Cultura

Salut

Irene Ríos: «Hem d'intentar no veure el dolor com un enemic sinó com un sistema de protecció del cervell»

Per Berta Ruiz

Imatge de la xerrada que va oferir Irene Ríos, ahir a la tarda
Imatge de la xerrada que va oferir Irene Ríos, ahir a la tarda | Berta Ruiz

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut, la Biblioteca Josep Salceda i Castells va acollir, ahir a la tarda, la xerrada titulada "Com entén el nostre cervell el dolor?" a càrrec de la fisioterapeuta Irene Ríos. La d'ahir va ser la primera de les dues xerrades que tant ella com la dietista nutricionista –Mireia Luna– oferiran a la Biblioteca dins del cicle Píndoles de Salut. Sobre la qüestió que plantejava la xerrada, Irene Ríos va explicar a revistacambrils.cat que, "per exemple, en el moment que ens fem un tall o ens fem mal, aquella zona està enviant un senyal de dolor i que a nosaltres ens fa mal per aquest motiu. Realment no és així, aquella zona envia un senyal de perill, s'activen uns sensors a les neurones i llavors és el cervell el que examina la situació: envia la senyal de dolor i això ens provoca la reacció de, per exemple, apartar l'extremitat, protegir-nos i adoptar una sèrie de postures". Quant a aquest sistema de funcionament, Ríos va comentar que, "és el cervell és el que reacciona al dolor i no és el dany en el teixit. De fet, no té a veure la quantitat de dany amb el dolor que percebem".

"Hem de buscar noves maneres d'afrontar això de forma terapèutica"

Davant d'aquestes situacions, Ríos va explicar que, "hem de buscar noves maneres d'afrontar això de forma terapèutica, sobretot a la gent que al llarg del temps pateix més dolor. Són dolors que no es curen o que no acaben de marxar. Què succeeix en el cervell quan passa tot això? I quina seria la millor manera d'enfocar aquest problema i com solucionar-lo.  No hi ha una adaptació correcta del sistema a aquell dolor, moltes vegades influeixen les creences, la por, si ens havia passat abans i ens torna a passar, si no poder treballar... tot influeix". Ríos va comentar que cal "no veure el dolor com un enemic sinó com un sistema de protecció del cervell. El que hem d'intentar és encaminar la situació cap a on ha d'anar. El principal i el que més ajuda és entendre el mecanisme: això funciona així. Si em fa mal no és perquè obligatòriament el meu teixit o tendó estigui danyat, de fet pot estar reparat, però nosaltres encara patim aquest dolor perquè a nivell de la medul·la espinal i del cervell encara està activat el circuit. Entendre això és un pas important".

Per tot plegat, Irene Ríos va afegir que s'han de realitzar "passos terapèutics per moure aquella zona, abandonar estratègies de protecció perquè no hi ha un dany en el teixit i poc a poc i gradualment intentar anar més enllà. Cal donar-nos temps i buscar especialistes: professionals sanitaris i que tinguin formació com fisioterapeutes, un metge, un coach o un psicòleg. A vegades la tasca és multidisciplinària i el procés no és ràpid però sí efectiu". La xerrada es va basar en el llibre "Explicando el dolor" de David Butler i Lorimer Moseley.

Xerrada sobre nutrició aquesta tarda

Aquesta tarda, a les 18.30 hores a la Biblioteca, tindrà lloc la xerrada "Els mites sobre nutrició, què diuen els experts i les expertes?" a càrrec de Mireia Luna.

Comenta aquest article