Cultura

Coronavirus

El ritual arrelat de treure la imatge de la Mare de Déu del Camí en moments de dificultat

Als cambrilencs i cambrilenques de fa 200 anys, no els hi tocava altre remei que demanar la intercessió divina a la Mare de Déu del Camí per apaivagar el mal tràngol

Per Gerard Martí

Imatge del Santuari de la Mare de Déu del Camí
Imatge del Santuari de la Mare de Déu del Camí | Lluís Rovira i Barenys

Encara és ben viu el record de la darrera crisi epidemiològica greu patida entre els anys 1956 i 1963 degut al virus de la poliomelitis. Moltes famílies amb nens petits varen marxar de Cambrils a la muntanya, però d'altres infants d'aquella generació, quedaren afectats. Res a veure però amb les cícliques pandèmies del còlera del segle XIX que provocaren centenars de morts a un Cambrils amb poc més de 2.000 habitants. Sense la informació, les comunicacions, els coneixements científics o la higiene i salubritat actual, els cambrilencs i cambrilenques de fa 200 anys, no els hi tocava altre remei que demanar la intercessió divina a la Mare de Déu del Camí per apaivagar el mal tràngol. El recordat Josep Salceda i Castells ho recollia en un article a la Revista Cambrils del setembre de 1972, on presentava el ritual arrelat a la tradició local en moments de dificultat, de treure la imatge antiga de pedra de la Mare de Déu en solemne processó del Santuari del Camí a la Parròquia de Santa Maria. Va ser al 1854 i al 1885 quan es documenten aquestes sortides. L'Església canalitzava així la religiositat popular que també és present en una estrofa dels Goigs de la Mare de Déu del Camí: "en febres i enfermetats/ en tot treball i dolència/ implorant vostra clemència/ no ens deixeu desconsolats".

Per sort, la vacuna del còlera va ser inventada a finals del segle XIX per un metge i investigador català anomenat Jaume Ferran (1852-1929), a qui amb bon criteri l'Ajuntament de Cambrils fa anys, va dedicar un carrer de la Parellada als voltants del santuari.  

Gerard Martí Estrada

Director del Museu d’Història de Cambrils

L’Apunt

En temps de confinament, els #museusacasa

Com bé ha informat Revista Cambrils, aquesta setmana des del Museu d'Història de Cambrils ens hem sumat a la iniciativa #museusacasa de la Generalitat de Catalunya per poder arribar a més llars a través d'Internet amb propostes diferents. D’entrada hem localitzat tots els recursos on-line propis o en els que hi hem col·laborat tot creant un únic enllaç #MUSEUSACASA a la pàgina web del museu https://www.cambrils.cat/museu/ Entre d’altres podreu trobar per primera vegada un visita virtual al Museu Molí de les Tres Eres al link https://my.matterport.com/show/?m=4yYmcBCA5XK

Vivim un d’aquells episodis de la història mundial que marquen un abans i un després. Amb vocació de servei públic des del Museu d'Història de Cambrils també volem ajudar a viure'l des de casa. Les conseqüències globals de la pandèmia, també les viurem a escala local. Si repassem la història del municipi aquesta ens descobreix que no és la primera vegada que Cambrils es troba en una situació similar. En cada episodi es va respondre amb els recursos que aleshores es comptava, infinitament més escassos dels que ara tenim.

Comenta aquest article