Cultura

Xerrada

El Polvorí tracta la colonització del Marroc amb una xerrada de l'historiador Jaume Camps

Per Ignasi Martí

Un moment de la xerrada que va tenir lloc al Casal Popular, el passat divendres a la tarda
Un moment de la xerrada que va tenir lloc al Casal Popular, el passat divendres a la tarda | Ignasi Martí

El professor d’Història de la URV, Jaume Camps, va ser el protagonista, aquest passat divendres 26 de juny al Casal Popular El Polvorí, d'una participativa xerrada sobre el Marroc pre-colonial, abans de la creació del Protectorat franco-espanyol (1912-1956). L’expert sobre aquest període del Marroc, va començar recordant la campanya “Black lives matter” que està qüestionant l’exaltació del passat colonial a molts països occidentals.

L’historiador va exemplificar el racisme europeu que justificava l’expansió europea a l’Àfrica amb tota mena de falsos pretextos. Camps va exposar com el domini de la zona de l’estret de Gibraltar es va pactar entre anglesos i francesos, que per evitar-se conflictes van cedir una part a Espanya. L’investigador d’Alcover que defensarà la tesi properament, va detallar episodis que justificaven el fet que Espanya orquestrava operacions militars en aquesta zona com a cortina de fum dels problemes interns del país. Aquest seria el cas de la guerra de Margallo o les campanyes on va participar el general Prim, entre d’altres episodis bèl·lics. La corrupció del sistema clientelar espanyol, personificada en la pròpia monarquia borbònica, espoliava els escassos recursos d’aquesta zona mentre hi enviaven a morir els nois que no podien pagar per evitar ser mobilitzats.

El públic que omplia la sala va fer nombroses preguntes i aportacions, en especial els assistents cambrilencs d’origen marroquí. Com anècdota abans de la xerrada, Jaume Camps va ser acompanyat a visitar un xalet prop de la punta de la Pixerota (Mont-roig del Camp) on segons s’hi indica hi hauria la tomba de Thami El Glaoui, paixà de Marrakesh que es va posicionar a favor de la independència del Marroc i contra el Sultà. Camps va mostrar la seva sorpresa ja que la tomba d’aquest personatge és al Marroc.