chatelain del PP va insistir que, “no és un problema que s'hagin hagut d'afrontar indemnitzacions puntuals sinó que és un problema estructural. El seu partit –ERC– en el seu moment també va obrir la possibilitat de buscar fórmules alternatives a Ingesòl, per exemple, per la fusió de les dues empreses en una sola, però ara resulta que és el gran defensor de l'empresa. Demanem una bona auditoria externa qui determini la problemàtica. Quan dic tancar, estem parlant de serveis públics i per tant, els recuperaria l'Ajuntament, no es deixaria de donar cap servei”. En una mateixa línia va contestar Juan Carlos Romera de Cs que va afirmar que els serveis els assumiria l'Ajuntament: “estem proposant que es millori el servei i les condicions laborals del personal d'Ingesòl. Buscar la fórmula més eficient. L'empresa té una problema estructural: uns costos de gerència absolutament desbordats inassumibles”.

Per cloure el debat, el regidor de Recuros Humans –Alejandro Garcia– va comentar que, “som conscients que hi ha problema estructural de l'empresa, que hem de solucionar, i que ha estat sobrevingut pels temes esmentats. Mirarem la millor fórmula per solucionar-los en el termini més curt”.

Comenta aquest article