Societat

Festes

Es presenta la Festa Major de Sant Pere 2020, enguany «molt virtual»

El que sí s'han pogut programar són diverses actuacions itinerants al carrer i s'han substituït les clàssiques revetlles de Sant Joan i de Sant Pere per una alternativa musical ben diferent

Per Berta Ruiz

Imatge del seguici festiu de Sant Pere de l'any passat, una imatge que enguany no es podrà veure
Imatge del seguici festiu de Sant Pere de l'any passat, una imatge que enguany no es podrà veure | Berta Ruiz

Arriba la Festa Major de Sant Pere 2020, enguany, molt condicionada per la situació d'excepcionalitat provocada per la crisi sanitària del coronavirus. Aquest matí, l'alcaldessa –Camí Mendoza– i la regidora de Cultura i Festes –Cinta Ballesté– han ofert una roda de premsa virtual per presentar el programa d'actes. Es tracta d'una programació amb moltes activitats virtuals i amb una gran presència a les xarxes socials. De fet, els actes presencials s'han hagut de reduir al mínim per evitar possibles concentracions de gent. El que sí s'han pogut programar són diverses actuacions itinerants al carrer –amb totes les mesures de seguretat–. Aquestes activitats musicals itinerants seran per la revetlla de Sant Pere el 28 de juny a la nit; un concert d'havaneres itinerant el 29 de juny al vespre i els dies 2 –amb animació itinerant– i el 4 de juliol amb música jazz.

Revetlles que no seran revetlles

Enguany no hi haurà les revetlles de Sant Joan, de Sant Pere ni la revetlla jove. Recordem que el format festiu d'aquests darrers anys comprenia aquestes tres revetlles en el marc de la Festa Major de Sant Pere. La revetlla de Sant Joan i la revetlla de Sant Pere es feien a la façana del Port i es tallava el trànsit des de la rotonda del Club Nàutic fins la rotonda de la Confraria de Pescadors. La revetlla jove de Sant Pere es feia a la platja del Regueral.

L'oferta d'enguany és molt diferent. Per la revetlla de Sant Joan hi haurà una hora de música, de les 11 a les 12h de la nit, amb cançons gravades per l'Orquestra Venus. Aquesta hora de música es podrà escoltar pels altaveus que hi haurà al Passeig Marítim i també a través de l'emissora municipal Ràdio Cambrils. Després de les 12h de la nit ja no hi haurà més música. Per la revetlla de Sant Pere s'ha programat d'una altra manera; de 10 a 11 de la nit hi haurà l'orquestra Pensylvania en viu que enfilada dalt d'una camioneta oferirà les seves cançons. Aquesta camioneta es mourà per la façana del Port, que es tallarà a la circulació, aturant-se en el moment de fer les interpretacions musicals. Un cop s'acabi aquesta actuació, de les 11 a les 12 de la nit es passarà una hora de música enllaunada per l'emissora municipal a càrrec d'aquesta mateixa orquestra. En aquest cas, aquesta segona hora de música no es podrà sentir pels altaveus del Passeig Marítim.

Camí Mendoza: "La Festa Major de Sant Pere s'ha vist molt condicionada pels moments que estem vivint"

Sobre la programació d'enguany, l'alcaldessa –Camí Mendoza– ha explicat que, "la Festa Major de Sant Pere s'ha vist molt condicionada pels moments que estem vivint. Ens hem hagut de reinventar per celebrar la Festa Major de Sant Pere, la nostra festa major d'estiu. Des dels diferents departaments s'han hagut d'adaptar els actes a la situació i es tracta d'un programa molt diferent, però en el que s'ha comptat amb molta participació per part de les entitats. Vull animar als cambrilencs a que se sumin a aquesta festa tan arrelada perquè ens mereixem seguir celebrant-la".

Cinta Ballesté: "Ens hem hagut de reinventar per la situació"

Per la seva part, la regidora de Cultura i Festes –Cinta Ballesté– ha destacat que, "ens hem hagut de reinventar per la situació però des dels diferents departaments s'ha fet una gran feina conjunta i amb molta creativitat. Volem que sigui un programa bonic i culturalment potent. També vull agrair la col·laboració de les entitats". Ballesté també ha avançat que, juntament amb Turisme, s'està treballant en allargar la programació d'actes durant els mesos de juliol i d'agost per portar activitats culturals i artístiques al carrer –mantenint les mesures de seguretat–.

Així doncs, per aquesta Festa Major de Sant Pere hi jugaran un paper molt important les xarxes socials i els mitjans de comunicació. Per altra banda, també s'instal·laran uns altaveus al passeig Marítim pels quals es retransmetran els diferents actes i concerts. El programa previst és el següent:

Dimarts, 23 de juny

FLAMA DEL CANIGÓ I REVETLLA DE SANT JOAN

A les 19 h,LECTURA DEL MANIFEST DE LA FLAMA DEL CANIGÓ

Tirada de coets per part dels Diables.

Seguidament pels altaveus del passeig i per Ràdio Cambrils, Audició de Sardanes.

Es podrà seguir per: Instagram live, Ràdio Cambrils i altaveus del passeig.

Es demana a la població que a partir de les 22 h encengui espelmes i fanalets als balcons i finestres, com a record a les persones que ens han deixat durant la pandèmia i homenatjar aquells que s’han mobilitzat i com a senyal d’unió dels pobles catalans i per mantenir la tradició i nexe d’unió que representa.

Podeu compartir les vostres fotos a través dels hastags #FlamaCanigo20 i els propis de la festa major.

De les 23 a 24 h, en directe des dels altaveus del passeig i per Ràdio Cambrils, REVETLLA VIRTUAL AMB L’ORQUESTRA VENUS.

Divendres, 26 de juny

A les 11 h, LIVE a Instagram @bibliocambrils amb @oriol_rios de la Universitat Rovira i Virgili, sobre el projecte Up2diversity, de lluita contra la violència i  discriminació envers el col·lectiu LGBTIQ.

Organitza: Biblioteca Josep Salceda i Castells.

A les 18h. LIVE a Instagram @laboiateatre

Espectacle familiar+Taller de titelles reciclades: “La Família de les Germanes Algaba” a càrrec de La Boia Teatre.

Activitats en el marc del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI

A les 22 h, per Canal Reus TV, ESQUETXOS DE REVETLLA. NALTROS SOM AIXÍ, de “Carlos Ventura, els patoies i la nena de les boies”

Dissabte, 27 de juny

A les 11 h, al Molí de les Tres Eres, reobertura de la seu principal del Museu d'Història de Cambrils. Portes obertes amb les corresponents mesures de protecció i seguretat.

A les 11.30 h, per els voltants del Molí de les Tres Eres, actuació musical itinerant amb el grup LA PRINCIPAL DEL ZUNZUN

A les 12 h,acte d'inauguració oficial del jardí, amb els dos nous accessos al Museu Molí de les Tres Eres.

A les 12.30 h, per els voltants del Molí de les Tres Eres, cloenda de l'actuació musical itinerant del grup La Principal del Zunzun

A les 17 h, per Canal Reus TV, Retransmissió d’ ESQUETXOS DE REVETLLA. NALTROS SOM AIXÍ.

A les 19 h, pels altaveus del passeig i per Ràdio Cambrils, retransmissió d’ ESQUETXOS DE REVETLLA. NALTROS SOM AIXÍ.

Dissabte 27 i Diumenge 28

Dissabte 27, d’ 11 h a 14 h i de 17 h a 20 h

Diumenge 28, d’ 11 h a 14 h

Jornades de portes obertes del Molí de les Tres Eres amb les corresponents mesures de protecció i seguretat de reducció del 50% de l'aforament.

Diumenge, 28 de juny

A les 12 h, Manifest institucional amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, a càrrec de l’alcaldessa, Camí Mendoza i la regidora de Benestar, Drets Socials i Salut, Helen Arcelin. A través de Facebook.com/AjCambrils

A les 18.30 h, Taller d' Ecstàtic Dance, a càrrec de Berta Sala Margalef @bertaloife-Youtube: Loife Ecstatic Dance, musicoterapeuta. A través de l’APP Zoom.

Tota la info per accedir al taller a www.cambrils.cat/igualtat

Activitats en el marc del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI

REVETLLA DE SANT PERE

De 22 a 23 h, en directe pel passeig Miramar, REVETLLA ITINERANT AMB L’ORQUESTRA PENSYLVANIA.

De 23 a 24 h, per Ràdio Cambrils, SEGUEIX LA MÚSICA DE REVETLLA amb l’Orquestra Pensylvania.

Dilluns, 29 de juny

DIADA DE SANT PERE

A les 9 h, pels carrers del barri del Port, MATINADES amb els Diables Cagarrieres i els grallers de Tota l’Endenga.

Ho podràs seguir per instagram live de @cambrilsfestes

A les 12 h, a l’església parroquial de Sant Pere, MISSA MAJOR

Seguici festiu virtual a través de les xarxes socials

A les 20 h, en directe pels carrers del Port, CONCERT ITINERANT D’HAVANERES amb LES ANXOVETES.

Es podrà seguir també per les xarxes socials de l’ajuntament.

Dijous, 2 de juliol

A les 20 h, al passeig Miramar, ANIMACIÓ ITINERANT ambCAVALLS DE MENORA.

Es podrà seguir també des de les xarxes socials del departament de Festes

Dissabte, 4 de juliol

A les 20 h, en directe pels carrers dels port, MÚSICA ITINERANT AL CARRER amb STROMBOLI JAZZ BAND.

Es podrà seguir també des de les xarxes socials del departament de Festes

L’Apunt

Més accions de Festa Major

XARXES SOCIALS i MITJANS DE COMUNICACIÓ: Seguiu tota la Festa Major a través de les diferents xarxes socials de l’Ajuntament de Cambrils, Revista Cambrils, Ràdio Cambrils i Canal Reus.

FESTA MAJOR ALS BALCONS: Guarniu els balcons amb domassos de Cambrils, amb dibuixos del Seguici Festiu, amb elements mariners. Feu fotos i compartiu-les a les xarxes amb els hastags de Festa Major. Les entitats festives de Cambrils guarniran els seus balcons amb motius que identifiquen cada entitat.

VERMUT MARINER: Aquests dies de festa major, feu un vermut mariner a casa, amb la família, amb els amics, a les terrasses dels bars i restaurants. Però sobretot amb la samarreta marinera. Feu-vos fotos i compartiu-les a les xarxes amb els hastags específics del vermut: #vermutmariner i #amollalcosi i amb els de festa major.

RECEPTA JOVE DE SANT PERE 2020: Concert virtual a través de les xarxes socials. 

EXPOSICIONS

Sala Àmbits – Centre Cultural

KERAMOS

Laura Àlvarez keller

Del 2 de juliol al 6 d’agost de 2020

L’artista ens mostra el resultat de treballar  quatre elements, la terra barrejada amb l’aigua, l’acció de l’aire per assecar-la i el foc per coure-la: la ceràmica.

 Sala Àgora – Ajuntament de Cambrils

A+D = Connexions

Alberto Insa i Dolors Castells

Del 3 de juliol al 27 d’agost de 20020

 Confluència de dos artistes que utilitzen tècniques diferents en temes paral·lels, el mar,  els velers, i els paisatges urbans.

 Aforaments limitat segons normativa COVID-19

Comenta aquest article