Societat

Jordi Piqué, president de l'Arjau Vela Llatina: «En aquesta represa de l'activitat estem recuperant l'essència»

Les entitats cambrilenques van reprenent, poc a poc, el pols de la seva activitat. És el cas de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils que, en les darreres setmanes, ja ha pogut tornar a treure els seus bastiments i recuperar el seu contacte amb el mar

Per Berta Ruiz

Imatge de l'Anyic sortint a navegar, a finals de maig
Imatge de l'Anyic sortint a navegar, a finals de maig | Cedida (Twitter Arjau Vela Llatina)

Les entitats cambrilenques van reprenent, poc a poc, el pols de la seva activitat. És el cas de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils que, en les darreres setmanes, ja ha pogut tornar a treure els seus bastiments i recuperar el seu contacte amb el mar. De fet, l'11 de maig –coincidint amb l'inici de la fase 1–, el bastiment que du el nom de la "Valenta" va fer honor al seu nom i va treure a barquejar els primers socis de l'Arjau. En els següents dies, d'altres tripulacions com la "Maisus", la "Mar Blava", la "Coloma" o la "Gravina III" van dur a terme tasques de manteniment a l'escar de Cambrils, gràcies a la col·laboració del Club Nàutic. Una posta a punt necessària per tornar a navegar i fer les primeres sortides fora del moll. El cap de setmana del 23 i 24 de maig, ja van poder tornar a la mar la "Coloma", la "Miquel Nansa", "l'Anyic" i "l'Anatoni" de socis de l'Arjau.

"Ens hem dedicat al manteniment perquè portàvem un endarreriment de dos mesos; s'han tret les barques en sec gràcies a la col·laboració del Club Nàutic i hem fet d'altres manteniments"

El president de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils –Jordi Piqué– ha volgut explicar a revistacambrils.cat com s'està fent aquesta progressiva represa a l'activitat. En primer lloc, Piqué ha destacat que, "som molt obedients amb la normativa; cada grup d'activitat té les seves circumstàncies i hem seguit les normes fil per randa. Som conscients que és una situació excepcional i que nosaltres no som 'de primera necessitat'. La incorporació s'ha anat fent de forma molt gradual. Ens hem dedicat al manteniment perquè portàvem un endarreriment de dos mesos; s'han tret les barques en sec gràcies a la col·laboració del Club Nàutic i hem fet d'altres manteniments: per exemple, que no hi hagués aigua dins de les barques –a conseqüència del mal temps–, que els caps estiguessin ben amarrats... Després, les activitats pròpies de navegació a vela ja les anirem fent, poc a poc".

Un parell de socis nous amb projecte a l'aigua

La setmana del 23 de maig, l'entitat també va poder fer la primera junta després de gairebé tres mesos. Un moment de retrobada i també per presentar un parell de socis nous amb projecte a l'aigua. Segons ha explicat Piqué, "es va fer aquesta presentació del grup perquè hi havia un parell de persones interessades en l'entitat. Cada soci nou té un projecte motivador darrere seu; cadascú aporta alguna cosa més: una idea, la restauració d'alguna barca, alguna idea per sortir a navegar". De fet, cal destacar, que l'entitat ha incorporat tres socis nous.

Sense activitats per Sant Pere

Aquesta època –amb l'estiu a tocar i també durant el període estival– és sens dubte la que, cada any, concentra bona part de l'activitat de l'Arjau Vela Llatina. A meitats de maig hauria d'haver participat a la Fira Marítima de la Costa Daurada i, aquest mes de juny, hauria concentrar un gruix d'actes a l'entorn de la Festa Major de Sant Pere, així com sortides a d'altres municipis costaners. L'any passat per exemple, l'Arjau va organitzar la Trobada de Vela Llatina –que es du a terme cada dos anys a Cambrils–, així com la Festa de l'Ormeig que també s'ha hagut de cancel·lar per la pandèmia del coronavirus. "Nosaltres ja vam decidir que per Sant Pere no podíem fer res; tenim molt de respecte per la gent que s'hi juga la vida en aquesta situació" ha comentat Piqué.

Afectació al calendari de trobades i activitats de vela llatina

L'actual situació ha desbaratat, de dalt a baix, el calendari d'activitats arreu. També el calendari de trobades i sortides de vela llatina. Tal com ha afegit Piqué, "estem coordinats amb la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, s'han seguit fet reunions i podem dir que la situació actual ha afectat moltíssim el calendari de trobades que vam preveure". No obstant això, de cara al futur, Piqué espera seguir consolidant la trajectòria de l'entitat. De moment, "en aquesta represa de l'activitat estem recuperant l'essència; jo per exemple només he sortit amb el motor –sense vela– per sentir la sensació que feia temps que no sentia. Volem recuperar allò essencial".

Actualment, l'Arjau Vela Llatina té una desena de bastiments i entre 80 i 90 socis. Les diferents tripulacions van organitzant les seves sortides però, tal com ha dit Piqué, "estem a un lloc públic –visible– i sempre estem amb la disponibilitat de sortir i de mostrar allò que fem".

Diferents imatges de la represa de l'activitat de l'Arjau Vela Llatina, en les darreres setmanes

 

Comenta aquest article