Informació general

Ple

El primer ple virtual, el coronavirus i les ganes d'anar al lavabo

El ple virtual va durar poc més d'una hora i els regidors dels diferents grups polítics van aprovar els punts de l'ordre del dia per unanimitat (fraccionament de pagament d'impostos, manifest conjunt,...) (conté vídeo)

Per Lluís Rovira i Barenys

Fotograma del ple virtual on es veuen el regidor d'Hisenda, Jaume Gila; l'alcaldessa, Camí Mendoza, el regidor de Cs, Juan Carlos Romera i la secretària Maria Cinta Vidal
Fotograma del ple virtual on es veuen el regidor d'Hisenda, Jaume Gila; l'alcaldessa, Camí Mendoza, el regidor de Cs, Juan Carlos Romera i la secretària Maria Cinta Vidal | Redacció

Amb la frase "quina presa, que teniu ganes d'anar al lavabo?", fora de context i enxampada pel vídeo publicat pel propi Ajuntament a Youtube, es tancava, de manera anecdòtica, la gravació del primer ple virtual de la història cambrilenca, que es va celebrar el passat 9 d'abril. La frase la va dir el regidor Lluís Abella per expressar la seva sorpresa davant la rapidesa amb que d'altres regidors i regidores s'havien desconnectat de la sessió, un cop l'alcaldessa havia donat per acabat el ple. Un ple extraordinari que a part de ser el primer celebrat a través d'internet, també va comptar amb una durada inusual, molt més curta que la dels plens presencials. Amb una hora i gairebé cinc minuts es van aprovar per unanimitat els diferents punts de l'ordre del dia que s'havien sotmès a votació, hi va haver temps de llegir un manifest i, també, que l'oposició mostrés certes discrepàncies amb alguns dels decrets dictats aquestes darreres setmanes per l'alcaldessa.

El ple es va iniciar amb la lectura i aprovació d'un manifest consensuat entre tots els grups polítics de l'Ajuntament i va continuar amb l'aprovació d'un seguit de mesures per tal de suavitzar les condicions de pagament d'impostos mentre duri la situació de crisi provocada pel coronavirus. En aquest sentit es va aprovar la modificació de l'ordenança fiscal de gestió, inspecció i recaptació de manera que es permet un fraccionament del pagament sense interessos de demora i s'estableixen noves condicions pel que fa a avals i garanties. Aquesta mesura va ser aprovada per unanimitat però també va anar acompanyada de comentaris i reflexions per part de l'oposició. Així doncs, David Chatelain (PP) va manifestar que els fraccionaments i els ajornaments "no ajudaran a les persones que ho passaran pitjor. Aquestes mesures van per aquelles persones que estan al dia de les seves obligacions tributàries i poden demanar aquests ajornaments. Aquell qui tingui algun problema com pot ser el pagament d'una factura pendent ja no podrà optar a aquestes condicions". En aquest sentit la portaveu del PSC, Ana López, va afegir que "moltes famílies no s'hi podran acollir perquè viuen al dia. L'impacte econòmic serà molt elevat. A més, som un municipi turístic i es veurà molt afectat. Estem segurs que moltes famílies que no són usuàries dels serveis socials ara n'hauran de fer ús". El portaveu de Cs, Juan Carlos Romera, va afegir que esperava que en els propers dies s'estigués treballant i contemplant la possibilitat d'un "escenari més pessimista que el que tenim ara. L'impacte econòmic serà devastador per a l'economia de Cambrils. Calen més mesures i ens hem d'anticipar a les que es proposin des de la Generalitat i l'Estat". L'alcaldessa, Camí Mendoza, va dir que aquestes mesures que s'aprovaven eren "el primer pas de cara a les properes actuacions que farem".

Eix cívic a l'actual traçat ferroviari

En un altre dels punts de l'ordre del dia es va donar compte dels decrets d'alcaldia que s'havien dictat durant l'estat d'alarma. En aquest punt es va conèixer que en un d'aquests decrets, l'Ajuntament havia suspès l'oferta d'un concurs destinat a "la redacció d'un eix cívic per a l'actual traçat ferroviari". David Chatelain es va queixar que aquesta proposta no s'havia arribat a explicar en comissió informativa. Chatelain va dir, també, que l'Ajuntament ja havia encarregat un estudi al Departament d'Urbanisme i que li sobtava que ara es tragués a licitació aquest concurs públic, "això demostra que no es té cap idea del que s'hi vol fer", va dir, i va acusar el govern municipal de falta de transparència. L'alcaldessa va respondre que li sobtava que digués això "en aquests moments" i va explicar que havia estat un error la publicació del projecte de la via del tren, "es va colar, es va retirar ja que no havia de sortir publicat" ja que tal com va dir, havia coincidit amb els dies primers del confinament.

D'altra banda, el que sí que ha tirat endavant és la contractació del serveis de salvament i socorrisme a les platges per aquesta temporada estiuenca ja que tal com va dir l'alcaldessa, "l'estat d'alarma ho permet i per això hem seguit el tràmit".

Reconeixement de prop d'un milió d'euros de factures amb data de 2019

D'altra banda, dos dels punts del ple feien esment al reconeixement extrajudicial de l'Ajuntament corresponent a l'exercici 2019 d'un total de factures de proveïdors que pugen als 896.188, 70 euros, així com als organismes municipals, en aquest cas per un valor de 2.657,54 euros. Tal com va explicar el regidor d'Hisenda, Jaume Gila, "per diferents motius no es van poder reconèixer abans del 31 de desembre de 2019".

L’Apunt

Les anècdotes d'un ple diferent
El ple virtual va començar d'una manera diferent a l'habitual. La secretària de l'Ajuntament va començar per passar llista de la gent connectada i tal com els anava anomenant apareixien en un dels quatre espais de la pantalla. Només en aquest moment és quan es van fer visibles alguns dels regidors del consistori ja que a partir d'aquest moment inicial ja no van intervenir més en el ple. El protagonisme del ple va ser per l'alcaldessa, Camí Mendoza, com a conductora habitual; del regidor d'Hisenda, Jaume Gila, pel contingut marcadament econòmic dels punts tractats; i pels portaveus dels tres partits de l'oposició; David Chatelain (PP), Ana López (PSC) i Juan Carlos Romera (Cs). Cal dir que no van ser presents al ple virtual la regidora Yolanda Quílez (PSC) i el regidor no adscrit, Joan M. Artigau.
Els regidors van fer la connexió des d'algun espai de les seves cases i això va permetre veure tota classe de decorats de fons a la connexió del ple. El més comú van ser les estanteries amb llibre, algun moble, quadres, parets llises i el que es va treballar més la seva posada en escena va ser Eduard Pellicer (ERC), amb una estelada com a part del decorat de fons. Per contra, els quatre regidors de Ciutadans i el regidor Alejandro García, van mostrar un fons completament desenfocat, com a mostra de privacitat.

Comenta aquest article