Informació general

Benestar Social

L'Ajuntament deriva 159 noves famílies a la Xarxa de Distribució d'Aliments

Per Redacció

Imatge d'arxiu de les dependències de Càritas Sant Pere
Imatge d'arxiu de les dependències de Càritas Sant Pere

Des del 16 de març, el Departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Cambrils ha derivat 159 noves famílies (294 persones adultes i 172 menors) a la Xarxa de Distribució d’Aliments per fer front a la urgència social sorgida arran de la pandèmia. Aquesta xifra suposa un augment del 57% de les derivacions a la Creu Roja i Càritas, que actualment distribueixen aliments a un total de 436 famílies de Cambrils.

Cal tenir en compte que l’Ajuntament ha prorrogat de forma tàcita les derivacions realitzades abans del confinament i, per tant, mentre duri la situació d’alarma es continuaran donant productes alimentaris a les 277 famílies que ja s’estaven atenent. Així doncs, en aquest moment, la Xarxa està cobrint tant les situacions de vulnerabilitat detectades amb anterioritat a la situació d’alarma així com les necessitats emergents, sorgides a partir dels efectes econòmics de la crisi sanitària.

Les noves derivacions són principalment famílies que pateixen les conseqüències de la no incorporació al món laboral en l’inici de la temporada de Setmana Santa o que s’han vist afectades per ERTOS, i que en aquest moment no tenen possibilitat de cobrir, per si mateixes, les seves necessitats bàsiques d’alimentació i higiene.

20.000 euros en targetes de prepagament

L’Ajuntament de Cambrils ja ha lliurat a les entitats de la Xarxa un total de 200 targetes de prepagament amb un import de 50 euros cadascuna, i té previst lliurar en breu 500 targetes més carregades amb 20 euros. La mesura té un triple objectiu: complementar el lot amb la compra de productes frescos (carn, verdura i peix) i portar així una dieta més equilibrada; reforçar els recursos de la Xarxa, i limitar el risc, reduint la necessitat d’aprovisionament setmanal de productes.

La implicació de Creu Roja i Càritas

La regidora de Benestar Social, Hélèn Arcelin, ha explicat que tota aquesta tasca no seria possible sense la implicació, dedicació i esforç realitzat per part de les entitats Càritas i Creu Roja i particularment els seus equips humans, integrats principalment per persones voluntàries, que en moments tant complexes com l’actual mantenen ferm el seu compromís amb la comunitat. "La situació que ha requerit d’un sobre esforç important per part de les entitats, que com sempre s’han implicat totalment per tal de garantir des de la primera línia la cobertura efectiva de les necessitats bàsiques d’aquelles persones que ho necessiten", ha afirmat la regidora.

La Xarxa de Distribució d’Aliments està integrada per l’Ajuntament de Cambrils, Creu Roja i Càritas, que treballen de forma conjunta, mitjançant un acord de col·laboració, amb l’objectiu de poder facilitar ajuts d’aliments, productes de neteja, higiene personal i bolquers a les persones que passen per una situació de vulnerabilitat i/o exclusió social. Els Serveis Bàsics d’Atenció Social de l’Ajuntament de Cambrils realitzen la valoració i derivació de les famílies.

Canvis en el sistema de recollida i mesures de protecció

La declaració de l’estat d’alarma també ha obligat a la Xarxa a adequar la seva organització i funcionament per complir les mesures de confinament i evitar contagis. Amb aquest objectiu, s’han hagut de reajustar procediments i col·laborar més estretament amb les entitats encarregades de la distribució perquè tot el teixit de voluntariat que hi treballa adopti les mesures de prevenció.

Amb la nova organització, les entitats realitzen una distribució setmanal d’aliments per atendre les necessitats emergents i de les persones que ja són usuàries del servei. Però la situació actual no permet que les famílies puguin escollir els productes segons els punts atorgats per les seves característiques socioeconòmiques. Per això, s’ha canviat el sistema de recollida i cada família rep un lot mensual, equivalent als dos lots que li correspondrien en funció de la seva puntuació.

Càritas i Creu Roja també han col·laborat en la distribució de 390 mascaretes que van fer un grup de persones voluntàries cosidores de Cambrils. En cada lot d’aliments s’hi han afegit dues mascaretes, facilitant així de material de protecció personal per a les famílies més vulnerables.

D’altra banda, des del grup logístic del Pla d’emergència municipal es dona suport mitjançant persones voluntàries a les necessitats puntuals de la Xarxa, com és el lliurament de lots a domicili quan no és possible el desplaçament de la persona interessada.

Comenta aquest article