Informació general

Patrimoni

Es reobre el Museu Molí de les Tres Eres amb la inauguració del jardí i dos nous accessos

El Molí de les Tres Eres -seu principal del Museu d’Història de Cambrils- va tornar a obrir portes, ahir al migdia, després del seu tancament a conseqüència de la pandèmia i d’haver realitzat diverses obres de millora

Per Berta Ruiz

Un moment de l'acte de reobertura del Museu Molí de les Tres Eres, ahir al migdia
Un moment de l'acte de reobertura del Museu Molí de les Tres Eres, ahir al migdia | Berta Ruiz

El Molí de les Tres Eres -seu principal del Museu d’Història de Cambrils- va tornar a obrir portes, ahir al migdia, després del seu tancament a conseqüència de la pandèmia i d’haver realitzat diverses obres de millora. Aquest és el primer dels espais museístics cambrilencs que pot reobrir en l’horari habitual i ho va fer amb la inauguració del jardí i dos nous accessos. L'acte presencial de petit format –inclòs dins del programa de la Festa Major de Sant Pere 2020– va anar a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza– acompanyada de diferents regidors del consistori i un grup reduït de persones. 

En el seu breu parlament, l'alcaldessa es va mostrar molt contenta de poder retrobar-se presencialment amb tots els presents a l'acte. "Aquesta és el principal motiu d'alegria del dia d'avui, per això us agraeixo que hagueu vingut" va dir. "Avui fem aquest acte de reobertura del Museu Molí de les Tres Eres que ha estat tancat per la situació que hem viscut. Un acte que també ens serveix per posar en valor les obres que s'han fet. Després de la remodelació de l'antic pont de l'N-340, s'han fet aquestes obres de dignificació i de millora de l'entorn. Avui, revivim i reobrim després del tancament i adaptem el Museu a les noves maneres perquè segueixi difonent el patrimoni local que evoluciona des de l'edat prehistòrica fins al dia d'avui. Reobrim als cambrilencs i que ens doni pas a aquesta ansiosa normalitat que tots volem, malgrat que ens trobem amb les mascaretes. Avui, significa un pas més. Avui, revivim i ens retrobem" va explicar l'alcaldessa. 

Durant l'acte es va compter amb l'actuació musical La Principal del Zunzún. Els assistents durant la jornada d'ahir van poder visitar les instal·lacions del Museu amb aforament limitat. De fet, a partir d'ara, l'aforament estarà limitat al 50%, les persones que hi vulguin accedir hauran de portar mascareta i s’eliminaran les visites guiades a la sala de moles. 

Obres de millora

Les obres de millora han consistit en la construcció dels dos nous accessos al Molí de les Tres Eres. Els treballs, iniciats el 2019, es van haver d’aturar el passat març a conseqüència de l'estat d'alarma i es van reprendre al maig. Les obres han tingut un àmbit d’actuació que va del nou pont sobre la Riera d’Alforja fins a l’encreuament de l’avinguda d'Adelaida amb la Via Augusta. L’objectiu ha estat recuperar el tancament exterior perimetral del Museu Molí de les Tres Eres, crear dos accessos separats, adequar i enjardinar tot l’entorn segons la nova rasant definida pel nou pont sobre la riera d'Alforja. 

Tota aquesta intervenció de l’àrea de Serveis de l’Ajuntament de Cambrils ha permès crear un accés només de vianants i bicicletes al recinte del museu des de l’Avinguda Adelaida, separat de l’accés de vehicles rodats, que se situa al carrer Nova Via Augusta amb molt més angle de gir. A més, l'obra ha construït un nou tram de carril bici a l'avinguda Adelaida que se suma als ja existents. L'Ajuntament de Cambrils va adjudicar els treballs a l’empresa Romà Infraestructures i Serveis SAU per import de 73.484,10 euros.

La finalització de les obres fins ara en curs al Molí de les Tres Eres, era un requisit imprescindible per poder reobrir el museu, atès que afectava els accessos exteriors de l’equipament. L'emergència sanitària provocada per la Covid-19 ha provocat que des del diumenge 8 de març tots els espais museístics de Cambrils hagin hagut de romandre tancats. 

Mesures de seguretat per a la reobertura de les instal·lacions

Durant aquestes setmanes prèvies, conjuntament amb el Comitè de Coordinació del Coronavirus de l'Ajuntament de Cambrils, s'ha elaborat un Pla de Contingència seguint les recomanacions de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. També s'ha format al personal d'atenció al públic i s'ha preparat l'equipament proveint-lo de mampares i elements de protecció per les persones visitants com gel hidroalcohòlic o nova senyalització multilingüe. A més, s'han eliminat tots els  dispensadors de publicitat en paper, el wc ha quedat fora de servei i s'ha accentuat la cadència de la neteja de l'equipament, en marxa des de fa setmanes. 

Tot plegat ha de permetre gaudir del patrimoni amb seguretat i tranquil·litat a les persones que es vulguin acostar al museu. Per aconseguir fer arribar un missatge de positivitat, des del Museu d'Història de Cambrils es llança la campanya "Revivim. Reobrim. Més que mai amb la memòria", convidant a la ciutadania a fer-se seu de nou el patrimoni col·lectiu que gestiona, que s'anirà reobrim gradualment en la mesura que sigui possible.

Comenta aquest article

Galeries relacionades