Informació general

Política

David Chatelain: «L'equip de govern ha adoptat una política de despesa expansiva que farà agreujar els problemes»

Al ple del passat dilluns es va donar compte de l'informe de morositat corresponent al quart trimestre de 2019. Els pagaments realitzats per l'Ajuntament va ser a 67,61 dies

Per Berta Ruiz

El regidor del PP, David Chatelain –en primer terme–, en la sessió plenària del passat dilluns
El regidor del PP, David Chatelain –en primer terme–, en la sessió plenària del passat dilluns | Lluís Rovira i Barenys

A la sessió plenària del passat dilluns es van tractar diferents punts econòmics. Un dels més destacats i que va generar un important intercanvi dialèctic entre el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– i el portaveu del PP –David Chatelain– va ser el punt sobre donar compte de l'informe de morositat corresponent al quart trimestre de 2019. Segons va exposar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila–, el període de morositat del quart trimestre de 2019 va ser el següent: pagaments realitzats de l'Ajuntament a 67,61 dies i pendents de pagament a 56,96 dies; pagaments realitzats del Patronat de Turisme a 42,95 dies i pendents de pagament a 30,55 dies; pagaments realitzats del Patronat de Música a 50,60 dies i pendents de pagament a 18,66 dies; pagaments realitzats del Museu d'Història a 27,17 dies i pendents de pagament a 30,11 dies; pagaments realitzats de l'Epel Ingesòl a 66,37 dies i pendents de pagament a 24,09 dies i pagaments realitzats d'Aparcam a 32,85 dies i pendents de pagament a 8,85 dies.

David Chatelain: "S'ha passat d'un termini de 37 dies al primer trimestre als 67 del quart trimestre, per sobre del límit legal dels 60 dies"

Davant d'aquestes xifres, el portaveu del PP va explicar que: “darrerament ja he anat advertint que cada vegada més es paga més tard als proveïdors i finalment, en aquest plenari es posa negre sobre blanc del que ja sospitàvem: les xifres són inapel·lables. S'ha passat d'un termini de 37 dies al primer trimestre a uns 67 dies al quart trimestre, per sobre del límit legal dels 60 dies. Aquesta tendència també s'observa als pagaments pendents, si bé al primer trimestre es liquidaven en 45 dies, en el quart es fan en gairebé 57. Tot i l'estricte control que estableixen les normatives, l'equip de govern ha adoptat una política de despesa expansiva que farà agreujar els problemes i que comportarà l'aplicació de mesures per tal de corregir aquesta situació. Per dir-ho d'una forma clara: quan es gasta molt s'ha d'ingressar molt i, les administracions quan volen ingressar acostumen a incrementar la fiscalitat: pugen els impostos”.

"Els cambrilencs no es mereixen el desgavell de gestió que estan patint"

El regidor popular es va mostrar molt crític en les seves paraules afirmant que, “de cara a la galeria pretenen vendre una cosa, però quan s'analitza es pot veure que s'arrossega una manca total de lideratge i de coordinació que comporta que ni tant sols s'executin les inversions previstes en terminis raonables, eternitzant els procediments de contractació o deixant que caduquin els encàrrecs de gestió, no només a l'ajuntament sinó també als organismes autònoms. El propi informe fa l'advertiment de la implementació de mesures correctores. El regidor no ho ha explicat. Aquesta setmana hem sabut que han caducat diferents encàrrecs de gestió, alguns de l'any 2018. I, després parlen de gestió? Aquest govern parla molt, però treballa poc. Fan una política de parsimònia i de deixar-ho tot per a més tard; una desídia que està portant a aquesta casa a funcionar d'una manera cada vegada més lenta i ineficaç. No afecta només a les àrees econòmiques sinó que està contaminant altres serveis. Els cambrilencs no es mereixen el desgavell de gestió que estan patint”.

Jaume Gila, regidor d'Hisenda: "És veritat que s'ha endarrerit, però hi estem molt al damunt perquè ho volem corregir"

Davant les contundents crítiques del regidor del PP, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va reconèixer que no havia esmentat les mesures correctives, “perquè ja s'hi està treballant”. Segons va apuntar Gila: “des de que vam detectar aquest increment de dies en els pagaments, ja es van prendre mesures des del departament d'Hisenda en el registre de factures. A dia d'avui, ja s'hi ha posat personal per posar-les al dia. El passat dijous o divendres potser només hi havia 30 o 40 factures per comptabilitzar. Aquesta mesura ja l'hem fet i és de les més importants. Hi ha d'altres mesures que s'estan analitzant des d'intervenció per poder agilitzar i recuperar els endarreriments amb les factures. És veritat que s'ha endarrerit, però hi estem molt al damunt perquè ho volem corregir. En els propers trimestres quedarà solucionat. Quant a la morositat és veritat que s'han endarrerit els pagaments, però cal remarcar que dins del període legal, l'Ajuntament ha pagat 3,1 milions d'euros, mentre que fora del període de pagament s'han pagat 2,1 milions d'euros”.

David Chatelain: "Per què han deixat caducar els encàrrecs de gestió que estan portant problemes de pagaments amb empreses que estan fent la seva feina en aquest municipi?"

En aquest punt, Chatelain va recordar la progressió en el tema de la morositat. Segons va apuntar, el període de pagaments de l'Ajuntament del primer trimestre de 2019 va ser de 37 dies i els pagaments pendents a 45 dies; en el segon trimestre va ser de 43 i de 45 els pendents; el tercer trimestre va ser de 59 i de 58 els pendents i, el quart trimestre va ser de 67 dies i de 56 dies els pagaments pendents. El regidor popular va afirmar que, “això no és una cosa que s'hagi detectat ara, portem tot l'any així. Això demostra una falta de control de la regidoria, perquè ja hauria d'haver estat detectat i les mesures correctores sobre la taula. S'ha endarrerit un any la presa de mesures. És una consolidació de despesa expansiva que a la llarga comportarà problemes. Per què han deixat caducar els encàrrecs de gestió que estan portant problemes de pagaments amb empreses que estan fent la seva feina en aquest municipi?”.

El regidor d'Hisenda va replicar que del tercer al quart trimestre ja s'havia produït una disminució passant dels 58 als 56 dies i que ja s'estaven aplicant les mesures.

Comenta aquest article