Informació general

Coronavirus

Quins són els serveis essencials que es mantenen amb el confinament total?

Per Redacció

Aspecte de la plaça de la Vila, la setmana passada
Aspecte de la plaça de la Vila, la setmana passada | Lluís Rovira i Barenys

El BOE va publicar ahir, poc abans de la mitjanit, el decret que regula els serveis essencials que no es poden aturar durant les properes dues setmanes de confinament total. D'entrada s'estableix una moratòria fins demà per permetre que tots els treballadors no essencials es preparin pel tancament. El decret considera essencials totes les activitats relacionades amb la cadena de subministrament del mercat i funcionament del servei de bens de primera necessitat, com ara aliments, medicaments i productes higiènics; els serveis d’hostaleria i restauració amb repartiment a domicili; la cadena de producció i distribució de bens i material mèdic; i tot allò imprescindible per al manteniment d’indústries que fabriquin material necessari per a activitats essencials. També s’hi inclouen treballadors de transport de mercaderies i persones; funcionaris de presons, de salvament marítim, bombers i seguretat viària; personal relacionat amb manteniment de material de forces armades; personal de centres sanitaris, residències i treballadors que tenen cura de persones dependents; treballadors de centres d’assistència a animals; serveis funeraris; quioscs i mitjans de comunicació.

Es manté el repartiment de productes a les cases

Cal afegir-hi encara el repartiment de productes comprats per internet o el servei postal, com també serveis financers, empreses de telecomunicacions imprescindibles per a serveis bàsics, o assessories legals. També són considerats essencials els treballadors relacionats amb la protecció i atenció de víctimes de violència masclista, els advocats, els procuradors, les notaries i els registres, els serveis de neteja d’espais essencials, el personal de centres d’acollida de refugiats i els treballadors del subministrament, depuració i sanejament d’aigua.

També s’hi inclouen les empreses de logística relacionades amb material sanitari i els treballadors imprescindibles per a serveis meteorològics. D’altra banda, el decret no afectarà els treballadors subjectes a un ERTO ni els que estiguin de baixa, amb un contracte suspès o qui pugui desenvolupar la seva activitat mitjançant el teletreball.

Comenta aquest article