Societat

Entitats

Francesc Jansà (Amics de la Sardana de Cambrils): «L'Aplec de Sardanes d'enguany el tenim suspès»

Els Amics de la Sardana de Cambrils han hagut d'aturar tota la seva activitat: assajos, trobades, sortides i l'Aplec que cada any s'organitza a finals d'agost també s'ha cancel·lat

Per Berta Ruiz

Imatge de l'Aplec de Sardanes, l'agost de l'any passat
Imatge de l'Aplec de Sardanes, l'agost de l'any passat | Berta Ruiz

Les entitats festives cambrilenques viuen, des de fa mesos, una situació atípica. Sense assajos, sense activitats i sense sortides. Per aquestes dates, la seva agenda hauria d'estar farcida d'actuacions amb trobades i festes majors d'arreu, però la situació excepcional que estem vivint per la crisi del coronavirus ha deixat en fora de joc tot el ventall d'activitats culturals i festives. Des de revistacambrils.cat hem volgut conèixer com els ha afectat a la seva activitat. Els Amics de la Sardana de Cambrils –amb uns 120 membres– són un altre d'aquests exemples i el seu president –Francesc Jansà– ha explicat com estan portant aquesta inactivitat.

"Cap dels aplecs que hi havia s'ha pogut fer i s'han suspès tots. Com no es poden fer aglomeracions de gent, les agrupacions han desistir de fer els aplecs"

Tal com ha dit Jansà, "nosaltres no hem pogut fer cap activitat, hem tingut el Centre Cultural tancat i tot està penjat. A més, les activitats pròpies que fèiem com anar a ballar al Parc del Pescador les hem hagut de suspendre. Per altra banda, el tema de l'Aplec de Sardanes –que cada any se celebra el darrer dissabte d'agost– el tenim suspès. Estem en un impàs perquè, de fet, cada dia surten informacions noves, però l'hem hagut de suspendre perquè tampoc pots avisar la fent, ni fer la publicitat típica. Des de la Confederació Sardanista de Catalunya es va fer el calendari anual on hi apareix Cambrils, però cap dels aplecs que hi havia s'ha pogut fer i s'han suspès tots. Com no es poden fer aglomeracions de gent, les agrupacions han desistir de fer els aplecs. Nosaltres no en tenim cap fins al setembre".

El contacte amb les mans a l'hora de ballar és imprescindible i inevitable

Davant la impossibilitat d'organitzar el seu tradicional Aplec de Sardanes, els Amics de la Sardana de Cambrils s'han plantejant fer alguna altra activitat per aquelles dates. Possiblement podria ser una audició sardanista amb la cobla que ja tenien reservada per a l'Aplec. "Si no podem fer ballada de sardanes farem alguna altra cosa" ha dit Jansà. De fet, l'àmbit sardanista també té complicat reprendre la seva activitat perquè el contacte amb les mans a l'hora de ballar és imprescindible i inevitable. Sobre aquesta qüestió, Jansà ha comentat que, "ja han corregut moltes històries sobre això com per exemple usar el mocador que utilitzem; fer servir una vara i agafar-se al mànec o fer amb una corda de colors perquè sigui més bonic. Tampoc es poden fer rotllanes de més de 10 persones i, per tant, és complicat".

El Concurs de la Sardana de l'Any posposat

Una altra de les cites importants del calendari sardanista, cada any, és el Concurs de la Sardana de l'Any amb un seguit de votacions populars. Segons ha explicat Jansà, "enguany, s'havia de fer a Sabadell i també s'ha hagut de posposar de data. Ara es parla del mes de novembre, però encara no hi ha data exacta. S'hauria de fer en un espai més gran del previst, però amb un aforament menor perquè la gent pugui estar a una distància de dos metres.

Comenta aquest article