Informació general

Coronavirus

Les farmàcies cambrilenques esgoten el seu estoc de mascaretes

De fet, molts dels farmacèutics consultats expliquen que gran part d'aquest material s'està intervenint perquè vagi directament als hospitals i als diferents centres sanitaris

Per Berta Ruiz

Mostra d'un parell de mascaretes i d'una caixa de guants de làtex
Mostra d'un parell de mascaretes i d'una caixa de guants de làtex | Berta Ruiz

L'estoc de mascaretes a les farmàcies de Cambrils és de pràcticament zero. La demanda actual és tan alta que estan esgotades a pràcticament tot arreu. Actualment, a Cambrils hi ha onze farmàcies i una altra al límit amb el terme vinyolenc. Revistacambrils.cat ha contactat amb bona part d'elles i, a la pregunta de si tenen disponibilitat de mascaretes, la resposta general és que "no" en tenen. Alguns farmacèutics expliquen que només en tenen per a ells mateixos per atendre davant dels clients, mentre que d'altres segueixen despatxant sense mascaretes. Hi ha algunes farmàcies que han establert una llista d'espera de clients que volen comprar-ne. En general, aquestes llistes són força llargues: des d'una vintena de clients –les que en tenen menys– fins a prop d'un centenar de persones apuntades. D'altres farmàcies han explicat que no fan llista d'espera i n'hi ha que abans la feien però l'han deixat de fer davant l'allau tan gran de peticions. 

Per altra banda, tal com informava revistacambrils.cat, a partir d'avui, el supermercat Bon Preu-Esclat vendrà mascaretes d'ús no sanitari, fruit d'un acord amb l'ANC. 

Gran part del material s'està intervenint perquè vagi directament als hospitals

Les farmàcies de Cambrils segueixen fent les comandes d'aquests productes davant la gran demanda actual, però moltes d'elles no saben quan arribaran o si els arribaran properament. De fet, molts dels farmacèutics consultats expliquen que gran part d'aquest material s'està intervenint perquè vagi directament als hospitals i als diferents centres sanitaris. Per tant, l'abastiment de les farmàcies es complica força. El poc material que els va arribant és amb compta-gotes, en quantitats petites, i per tant, en poc temps se'ls esgota molt ràpidament. Per altra banda, d'altres productes molt sol·licitats aquests dies com poden ser guants, gels desinfectants o alcohol també està força demandat. En aquest apartat, hi ha algunes farmàcies que disposen d'aquest material, mentre que d'altres tenen molt poc estoc o el tenen esgotat. 

L'ús de mascaretes –quirúrigues o casolanes–en espais públics pot ser clau per contenir la pandèmia

Davant l'escassedat de mascaretes, molta gent està optant per confeccionar-ne de tela a casa seva. De fet, hi ha un cert debat sobre l'ús o no ús de mascaretes als espais públics –supermercats, farmàcies, etc–. Un dels factors més determinants és el de preservar el subministrament de mascaretes per a l'ús sanitari. No obstant això, dues de les principals veus a Catalunya sobre la crisi sanitària –Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà– han fet unes declaracions a ElNacional.cat en el que consideren que l'ús d'aquests elements poden ser clau per contenir la pandèmia. Clotet explica que "la mida de les gotes que s'expulsen al tossir tenen una dimensió prou gran" i per tant, l'ús de mascaretes quirúrgiques o casolanes poden reduir parcialment la transmissió. Mitjà també recorda l'ús de mascaretes té l'objectiu de "tapar la boca a persones ja infectades i que les gotes que emeten no contaminin superfícies públiques". 

L’Apunt

Mascaretes per als farmacèutics

El passat 27 de març, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) va emetre un comunicat que va fer arribar a les farmàcies de la demarcació. Segons aquest, "després de les reiterades peticions que hem estat fent a l'administració sanitària perquè els farmacèutics comunitaris –com a professionals sanitaris més propers a la ciutadania–, puguem disposar de material de protecció front la COVID-19, finalment hem aconseguit la necessària autorització per poder importar mascaretes". Aquell mateix dia, es va fer una primera comanda de mascaretes FFP2, que arribaran properament i es distribuiran entre totes les oficines de farmàcia de Catalunya per consum intern dels professionals que hi treballen.

D'altra banda, segons el COFT, "arran de les reiterades peticions, acabem de rebre del Servei Català de la Salut –el passat 27 de març– 10.000 mascaretes quirúrgiques per a tota Catalunya, que en els propers dies distribuirem a totes les farmàcies també per a ús del personal. Aquestes mascaretes quirúrgiques arribaran en els proper dies, abans que les FFP2". 

Comenta aquest article