Informació general

Coronavirus

Salvador Sarrà (director assistencial de l'Hospital Sant Joan de Reus): «Veure com treballa tot el personal de l'hospital fa posar la pell de gallina»

Els hospitals d'arreu estan patint, aquestes setmanes, una crisi sanitària sense precedents. El metge cambrilenc –Salvador Sarrà– ha volgut explicar a revistacambrils.cat en quina situació es troba el centre reusenc

Per Berta Ruiz

Salvador Sarrà a les portes d'Urgències de l'Hospital Sant Joan de Reus, ara fa un any
Salvador Sarrà a les portes d'Urgències de l'Hospital Sant Joan de Reus, ara fa un any | Lluís Rovira i Barenys

Els hospitals d'arreu estan patint, aquestes setmanes, una crisi sanitària sense precedents. El metge cambrilenc –Salvador Sarrà Moretó– és el director assistencial de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i ha volgut explicar a revistacambrils.cat en quina situació es troba el centre sanitari reusenc –punt principal d'assistència de la comarca del Baix Camp– i un dels referents a la demarcació de Tarragona.

Segons ha explicat Salvador Sarrà, "a Hospital Sant Joan de Reus vam preparar un pla de contingència destinat a poder donar resposta a la pandèmia de coronavirus a la nostra comarca. Els tres nivells d'atenció de pacients afectats són: Urgències, planta d'hospitalització de Medicina Interna i Unitat de Cures Intensives (UCI). S'han fet adaptacions que han permès preparar-nos per atendre volums d'afectats molt nombrosos. Tot i estar en plena epidèmia, anem omplint espais preparats dins de les previsions, i tenim encara més capacitat d'ingrés als tres nivells comentats".

Salvador Sarrà: "A les comarques de Tarragona, en general, és on trobem un índex més baix d'afectació de tot Catalunya"

Sobre l'actual afectació de la pandèmia del coronavirus a la nostra àrea d'influència, el doctor Sarrà ha comentat que, "s'estan publicant molts mapes de Catalunya amb la intensitat d'afectats. A les comarques de Tarragona, en general, és on trobem un índex més baix d'afectació de tot Catalunya. El dubte que tenim és si l'epidèmia acabarà arribant a casa nostra més tard –amb la mateixa virulència que a Barcelona–, o bé ja no arribarem a tenir una corba de pacients tan alta".

Quant a previsions és molt complicat fer-ne perquè hi ha una evolució diària de la pandèmia. Salvador Sarrà explica que "com és una epidèmia d'un virus encara desconegut pel món científic, des de l'Hospital Sant Joan de Reus hem preferit preparar-nos per a una afluència molt important d'afectats similar a les comarques de Barcelona, encara que després no arribem a aquesta intensitat. Costa molt fer una previsió pel motiu comentat, i hem considerat que és millor fer de més que quedar-nos curts en la previsió de necessitats assistencials".

"Avui podem dir que tenim un hospital que no té res a veure amb el de fa un mes"

Així doncs que, per prevenir i estar preparats per a un escenari més complicat a l'Hospital Sant Joan de Reus, Sarrà explica que s'han hagut de fer "moltíssimes" adaptacions al centre. "De fet, avui podem dir que tenim un hospital que no té res a veure amb el de fa un mes. És al que ens hem dedicat molt intensament durant quatre setmanes i hem adaptat al servei d'Urgències –un gran espai on sols atenem pacients amb patologia respiratòria–; hem quadruplicat a la planta d'hospitalització la possibilitat d'ingressar malats amb problemes respiratoris i, a la Unitat de Cures Intensives (UCI) s'han adaptat espais i respiradors que permeten triplicar la capacitat habitual".

"És molt d'agrair el gest altruista de tantes i tantes persones"

Preguntat pels recursos materials disponibles, Sarrà ha comentat que, "la gestió dels recursos materials està centralitzada pel CatSalut i ens va arribant de manera periòdica al nostre hospital. Cal afegir que hem rebut moltes donacions d'equips de protecció individual per part d'empreses i de particulars, i tot i que ja tenim la nostra font de subministrament, és molt d'agrair el gest altruista de tantes i tantes persones". Sobre els recursos humans que afronten aquesta situació, el doctor cambrilenc ha valorat que, "els nostres professionals treballen amb molta pressió i les notícies dels mitjans de comunicació són totalment catastrofistes i sols parlen de números i xifres que costen molt d'interpretar i que generen molta por, també entre els sanitaris. Sens dubte la gestió de les emocions dels professionals és la part més complicada de la crisi sanitària".

"Els ànims fluctuen molt d'un dia a l'altre, perquè portem molts dies de treball intens i cansament acumulat"

Pel que fa al nivell anímic dels professionals que afronten dia rere dia aquesta situació, Sarrà ha manifestat que, "els ànims fluctuen molt d'un dia a l'altre, perquè portem molts dies de treball intens i cansament acumulat. Jo em trobo molt bé, perquè veure com treballa absolutament tot el personal de l'hospital –les administratives, personal de suport i professionals sanitaris–, fa posar la pell de gallina. Si sumes les donacions de tanta i tanta gent, i els aplaudiments de les 8 del vespre, tot plegat fa que em senti més content encara de la meva feina i el meu compromís amb la direcció de l'hospital".

"No podem baixar la guàrdia per intentar limitar l'expansió de l'epidèmia"

Finalment, preguntat per quines són les principals recomanacions que ha de seguir la població, Sarrà ha incidit en que cal fer cas del confinament decretat. "Cal que, en la mesura del possible, la gent no visiti persones de risc més que el necessari (ancians, gent amb malalties pulmonars), i que pensin, sobretot, que una grandíssima majoria de la població afectada pel coronavirus presentarà símptomes molt lleus i, com estem veient, alguns sense cap clínica aparent. Però no podem baixar la guàrdia per intentar limitar l'expansió de l'epidèmia i disminuir així el número d'afectats, alguns greus, que necessiten ingrés hospitalari".

Comenta aquest article