Informació general

La normativa de les terrasses de bars i restaurants, llums i ombres

Entre els dies 16, 17 i 24 s’han fet visites conjuntes a 57 establiments per vigilar el compliment de les mesures i alguns propietaris de terrasses s'han queixat públicament de la darrera inspecció, feta el passat diumenge en un moment de plena ocupació

Per Lluís Rovira i Barenys

Terrassa al passeig d'Albert
Terrassa al passeig d'Albert | Lluís Rovira i Barenys

L'avançament en la desescalada ha suposat l'obertura de terrasses, ja a la fase 1, i dels interiors dels bars i restaurants, des de l'inici de la fase 2, aquest passat dilluns. Per resoldre dubtes, l’Ajuntament ha engegat una campanya informativa per bars i restaurants per garantir el compliment de la normativa, supervisar les mesures i ajudar a resoldre dubtes que puguin tenir els establiments sobre el desconfinament. Fins ara i dins el mateix període, però, l'Ajuntament ha introduït algun canvi de criteri en pocs dies. Per exemple, el dimarts dia 12 de maig, segon dia de la fase 1 i segon dia que les terrasses estaven obertes, agents de la Policia Local van anar passant pels establiments a notificar-los-hi que havien de mantenir els lavabos tancats i sense possibilitat de que els clients en fessin ús. Tot i que el BOE contemplava que podien estar oberts fent-hi un mínim de sis desinfeccions diàries, els agents es remetien a una normativa amb caràcter local. Tres dies després d'això, la mateixa Policia Local va tornar a passar pels establiments a comunicar-los-hi que ja podien obrir els lavabos i posar-los a disposició dels clients. En aquests moments també hi ha un altre dilema sobre si es poden tenir diaris i revistes o no al servei dels clients, segons ens han comentat els propietaris d'alguns d'aquests establiments.

Queixes per les inspeccions d'aquest passat diumenge

Un 80% de la plantilla de la Policia Local ha rebut formació específica sobre mesures de contenció de la Covid-19 en restaurants i bars, organitzada en dues sessions des del mateix Departament de Salut de l’Ajuntament, segons ha informat el mateix Ajuntament. L’objectiu és posar-se a disposició dels establiments perquè puguin complir els requisits obligatoris per obrir i quan calgui fer advertiments per preservar la salut de tothom. Diversos dispositius formats per Policia Local i tècnics dels serveis d’inspecció de Salut i Activitats ja han realitzat visites conjuntes a un total de 57 establiments de bars i restauració entre els dies 16, 17 i 24 de maig. A més, prèviament, des de l’inici de la fase 1 les patrulles de la Policia Local ja havien visitat diverses terrasses per comprovar la distància entre taules, les mesures preventives o els equips de protecció, entre altres.

Precisament alguns propietaris d'establiments amb terrassa de la primera línia del port van mostrar la seva queixa de la inspecció que es va realitzar el passat diumenge 17 de maig, que es va fer cap a les 12h del matí, amb les terrasses plenes de clients. Les queixes del sector hostaler eren pel tracte dispensat per l'inspector i els policies que l'acompanyaven, segons recollia aquesta setmana el Diari de Tarragona.

D'altra banda, els establiments també tenen a la seva disposició un correu (activitats.salut.covid19@cambrils.org) i un telèfon per consultar qualsevol cosa relacionada amb la interpretació dels requisits establerts. Des del dia 11 de maig aquest servei transversal del Departament de Salut i el d’Activitats ja ha atès 62 consultes per correu i 13 per telèfon.

A més, al web especial de l’Ajuntament dedicat al coronavirus s’han penjat les 10 regles d’or, a més de totes les guies i protocols, i s’ha elaborat una infografia específica pels establiments de restauració. Els diferents departaments implicats en aquesta campanya informativa actualment ja estan treballant de manera conjunta i coordinada per preparar el terreny per les següents fases.

Pintura viària

D’altra banda, a proposta dels serveis tècnics d’Urbanisme de l’Ajuntament, l’equip de senyalització de la Policia Local ha pintat fletxes a terra de les zones més concorregudes de passeig per indicar el sentit de circulació de vianants i marcar distàncies física segures entre persones. Les fletxes són de color blanc en sentit ponent i color verd en sentit llevant amb una separació de dos metres.

Els treballs de pintura s’han iniciat al passeig de ponent i els ponts de fusta de la riera de la Mare de Déu del Camí, el Torrent d’en Gené i la riera de l’Ardiaca. Properament també es pintarà el passeig de Llevant, la zona del port i altres punts amb afluència de persones.

Aquestes marques a terra complementen els 30 panells informatius que ja es van instal·lar fa 10 dies al passeig marítim, l’avinguda de Charles Darwin, l’avinguda dels Països Catalans, el passeig la Salle, el passeig d'Albert, el Parc del Pescador i el Parc del Pinaret.

Comenta aquest article