Esports

Inst

Natàlia Pleguezuelos, regidora d'Esports: «Apostem per una remodelació del Palau Municipal d'Esports, però treballem en l'estudi d'ubicació d'un nou poliesportiu»

L'ampliació del Palau Municipal d'Esports compleix, avui, 25 anys. Des del Departament d'Esports es treballa per dur a terme una millora integral d'aquest equipament, però amb la mirada posada en un nou pavelló que permetria descongestionar l'actual

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu del pavelló 2 del Palau Municipal d'Esports
Imatge d'arxiu del pavelló 2 del Palau Municipal d'Esports | Berta Ruiz

L'ampliació del Palau Municipal d'Esports, és a dir, la construcció del pavelló 2 i de la piscina coberta, compleix –avui 21 de maig– 25 anys. Durant tots aquests anys s'han fet diferents actuacions i reparacions, però des del Departament d'Esports de l'Ajuntament de Cambrils s'està treballant en un projecte de millora integral d'aquest equipament. La regidora d'Esports –Natàlia Pleguezuelos– ha explicat a revistacambrils.cat el seguit de projectes en els quals s'hi està treballant. L'objectiu principal passa per millorar les instal·lacions actuals, però també es té la mirada posada en la construcció d'un nou pavelló lleuger que permetria descongestionar l'actual equipament. No obstant això, la crisi econòmica sobrevinguda per la crisi sanitària de la Covid-19 podria fer replantejar les inversions municipals i tot dependrà dels recursos econòmics disponibles per tirar endavant els diferents projectes.

25 anys de la inauguració de l'ampliació del Palau Municipal d'Esports

La regidora d'Esports –Natàlia Pleguezuelos– ha recordat que, "en els últims anys, les instal·lacions han envellit i, des de fa 25 anys que es va inaugurar l'ampliació del Palau Municipal d'Esports s'han fet poques actuacions a la part nova. El pavelló 2 i la piscina coberta van ser inaugurats l'any 1995, per tant, porta 25 anys en ple funcionament i no s'han dut a terme grans reparacions. Evidentment, no s'ha de deixat de fer el manteniment correctiu per al seu funcionament, però en aquests més de 20 anys no s'han fet inversions potents". De fet, Pleguezuelos ha apuntat que al pavelló 1, l'última actuació important que s'hi va fer va ser l'any 1997 quan es va substituir el parquet de la pista per una superfície de resina, mentre que el canvi de l'enllumenat es va fer els anys 2012-2013. "Ara, s'ha de fer una millora dràstica de les nostres instal·lacions. La prioritat passa per la reparació de l'actual i, paral·lelament mirar la possible ubicació per a la construcció d'un altre poliesportiu per alliberar els entrenaments, les competicions, etcètera... Un sol pavelló es queda petit".

S'està estudiant la possible ubicació d'un nou pavelló que seria del tipus lleuger, –més econòmic–, però que serviria per descongestionar les actuals instal·lacions del Palau Municipal d'Esports

De fet, sobre la construcció d'un nou pavelló poliesportiu, Pleguezuelos ha comentat que s'està consensuant amb les entitats esportives sobre quina pot ser la seva millor ubicació; en funció de les necessitats dels diferents clubs. Hi ha diferents opcions que passarien per descentralitzar les instal·lacions i que s'ubiqués a la zona de Vilafortuny o bé a la zona de les instal·lacions esportives municipals del camp de futbol. "S'està fent un estudi de tot plegat; a banda de fer l'estudi d'ubicació també estem valorant l'ampliació usos, és a dir, que el nou pavelló disposi de més sales perquè fan falta espais" ha dit la regidora d'Esports. En tot cas, es tractaria d'un pavelló/poliesportiu lleuger. Aquest tipus de construcció és més econòmica però serviria per cobrir les necessitats d'espai i s'hi podrien fer tot tipus d'entrenaments i de partits de les diferents esportives. L'estudi d'aquest projecte ja està en marxa, a l'espera de disposar dels pressupostos d'inversions.

Més de trenta entitats esportives i més de 3.000 esportistes federats

Una altra opció en la què també s'hi està treballant –que no comportaria grans inversions i que serviria per descongestionar el Palau Municipal d'Esports– seria la de compartir espais comuns al pati de l'escola Marinada. "Això és un projecte que ja ve d'anys enrere i consistiria en compartir espais amb el Departament d'Educació. Seria com un complement de l'actual pavelló" ha afegit Pleguezuelos. "Actualment, la prioritat per la que apostem és per al remodelació del pavelló actual, però també estem treballant en l'estudi d'ubicació d'un nou pavelló; depenent de les necessitats que hi hagi valorarem què s'ha de fer". De fet, actualment hi ha una trentena d'entitats esportives a Cambrils, es compta amb més de 3.000 esportistes federats i al llarg de l'any es disputen més de 1.500 partits i competicions oficials.

Remodelació integral del Palau Municipal d'Esports

Quant a la remodelació integral del Palau Municipal d'Esports, algunes de les actuacions més destacades consistirien en: la impermeabilització de la coberta del pavelló 1; el canvi del paviment sintètic del pavelló 1; el canvi de l'enllumenament –tipus led– per als dos pavellons; la renovació de vestuaris del pavelló 1 i el canvi del paviment del terrazo del pavelló 2. Cal una adequació general dels diferents espais del Palau Municipal d'Esports, ha dit Pleguezuelos, com el canvi del fals sostre de tota la instal·lació per solucionar el tema de les goteres, "que també és un tema històric. Són inversions que volem dur a terme perquè han donat alguns problemes i s'han de solucionar". També caldria l'adquisició de nova maquinària per al gimnàs del Palau d'Esports i millora dels accessos.

"Són molts anys amb maquinària antiga i s'ha de posar maquinària nova (a la piscina)"

Per altra banda, a la piscina coberta també s'estan estudiant diferents inversions per millorar el funcionament d'aquesta instal·lació. Tal com ha apuntat la regidora, es preveu la substitució de la deshumectadora; la substitució de diferents trams de les canonades d'aigua o un descalcificador per tal de revertir els problemes que han generat els últims mesos. Recordem que aquest passat hivern hi va haver alguns problemes amb la temperatura de l'aigua de la piscina. Sobre aquesta qüestió, la regidora d'Esports ha apuntat que, "hi va haver un problema amb les canonades –que tenen molts anys– i es calcifiquen. Hi ha trams que, quan acumulen molta calç, s'han de treure i posar un tram nou. Una de les remodelacions que volem fer és canviar totes les canonades o sinó posar un descalcificador. També es va trencar el cremador d'una caldera –són calderes molt grans– i vam haver de demanar la peça. Es va fer la reparació i, sí és cert que, tot i que la temperatura estava dins dels paràmetres, l'aigua estava al límit i potser la sensació era de que estava més freda". Per altra banda, "la deshumectadora també seria una de les inversions a fer perquè l'actual no és automàtica –és antiga i per tant és manual–, i quan hi ha algun problema s'ha de trucar al servei tècnic i ha de venir i manipular-la. La caldera ja està reparada, faltaria el tema canonades i deshumectadora. Són molts anys amb maquinària antiga i s'ha de posar maquinària nova".

Pistes poliesportives a diferents punts del municipi i reparació de la pista d'atletisme

Una altra de les idees d'inversió de la regidoria d'Esports seria la construcció de pistes poliesportives no cobertes a diferents punts del municipi. Per exemple, a zones com Vilafortuny, adequar pistes perquè descentralitzar i facilitar la pràctica esportiva a l'aire lliure. Pel que fa a d'altres instal·lacions esportives municipals com per exemple la pista d'atletisme, la regidora d'Esports ha explicat que en breu s'iniciarà la reparació del tartan de la pista que havia quedat malmès.

"Sap molt greu que les nostres entitats hagin de sortir fora de Cambrils –quan hi ha esdeveniments–. Si tinguéssim més espais, això no passaria”

Tot plegat, segons ha manifestat Natàlia Pleguezuelos, "són actuacions de millora no només dirigides a les entitats esportives sinó al conjunt de la ciutadania. És una prioritat donar a les entitats allò que necessiten; fa molts anys que no s'ha invertit en reparar el Palau Municipal d'Esports i crec que és hora d'apostar per aquestes instal·lacions que tenim i que són utilitzades per molts ciutadans de Cambrils. Cal fer les reparacions el més aviat possible, mentre que el tema del nou pavelló lleuger estaria previst fer-ho durant el mandat". Pel que fa a la falta d'espai actual, Pleguezuelos també ha comentat que, "quan es fan esdeveniments esportius a Cambrils, les nostres entitats han de sortir fora. Des de l'Ajuntament els donem opcions i els ubiquem a altres llocs, però igualment sap molt greu que les nostres entitats hagin de sortir fora de Cambrils. Si tinguéssim més espais, això no passaria”.

Comenta aquest article