Informació general

Coronavirus

La mar s'enfada (crònica del dinovè dia de confinament)

Ahir el litoral cambrilenc presentava un aspecte salvatge, amb la mar embravida batent amb força les platges i les esculleres en un dia gris i plujós

Per Lluís Rovira i Barenys

Temporal de llevant a la platja d'Horta de Santa Maria, ahir al matí
Temporal de llevant a la platja d'Horta de Santa Maria, ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

Sembla que estem abonats, més que mai, als temporals de llevant d'ençà del Glòria, que va deixar marcat el seu rastre a bona part de la Mediterrània, aquest passat mes de gener. Ahir el litoral cambrilenc presentava un aspecte salvatge, amb la mar embravida batent amb força les platges i les esculleres en un dia gris i plujós. Dia de confinament total i que convidava a la reflexió. I Déu n'hi do quina temporada que portem des de la tardor passada, amb les tempestes del 22 d'octubre passant per la desagradable visita del temporal Glòria, aquest mes de gener passat. Des del sector pesquer, fa poc també ens comentaven que, aquest mes de març passat, hi havia hagut molts dies de mala mar que els ha dificultat força la feina o bé els ha obligat a parar de manera puntual. La mar s'enfada i ens ho fa saber, un altre signe del temps. Sumat a la pandèmia del coronavirus, un altre motiu per a reflexionar .

Tapaboques i mocadors d'abric

Les mascaretes que es van posar a la venda al supermercat Esclat, aquest passat dimarts al matí, es van acabar en 10 minuts. El comerç va obrir a les 9 i a les 9,10 h ja no quedaven mascaretes. Des de l'Esclat ens ho confirmaven ahir i no podien assegurar quan en tornarien a disposar. El tema de les mascaretes, com ja hem vingut informant aquests darrers dies, s'ha convertit en una prioritat per a molta gent i trobar-ne és gairebé una missió impossible. Com a succedani també cal tenir en compte els tapaboques i mocadors d'abric, uns elements de vestuari que Josep Salceda ens explica en una de les seves Estampes Cambrilenques i que fa uns dies hem recuperat a revistacambrils.cat. També ho hem vist al carrer que en els casos en que no s'ha pogut aconseguir la mascareta, la bufanda o les solapes fan una certa funció de protecció. Els tapaboques i mocadors d'abric, tal com explica Salceda, venen a ser unes adaptacions de les bufandes, però amb molta més tela, per resumir-ho.

UCIs al límit

Les UCI de Catalunya es troben al límit per la crisi del coronavirus. Segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, l'estada mitjana dels malalts és d'uns vint dies. A Catalunya es disposa de 1.700 llits d'UCI i ahir el departament de Salut va dir que hi havia 1.855 persones en estat greu per coronavirus. En aquests moments ja s'han mort 2.093 persones a Catalunya per aquesta malaltia, segons les fonts oficials. I en mig de tota aquesta crisi ahir també vam saber que el govern espanyol havia concedit 15 milions d'euros a fons perdut per a les televisions privades per al seguiment informatiu de la crisi sanitària. Com ja s'ha dit unes quantes vegades, quan passi aquesta pandèmia i es pugui recuperar la normalitat hi haurà molts temes damunt la taula per a recuperar i analitzar-los amb molt de deteniment.

 

 

Comenta aquest article