Informació general

Construcció

S'aprova, per unanimitat, l'exempció de les taxes d'obres menors

Malgrat que el punt va rebre el suport unànime de tots els grups, aquest no va estar exempt de crítiques. La tardança en la presa de decisions o que són mesures insuficients van centrar el discurs dels diferents portaveus

Per Berta Ruiz

Captura de pantalla de la sessió telemàtica del passat divendres al matí
Captura de pantalla de la sessió telemàtica del passat divendres al matí | Cedida

El ple extraordinari –telemàtic– celebrat el passat divendres al matí va aprovar diferents qüestions centrades en reactivar l'economia local. Un dels punts més destacats per ser l'aprovació –per unanimitat de tots els grups– de la modificació de l’ordenança número 5, que regula l’impost sobre les Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), amb l'objectiu de donar suport al sector local d’empresariat de la construcció i industrials que intervenen habitualment en l'execució d'obres privades. En aquest cas, es va acordar l’exempció de la quota íntegra o bonificada de la taxa per l’atorgament de llicències o comunicacions d’obres menors que s’hagi meritat, tal com va explicar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– en la seva explicació. 

Les persones interessades es podran deduir l’import a l’hora de presentar l’autoliquidació. La deducció s’aplicarà d’ofici quan l’impost s’exigeixi en règim de liquidació, sense necessitat de sol·licitud expressa de l’interessat. L’exempció no s’aplicarà als expedients que s’hagin iniciat amb anterioritat a la data de declaració de l’estat d’alarma, ni a les legalitzacions d’obres ja finalitzades amb anterioritat.

Joan M. Artigau (no adscrit): "Aquest govern no pren decisions i quan les pren és perquè no els hi queda més remei"

Malgrat que el punt va rebre el suport unànime de tots els grups, aquest no va estar exempt de crítiques. La tardança en la presa de decisions o que són mesures insuficients van centrar el discurs dels diferents portaveus de l'oposició. Un dels més crítics va ser el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– qui va carregar contra l'equip de govern. Segons va dir: "tot tornarà a la normalitat tot i la inoperància, al meu criteri, d'aquest equip de govern que és incapaç de prendre decisions degut a la manca de lideratge i d'iniciativa. Degut també a la poca cintura d'anticipar-se als esdeveniments i preveure i previndre amb anterioritat els inconvenients provocats per la Covid-19. Aquest govern no pren decisions i quan les pren és perquè no els hi queda més remei. Aquestes modificacions es podrien haver aprovat molt més aviat deixant la ciutadania molt més tranquil·la i esperançada, però ha hagut de ser la seva pròpia ciutadania qui a través de les federacions o associacions i també amb les propostes de l'oposició han fet reaccionar aquest govern que s'ha mantingut fins ara inert davant d'aquesta sitaució tan excepcional i alarmant. Aquest govern és incapaç de prendre mesures i de donar solucions per compte propi fins que no ha rebut recomanacions o ordres d'instàncies superiors o fins que no ha copiat les mesures adoptades per municipis veïns. Alcaldessa i senyors del govern, benvingudes les propostes de modificació però com sempre un pèl massa tard".

David Chatelain (PP): "Ens sembla que la proposta és insuficient perquè deixa fora les obres majors"

El portaveu del PP –David Chatelain– també va fer arribar les seves crítiques en referència a que aquestes mesures s'havien d'haver impulsat al primer ple telemàtic que es va dur a terme en el marc d'aquesta crisi i va recordar que aquesta és una de les propostes que van fer arribar des del seu partit a l'equip de govern. "Votarem a favor perquè considerem que si ve acompanyada d'una bona gestió, la reducció de la fiscalitat acostuma a representar un increment dels ingressos municipals per l'increment de l'activitat econòmica. No obstant això, ens sembla que la proposta és insuficient perquè aquesta modificació només afecta a la taxa de prestació de serveis urbanístics que és la part més petita d'aquest apartat impositiu i deixa fora les obres majors. Creiem que incentivar també les obres majors podria suposar una ajuda perquè s'accelerés l'activitat".

Ana López (PSC): "És una rebaixa simbòlica"

La portaveu del PSC –Ana López– va explicar que es tracta d'una mesura insuficient "perquè és una rebaixa simbòlica". No obstant això, segons va dir, "som optimistes i votarem a favor, tot i que ens sembli insuficient, esperant a que la resta de mesures siguin més ambicioses per la població i l'economia de Cambrils".

Juan Carlos Romera (Cs): "Celebrem que es comencin a impulsar aquest tipus de mesures"

Per part de Cs, Juan Carlos Romera va celebrar que s'hagi escoltat a l'oposició i que "es comencin a fer coses" tot i que, "dos mesos després de l'inici de l'estat d'alarma". Va valorar positivament aquest primer pas, però va demanar que, "siguin valents i facin que  aquesta bateria de mesures i de modificacions s'ampliïn amb absoluta immediatesa. L'administració més propera és la que ha de tenir la capacitat de generar certesa i això és el que s'hauria d'haver fet des del començament dins d'aquest caos de la irrupció d'aquesta crisi sanitària, econòmica i social. Celebrem que es comencin a impulsar aquest tipus de mesures i ho celebraríem encara més si tinguessin voluntat d'escolta amb els agents socials i econòmics i amb l'oposició. Nosaltres continuem treballant perquè així sigui i seguim amb la mà estesa amb lleialtat i voluntat de continuar proposant mesures per al ciutadà de Cambrils".

Finalment, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va agrair el sentit del vot afirmatiu de tots els partits perquè serà una ajdua per als empresaris locals. "Som conscients que no és suficient, però des de l'admnistració local també tenim unes limitacions i hem de saber gestionar-ho tot plegat. Sempre hem estat en contacte amb l'oposició i els empresaris". 

Comenta aquest article