Informació general

Desescalada

Catalunya deixa enrere la fase 3 i entra en la «fase de represa»

En aquesta nova fase, el govern de la Generalitat és l'autoritat competent en la gestió del desconfinament

Per Redacció

Gent passejant pel Port, el primer cap de setmana de juny
Gent passejant pel Port, el primer cap de setmana de juny | Lluís Rovira i Barenys

Catalunya ha deixat enrere la fase 3 i ha entrat, des d'aquesta mateixa mitjanit, en la "fase de represa", en la qual el govern de la Generalitat és l'autoritat competent en la gestió del desconfinament. Així mateix, les mesures imposades per l’estat d’alarma deixaran de ser vigents i entrarà en vigor la normativa aprovada pel Procicat. El president de la Generalitat –Quim Torra– ja ha signat el decret en qüestió. Les normes que s’hauran de seguir des d’aquesta mitjanit i la transició que hi haurà pel que fa a la cabuda dels espais, a l’aire lliure i tancats, a partir del 25 de juny són les següents:

Quan comença la fase de represa?

Aquesta mitjanit ja ha començat la fase de represa. Així doncs, a les 00.01 del 19 de juny, Catalunya ha deixat enrere la fase 3, en la qual les regions sanitàries de Barcelona i Lleida només hi hauran estat vint-i-quatre hores.

Quan és obligatori portar la màscara?

Han de portar la màscara obligatòriament totes les persones de més de sis anys que a la via pública, a l’aire lliure o en un espai tancat d’ús públic no puguin mantenir una distància física interpersonal de seguretat d’1,5 metres. També als mitjans de transport públics. En el cas del cotxe, no és obligatori si els ocupants tenen un contacte molt proper habitualment. L’obligatorietat també decau en persones que tinguin alguna mena de dificultat respiratòria, una discapacitat o una dependència. Tampoc no s’exigirà la màscara en l’exercici físic a l’aire lliure.

Quina és la distància de seguretat?

Tant en espais tancats com a l’aire lliure, la distància física interpersonal de seguretat s’estableix en 1,5 metres. Es remarca la importància de mantenir aquesta distància en l’àmbit laboral. En el cas que no es pugui mantenir la distància de seguretat entre persones que no mantenen una relació o contacte habitual, l’ús de la màscara és obligatori.

La cabuda dels espais serà limitada?

Aquest punt és dividit en dues fases. Fins el 25 de juny, les cabudes seran delimitades segon el pla sectorial i els protocols de cada àmbit d’activitat. En el cas que no s’hagi fet cap pla sectorial, les capacitats seran les següents: del 50% als espais tancats i del 75% als espais a l’aire lliure, amb l’ús obligatori de la mascareta quan no es pugui mantenir la distància de seguretat i insistint en les mesures d’higiene.

Passat el 25 de juny, les normes es relaxen. A l’aire lliure, la capacitat màxima serà de 2.000 persones, i de 3.000 si s’hi assignen seients. En espais tancats, la xifra cau fins a 1.000 persones a tot estirar, i 2.000 en cas que hi hagi seients assignats.

Les reunions i les activitats socials, quins límits tenen?

Es poden fer reunions familiars i activitats socials sempre que no "es generin aglomeracions". I què és una aglomeració? Segons el decret, una concentració de persones en espais públics sense poder-hi mantenir la distància de seguretat.

Comenta aquest article