Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Ple

El Ple de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant aprova mesures per reduir l’impacte negatiu de la crisi de la Covid-19 a l'economia local

Per Redacció

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va celebrar un ple telemàtic
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va celebrar un ple telemàtic | Cedida

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va aprovat, aquest dijous, la modificació de les bases de les subvencions per a la contractació de treballadors en atur, amb els vots a favor de PSC, JxCat, FIC, ERC, Cs i PP i l’abstenció de la CUP; i de les bases del programa d’ajuts per al foment de l’autoempresa, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals, per adaptar-les a la nova realitat socioeconòmica provocada per la pandèmia del coronavirus i la declaració d’estat d’alarma.

La modificació d’aquestes bases permetrà que els autònoms i les micro i petites empreses del municipi que s’hagin vist obligats a cessar l’activitat o a reduir l’activitat en més del 75% dels seus ingressos habituals a causa de l’estat d’alarma puguin beneficiar-se d’uns ajuts directes, a fons perdut. 

La quantia màxima dels ajuts per a la contractació de treballadors en atur, per tots els conceptes subvencionables, serà de 10.000 euros anuals per empresa. Pels tres conceptes subvencionables dels ajuts per al foment de l’autoempresa, els autònoms es podran beneficiar d’un màxim de 1.300 euros.

També com a novetat, per satisfer la necessitat de liquiditat urgent que el sector empresarial té en les actuals circumstàncies d’excepcionalitat, les bases de les dues línies d’ajuts preveuen la possibilitat que els beneficiaris puguin demanar una bestreta del 100% de l’import, encara que no hagin realitzat tot l’objecte de la subvenció, sense perjudici que a posteriori hagin de presentar la justificació de la mateixa en el termini establert en les bases.

Amb aquestes mesures urgents de reactivació econòmica, l’Ajuntament pretén reduir l’impacte negatiu de la crisi sanitària en l’economia local, influir positivament en la demanda i mantenir el benestar de tota la ciutadania en general. En aquest sentit, cal tenir en compte que els autònoms, les  micro i petites empreses del municipi, als quals van destinades les subvencions, representen el gruix del teixit empresarial local i són els més afectats per la caiguda de l’activitat econòmica.

Per disposar de diners suficients per pagar aquestes subvencions, l’Ajuntament ha incrementat la partida pressupostària destinada als ajuts amb 335.000 euros més (220.00 euros més per a les subvencions per a la contractació de treballadors en atur i 115.000 euros més per als ajuts per al foment de l’autoempresa). 

L’Ajuntament s’ha compromès a augmentar la quantitat de diners reservada per a aquests ajuts, si resulta insuficient, perquè cap empresari local que compleixi els requisits exigits en les bases es quedi sense liquiditat.

Altres acords destacats del ple

En el primer ple telemàtic de la història de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant també s’han aprovat les bases d’unes noves subvencions destinades a la defensa del productor agrari envers a l´amenaça de la plaga del porc senglar, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals excepte la FIC, que s’ha abstingut. Per impedir l’accés dels porcs senglars als camps i garantir la recuperació de la inversió realitzada, hi ha previstos dos tipus d’ajuts: a la nova inversió i reparació d’instal·lacions ja realitzades per la defensa del paisatge agrari al municipi (malles, als, cables, tensors i cimentació, pastors elèctrics, plaques fotovoltaiques, bateries i altres sistemes elèctrics i electrònics de protecció) i a la despesa per la defensa del paisatge agrari al municipi (assegurances agràries que cobreixin els danys del porc senglar a parcel·les agràries, ús de feromones de llop i granulat alimentari per a senglars).

D’altra banda, amb els vots a favor de PSC, JxCat, ERC, Cs i PP; l’abstenció de la FIC i el vot en contra de la CUP, el Ple de l’Ajuntament ha aprovat provisionalment la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per tal d’inserir correctament la nova comissaria de la Policia Local en una parcel·la d’equipament públic municipal de la urbanització Infant de l’Hospitalet de l’Infant. L’aprovació definitiva d’aquesta modificació del POUM correspon al Conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, amb informe previ favorable de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona i de la Comissió d’Urbanisme de Catalunya.

També s’ha aprovat provisionalment la modificació puntual del POUM per destinar dues parcel·les del sector Camí de la Porrassa a la futura implantació d’un equipament esportiu, amb els vots a favor de PSC, JxCat, ERC, Cs i PP i els vots en contra de la FIC i de la CUP.

En aquest cas, l’aprovació definitiva d’aquesta modificació del POUM correspon a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona. 

Mocions rebutjades

  • La proposta d'acord presentada per la CUP per a l'estudi de la municipalització de la recollida de residus i l'autogestió dels residus orgànics, amb els vots en contra de PSC, JxCat, Cs i PP, l’abstenció de la FIC i d’ERC i el vot a favor de la CUP.

 

  • La proposta d'acord presentada per la CUP per a l'elaboració d'un protocol municipal d'atenció a la gent gran en cas d'emergència amb la incorporació de les esmenes de JxCat, amb els vots en contra de PSC i Cs, l’abstenció de la FIC i del PP; i els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP.

 

  • La proposta d'acord presentada per la CUP de mesures urgents en relació amb la situació d'alerta sanitària de la COVID-19, amb els vots en contra de PSC, Cs i PP; i els vots a favor de JxCat, FIC, ERC i la CUP.

 

  • La proposta d'acord presentada per la CUP per a l'estudi de la municipalització de la gestió de l'aigua, amb els vots en contra del PSC, Cs i el PP; l’abstenció de JxCat i els vots a favor de la FIC, ERC i la CUP.

La sessió plenària s’ha pogut seguir en directe a través de Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i del seu web i també a través del Facebook de la Televisió de Vandellòs (TVV). Ha quedat enregistrada i la TVV podrà emetre-la en diferit i penjar-la en el seu canal de YouTube https://www.youtube.com/user/tvvandellos.

Comenta aquest article