Informació general

Política

Picabaralla dialèctica entre Ana López i Camí Mendoza per una moció conjunta de l'oposició en la què demanaven el canvi d'horari dels plens

L'equip de govern va rebutjar al proposta del PP, Cs i PSC de canviar l'horari i el dia de les sessions plenàries

Per Berta Ruiz

Imatge de la sessió plenària del passat dilluns
Imatge de la sessió plenària del passat dilluns | Lluís Rovira i Barenys

Els tres grups de l'oposició –PP, Cs i PSC– van presentar una moció conjunta, al ple del passat dilluns, en la què demanaven la modificació dels horaris i dies del ple i de la comissió informativa. Aquesta proposta va propiciar una picabaralla dialèctica entre l'alcaldessa –Camí Mendoza– i la portaveu del PSC –Ana López– qui va ser l'encarregada de defensa el text. Aquesta no era la primera vegada que l'oposició demanava un canvi d'horari i el dia de les sessions plenàries.

Segons va argumentar López, "en els darrers mesos estan proliferant les comissions informatives i plenaris de caire extraordinari, arribat a donar-se el cas d’haver de passar temes per una comissió per tal d’anar a ple durant el mateix dia. És evident que no es pot establir un fet extraordinari com a ordinari, atenent a que afecta a les condicions de fiscalització". Per altra banda, tal com va apuntar López, "la celebració de les sessions en dilluns obliga els departaments a tancar els temes amb molts dies d’antelació, degut al fet de que els caps de setmana no son dies hàbils, el que dificulta la gestió de les comissions informatives. Això s’agreuja els dies en que coincideix que hi ha plenari". Finalment, en la seva exposició, la portaveu socialista va afegir que, "l’actual horari de celebració dels plenaris és un despropòsit i va en contra de les mesures de conciliació de la vida familiar, laboral i personal”. Per tot plegat, els tres grups de l'oposició van demanar un canvi de dia i hora, tant de les comissions informatives com del plenari.

Camí Mendoza diu que la potestat organitzativa de convocar la té el govern

En la seva intervenció, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va comentar que, "recollim la seva proposta, però no és la primera vegada que presenten una moció sobre el tema d'horaris". Mendoza va manifestar que la potestat organitzativa de convocar les diferents reunions i plens les té el govern “d'acord a la millor organització que considerem". L'alcaldessa li va recordar a López que a tots els plens extraordinaris "sempre s'ha inclòs el punt de precs i preguntes perquè l'oposició pogués fer la seva tasca de fiscalització; no se'ls ha privat mai. Per altra banda, diuen que l'horari no ajuda a la conciliació familiar, però si vostès fan repàs de la durada dels plens d'aquest mandat, dels set que hem fet només en dos s'ha sobrepassat l'hora de les 15 hores de la tarda. Al mandat anterior, la durada dels plens era notablement superior". L'alcaldessa va afirmar que, "tots hem de ser responsables de la durada de les reunions, perquè siguin els més productives i resolutives. En cap moment s'ha privat que un ple duri el que hagi de durar".

A continuació, el portaveu del PP –David Chatelain– va demanar intervenir, però l'alcaldessa va dir que la interlocutora era la regidora Ana López. "Qui no agafa el torn de paraula en la intervenció, després no té dret a intervenir. Ho podem revisar al ROM" va dir.

Ana López: "Vostè (a l'alcaldessa) dediquis a mirar el ROM, perquè com es dedica a aquestes petites coses, doncs no es dedica a fer altres coses que són les seves principals funcions"

Tot seguit, la portaveu del PSC –Ana López– va tornar a intervenir, però en aquesta ocasió la seva exposició va ser en castellà. Segons va afirmar, “jo no em sé fil per randa el que diu el ROM, però vostè demostra el poc talant dialogant que té el plenari. Sembla que vulgui fer veure que l'oposició no fa el seu paper o no exerceix les seves responsabilitat. És trist i poc elegant per la seva part que simplement vulgui negar-nos la possibilitat de tenir un major accés i de debatre tranquil·lament dels temes. Per suposat que el que fan és legal i està permès, ningú ho qüestiona, i l'equip de govern pot fer el que cregui convenient però ve a dir que faran les coses com els hi doni la gana i com els vagi bé a la seva organització, la nostra ni els interessa. No passa res; sent un gran despreci per a nosaltres. Les juntes de portaveus també han canviat els dies, evidentment perquè a vostè no li anava bé, si a nosaltres ens va bé o no, és igual. No volen donar cap facilitat ni arribar a cap acord, no ens volen ajudar a realitzar la nostra feina, però no es preocupin, un dia s'està al govern i l'altre a l'oposició, i s'ha de saber està a tots els llocs. Acceptem les regles del joc perquè no es queda altre remei, però tenim dret a la queixa, a presentar les mocions les vegades que vulguem i en la forma que vulguem. Vostè (a l'alcaldessa) dediquis a mirar el ROM, perquè com es dedica a aquestes petites coses, doncs no es dedica a fer altres coses que són les seves principals funcions”.

L’Apunt

Camí Mendoza: "No estic d'acord amb moltes de les afirmacions tant contundents que ha fet vostè, i tot i que les ha fet en castellà, també l'he entès"

Després de la intervenció d'Ana López, Camí Mendoza va afegir: "no estic d'acord amb moltes de les afirmacions tant contundents que ha fet vostè, i tot i que les ha fet en castellà, també l'he entès". A aquestes paraules, López va increpar-li que, "això està fora de lloc!". També es van encendre els ànims de la resta de membres de l'oposició que van intentant intervenir i van dir en veu alta que l'alcaldessa no els deixava parlar.

Per cloure aquesta picabaralla, Mendoza va dir “el reglament que regeix aquest plenari és el ROM i jo sóc la responsable d'aplicar-lo. Això ho han de tenir present i no tergiversar el sentit d'aquest reglament”.

Comenta aquest article