Informació general

Coronavirus

Només un 1,6% de la població de Tarragona hauria generat anticossos contra el coronavirus, la quarta província amb menys immunitat

Pel que fa a la resta de províncies catalanes, la de Barcelona és la més inmunitzada amb un 7,1%; seguida de Lleida amb un 3,7% i Girona amb un 2,5%

Per Redacció

Façana de l'hospital Joan XXIII de Tarragona
Façana de l'hospital Joan XXIII de Tarragona | Cedida

Només un 1,6% de la població de la província de Tarragona hauria generat anticossos contra el coronavirus. Dels seus 807.563 habitants, només haurien estat contagiats uns 12.921 habitants. Aquesta dada s'extreu de l'estudi de seroprevalença impulsat pel Ministeri de Sanitat –juntament amb l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i les comunitats autònomes– que permet conèixer quantes persones estan o han estat en contacte amb el virus i saber si la inmunitat es manté en el temps. Segons les primeres conclusions, un 5% de la població espanyola s'hauria contagiat i presentaria anticossos contra el SARS-Cov2. Per tant, Tarragona quedaria lluny de la mitjana estatal.

Pel que fa a la resta de províncies catalanes, la de Barcelona és la més immunitzada amb un 7,1%, és a dir, dels seus 5,6 milions d'habitants, 398.156 persones haurien generat anticossos. Després se situaria la província de Lleida amb un 3,7% –dels seus 432.673 habitants, 16.009 persones s'haurien contagiat–, mentre que la demarcació de Girona arribaria a un 2,5% de la seva població –dels seus 761.434 habitants, 19.036 haurien generat anticossos–. Així doncs, Tarragona, Lleida i Girona quedarien per sota de la mitjana estatal, mentre que Barcelona se situaria per sobre. 

Tarragona, la quarta província amb menys immunitat

Per comunitats autònomes, existeix una marcada variabilitat geogràfica. Ceuta, Múrcia, Melilla, Astúries i Canàries presenten prevalences inferiors al 2%, mentre que les comunitats de Castella-La Manxa i la comunitat de Madrid superen el 10%. A nivell provincial, Tarragona se situa com la quarta província amb menys immunitat, perquè també és una de les zones on s'ha produït un menor contagi de coronavirus. La part positiva és que s'ha infectat menys gent, però alhora també hi ha menys immunitat davant de la malaltia. Per davant de Tarragona –amb un menor percentatge d'immunitat– se situen les províncies de Las Palmas amb un 1,4% de la seva població; Múrcia amb un 1,4% i Huelva amb un 1,5%. A l'extrem oposat, és a a dir, les províncies amb un percentatge d'immunitat més elevat en funció de la seva població se situen Sòria amb un 14,2%; Cuenca amb un 13,5%; Segòvia amb un 12,6%; Albacete amb un 11,6% i la comunitat de Madrid amb un 11,3%. 

L'estudi de seroprevalença consta de tres fases

L'estudi de seroprevalença consta de tres fases. En aquesta primera es van realitzar trucades telefòniques a 35.000 llars de tot Espanya escollides a l'atzar. En paral·lel s'han anat prenent mostres als participants als centres de salut i als seus domicilis. Per un costat, se'ls ha fet un test ràpid per conèixer els anticossos en sang –mitjançant una punxada al dit–. Per assegurar la fiabilitat dels resultats també es van obtenir mostres de sang –amb una punxada al braç– en aquells participants que van donar el seu consentiment. Els resultats presentats ara no inclouen la informació d'aquest segon tipus de prova perquè encara no es tenen els resultats de totes les comunitats autònomes. En properes fases serà possible conèixer l'evolució de la prevalença i els canvis efectuats en els participants. 

Comenta aquest article