Societat

Donació

El cambrilenc Adrián Valadés, un petit gran guerrer de 5 anys que necessita un trasplantament de medul·la òssia

Per Berta Ruiz

Imatge del xiquet cambrilenc Adrián Valadés
Imatge del xiquet cambrilenc Adrián Valadés | Cedida

L’Adrián Valadés Calero és un xiquet cambrilenc de 5 anys –el proper 30 d’abril en complirà 6– que necessita un trasplantament de medul·la òssia. És un petit gran guerrer que, des de ben petit, ha hagut de plantar cara a la malaltia –juntament amb els seus pares Luis i Míriam–. Abans de complir els 2 anys d’edat, a l’Adrián li van diagnosticar leucèmia limfoblàstica aguda. Segons ha explicat el seu pare –Luis Valadés– a revistacambrils.cat, "aquest tipus de leucèmia té un tractament a base de quimioteràpia que dura dos anys. El primer any el vam fer a Barcelona i, el segon any, va ser a base de tractament de quimioteràpia oral des de casa". L’Adrián va superar satisfactòriament aquest tractament i des d’aleshores portava més d’un any i mig bé –sense cap tractament–, fent vida normal i assistint a l’escola amb els seus companys. Després del tractament van seguir fent revisions periòdiques, cada mes a Barcelona i, darrerament, hi anaven cada tres mesos.

L'Adrián no tolera aquest segon tractament de quimioteràpia i s'ha decidit la via del trasplantament

Cap a finals d’aquest passat mes de febrer, els pares de l’Adrián el van començar a veure molt cansat i molt pàl·lid de pell. El seu pare ha comentat que, "vam tenir una visita amb el seu pediatra i, tenint en compte tot el seu historial, calia fer una analítica". Com ja tenien la següent visita programada van decidir avançar-la per tal de fer-li aquesta analítica. Malauradament, els metges van veure que l’Adrián havia recaigut de la seva malaltia, després d’un any i mig recuperat. A això se li anomena "recaiguda tardana", segons ha explicat el seu pare. 

En aquests casos, tal com ha comentat Valadés, s’inicia un altre tractament basat en la quimioteràpia. Aquesta vegada però, l’Adrián no l'ha tolerat bé i li podia afectar al fetge i al pàncrees. "Això ha estat al principi del tractament, li ha donat problemes… i els metges han decidit que no té cap sentit seguir amb la quimio si no la tolera bé. Per tant, s’ha decidit la via del trasplantament de medul·la òssia". 

Iniciarà un tractament d'immunoteràpia a la Vall d'Hebron

Mentre no arriba un donant compatible, l’Adrián començarà, avui, un tractament d’immunoteràpia –perquè no pot rebre quimio– a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. I previ al trasplantament s’ha de "netejar" la seva medul·la a base d’aspiracions. Aquest tractament d’immunoteràpia serà d’uns dos mesos. El seu pare explica que, "després, no poden deixar-lo molt més temps perquè no vagi creixent la seva malaltia. S’ha de fer un rastreig per trobar un donant compatible". 

Campanya "Imparables contra la leucèmia" de la Fundació Josep Carreras

Aquesta feina la du a terme la Fundació Josep Carreras i, una de les seves campanyes és "Imparables contra la leucèmia". Des d’aquesta fundació gestionen un banc de donants; es tracta d’una xarxa internacional amb donants d’arreu del món. Un dels objectius de les campanyes de la Fundació Josep Carreras és incrementar el nombre de donants, perquè com més gent doni medul·la més probabilitats de curació tindran els malalts de leucèmia com el petit Adrián. Tot plegat és una cursa d’obstacles. Primer cal trobar un donant compatible, després fer el trasplantament i que el xiquet l’accepti bé.

Tres centres a la demarcació on donar medul·la òssia

A la demarcació de Tarragona, hi ha tres centres als quals s’hi pot acudir per donar medul·la òssia: l’Hospital Sant Joan de Reus, l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. La situació sanitària actual complica en certa mesura aquestes donacions voluntàries. Malgrat tot, es pot fer demanant dia i hora –amb cita prèvia i trucant telefònicament als diferents bancs de sang dels centres hospitalaris–.

Donada la pandèmia del coronavirus, les actuals condicions requerides són les següents:

- Esperar 2 setmanes per donar: Si tens febre o símptomes gripals o si estàs prenent antibiòtics per alguna infecció.

- Esperar 1 mes per donar: Si has tingut coronavirus o si has estat en contacte amb alguna persona amb coronavirus. 

A la pàgina web de la Fundació Josep Carreras s’explica qui pot donar, com es pot donar, on es pot donar i tota la informació necessària. 

El col·legi Cardenal Vidal i Barraquer vol inundar les xarxes socials de dinosaures per a l'Adrián

Per altra banda, des del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer –centre en el que el xiquet cursa P5– també volen enviar-los tot el seu suport i aportar el seu granet de sorra. Per això han posat en marxa una iniciativa. A l’Adrián li encanten els dinosaures i, per aquest motiu, han pensat en fer-li arribar dibuixos de dinosaures –els màxims possibles– per tal d’animar-lo i fer visible la seva lluita. Des del centre animen tothom a pujar una fotografia a les xarxes socials ensenyant un dibuix per a l’Adrián. A l’Instagram cal etiquetar la imatge amb: @imparablescontralaleucemia i @ireneglenguas_illustrations, juntament amb un missatge d’ànims per al petit. 

L’Apunt

Suport dels diferents cossos de seguretat
El passat divendres –aprofitant que la família ha passat el cap de setmana a Cambrils–, una comitiva dels diferents cossos de seguretat es va desplaçar fins el domicili de l’Adrián i els seus pares fent sonar les seves sirenes per donar-los ànims i coratge en aquesta nova batalla. S’hi van desplaçar efectius dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Local de Cambrils, de la Guàrdia Civil, de la Policia Nacional i d’IPA Tarragona.
 

Comenta aquest article