Informació general

Reciclatge

Desestimada la moció de Cs que demanava la implantació d'un sistema de devolució d'envasos amb incentius per a l'usuari

Per Berta Ruiz

En el plenari d'aquest passat dilluns ja no es va veure cap ampolleta d'aigua amb envàs de plàstic a la taula de la sala de sessions tot i que sí que hi havia gots de plàstic
En el plenari d'aquest passat dilluns ja no es va veure cap ampolleta d'aigua amb envàs de plàstic a la taula de la sala de sessions tot i que sí que hi havia gots de plàstic | Lluís Rovira i Barenys

El grup municipal de Cs va presentar a la sessió plenària del passat dilluns una moció en la què demanava implantar un sistema de devolució d'envasos de plàstic amb algun incentiu per a l'usuari. El text va rebre el suport dels altres dos grups de l'oposició –el PSC i el PP–, però no va rebre el vistiplau del govern i la proposta va ser rebutjada.

A l'exposició de motius, el portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– va explicar que, "molts països d'Europa promocionen el reciclatge amb un incentiu econòmic o mitjançant tiquets de descompte, propiciant així una taxa de recuperació molt elevada. La Unió Europea va establir que l'objectiu per al 2020 era que el 50% dels residus domèstics havien de ser reutilitzats i reciclats; mentre que la Generalitat –l'any 2015– va proposar arribar a un 60% de reciclatge". Segons va apuntar Romera, "Cambrils no està lluny dels objectius de la UE i de la Generalitat, perquè ja es recicla un 49% aproximadament, estant entre els millors municipis dels 104 que incompleixen l'objectiu marcat per Europa. Al no assolir l'objectiu del 50% estem exposats a ser sancionats per la Comissió Europea".

Cs proposa instal·lar màquines de reciclatge amb incentius

Tal com va proposar Cs, "s'ha de treballar activament des de l'administració amb campanyes per millorar els nivells de recollida selectiva, així com xerrades informatives, repartiment de kits de reciclatge i cubells de fracció orgànica, accions al carrer, etcètera. Les campanyes són lloables, però insuficients. No obstant això, el nostre municipi no compta amb mètodes responsables de reciclatge selectiu d'envasos que a més incentivin a les persones a reciclar i generar conscienciació social, és a dir, Cambrils no empra els mètodes de "vending invers" –màquines de reciclatge amb incentius–. Des de Cs, van proposar que "els incentius que s'obtinguin siguin descomptes i promocions en activitats d'oci o cultura que organitzi o promogui l'Ajuntament, podent-se oferir també promocions i descomptes de comerços locals que decideixin col·laborar o en transport públic". També van demanar que se segueixin eliminant les ampolles de plàstic als plens municipals. De fet, el passat dilluns, aquesta mesura ja va ser implementada. Tots els regidors del consistori van disposar d'una ampolla d'aigua reutilitzable.

Lluís Abella: "L'Estat espanyol va decidir apostar per sistemes integrals de gestió de residus enlloc del sistema de dipòsit, devolució i retorn que existeix a altres països"

Per part de l'equip de govern, el regidor de Serveis –Lluís Abella– va argumentar el seu vot contrari dient que, la proposta presentada per Cs "no és possible d'implantar, actualment, a Espanya com a sistema públic. L'Estat espanyol va decidir apostar per sistemes integrals de gestió de residus enlloc del sistema de dipòsit, devolució i retorn que existeix a altres països. A Espanya es va optar pels sistemes integrats –Ecoembes i Ecovidrio– formats per les empreses envasadores i que cada mes ens retornen uns diners en funció de la quantitat i qualitat d'envasos recollits, aplicant diversos criteris com població i nombre de contenidors. Amb aquest sistema ja es garanteix un retorn econòmic per la recollida d'envasos i ja repercuteix en el càlcul de la taxa de recollida d'escombraries. No obstant això, no hem de baixar la guàrdia i hem de seguir aportant mesures de reciclatge dins de la legislació vigent".

Comenta aquest article