Informació general

Concentració

«Fins els ovaris», la resposta ciutadana a l'agressió sexual perpetrada en la passada nit de Sant Joan

El col·lectiu feministes Les Filomenes va concentrar unes quaranta persones al port on es va llegir un manifest de repulsa a les agressions sexuals

Per Lluís Rovira i Barenys

El col·lectiu feminista Les Filomenes va llegir, ahir, un manifest arran de l'agressió sexual produïda a cambrils la nit de Sant Joan
El col·lectiu feminista Les Filomenes va llegir, ahir, un manifest arran de l'agressió sexual produïda a cambrils la nit de Sant Joan | Lluís Rovira i Barenys

Prop d'unes quaranta persones es van concentrar al costat de les escales reials del port, ahir a la tarda, per mostrar la condemna pública a l'agressió sexual produïda la nit de Sant Joan a Cambrils, convocades pel col·lectiu feminista Les Filomenes i sota el lema "Fins els ovaris". Recordem que una dona va denunciar una agressió sexual que s'havia produït en el decurs d'una revetlla privada i com a conseqüència d'això, un home de 51 anys va ser detingut pels fets denunciats, l'endemà al matí. Aquesta va ser una de les tres agressions sexuals denunciades aquella nit a Catalunya.

Les persones concentrades ahir al Port van mostrar cartells amb missatges de rebuig mentre dues portaveus de les Filomenes van llegir un comunicat en el que es denunciava aquesta agressió així com d'altres que també s'han produït recentment. En el comunicat es feia referència a un fet que va passar a principis d'aquest mes de juny a Cambrils quan una noia que corria per la riera d'Alforja va ser perseguida i assetjada durant part del trajecte en què practicava esport per dos homes dins d'un vehicle que la convidaven a anar amb ells.

En el comunicat també es feia referència a la performance "Un violador en tu camino", nascuda a Xile el novembre de 2019 i afirmava que aquesta performance va fer la volta al món "perquè el feminisme és la lluita més transversal que existeix actualment, perquè som víctimes i supervivents a tots els països del món. Com diu la lletra, el patriarcat, els violadors, són els policies, els jutges, l'estat, el president. És tot el sistema que el sustenta". El manifest acabava dient : "homes masclistes, agressors, violadors, assassins, baixeu del vostre pedestal imaginari i apreneu a ser persones d'una vegada per totes. Mentrestant estarem aquí, recordant-vos que anem totes a una, que ens organitzem, que us plantarem cara cada vegada que faci falta. Que el món n'està fins els ovaris de vosaltres. I que ho tenim molt clar, si ens toquen a una, ens toquen a totes!". Un cop acabada la lectura del manifest es van cridar diferents consignes per mostrar la repulsa a les agressions sexuals.

 

Manifest de les Filomenes contra les agressions sexuals

(Manifest llegit el 29 de juny a la tarda, al Port)

El balanç de la nit de la revetlla de Sant Joan és d'almenys tres agressions sexuals arreu de Catalunya i una agressió homòfoba.
Un any més, per Sant Joan, hem de tornar a lamentar i condemnar una nova violació al nostre municipi. Una noia va ser violada per un home de 51 anys, recordem que aquests fets han tingut lloc tot just un any després, de la violació grupal que també va tenir lloc al nostre municipi, el Sant Joan del 2019.

 

N’estem fins als ovaris. Fins als ovaris que hi hagin energúmens, que pel simple fet de ser homes, homes heteros i molt "mascles", es creguin que tenen dret a opinar, parlar, ignorar, menysprear, humiliar, amenaçar, insultar, agredir, violar o inclús matar a qualsevol dona. Dona que podria ser la seva mare, la seva germana, la seva filla, una amiga...
Volem viure tranquil·les, sense por d'anar soles pel carrer. No volem que ens eduquin en la por. Volem anar a córrer sense que se'ns persegueixi pel simple fet de ser dones. Volem recordar, que a principis d'aquest mateix mes de juny, una noia que corria per la riera d'Alforja al nostre municipi, va ser perseguida i assetjada durant part del trajecte en què practicava esport, per dos homes dins d'un vehicle que la convidaven a anar amb ells. Com poden arribar a pensar, que aquesta dona voldria pujar al cotxe d'uns bavosos assetjadors??? No hem de lamentar que passes res més greu gràcies al fet que la dona va poder fugir corrent d'ells.

 

A Cambrils també van diferents casos amb abusos a menors, el silenci institucional cap a certes persones per la seva posició o relacions, ens sembla del tot intolerable. S'ha de ser conseqüent en tot i actuar quan cal. Fa pocs dies s'ha tornat a parlar del cas del conserge, i aquesta persona tot i estar jutjada ha seguit treballant en un càrrec públic. Ens sembla una falta de respecte flagrant. S'ha de denunciar tot, no només el que us interessa. S'ha de denunciar però sobretot actuar.
No són casos aïllats, cada dia veiem notícies noves. Aquest sistema patriarcal, fet per homes i per a homes, ens oprimeix en tots els aspectes de les nostres vides.

 

El passat 18 de novembre de 2019, naixia a Xile, de les mans de Lastesis, col·lectiu feminista de Valparaíso, la performance "Un violador en tu camino", una performance que va fer la volta al món. Va fer la volta al món perquè el feminisme és la lluita més transversal que existeix actualment, perquè som víctimes i supervivents a tots els països del món. Com diu la lletra, el patriarcat, els violadors, són els policies, els jutges, l'estat, el president. És tot el sistema que el sustenta.
Ahir, va ser el dia Internacional de l'Orgull LGBTI, un col·lectiu que també és atacat sistemàticament. La nit de Sant Joan, a Sant Adrià, va tornar a tenir lloc una agressió homòfoba on dos nois van ser atacats quan estaven asseguts en un banc de la via pública, patint diferents lesions. Volem denunciar fortament, aquest greu atac.

 

Els homes també pateixen agressions, és clar, i les estadístiques parlen molt clar, pateixen agressions per part d'altres homes.
Com a dones, creiem que no és tan difícil viure amb respecte cap als altres. N’estem fins als ovaris del masclisme, però també de l'homofòbia o del racisme - volem recordar que la mort de George Floyd, tampoc és un cas aïllat, i que el racisme aquí, a Europa o a casa, també el patim, i que no cal anar tan lluny, com pot ser la situació dels temporers de Lleida o els milers de morts que tenim cada any al Mediterrani- , en definitiva, fins als ovaris de què hi hagi cap ésser humà, que es pugui sentir superior a cap altre, sigui pel motiu que sigui.

 

Homes masclistes, agressors, violadors, assassins, baixeu del vostre pedestal imaginari i apreneu a ser persones d'una vegada per totes. Mentrestant, estarem aquí, recordant-vos que anem totes a una, que ens organitzem, que us plantarem cara cada vegada que faci falta. Que el món n’està fins als ovaris de vosaltres. I que ho tenim molt clar, si ens toquen a una, ens toquen a totes!

 

Comenta aquest article