Societat

Medi ambient

L'ACTE projectarà, demà, el documental «És a l'aire» sobre l'impacte del complex industrial químic al Camp de Tarragona

Per Redacció

Projecció del documental "és a l'aire"
Projecció del documental "és a l'aire" | Cedida

L'ACTE Cambrils (Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre) projectarà, demà dijous a les 19 hores al Centre Cultural, el documental "És a l'aire" que tracta sobre la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. Per a l'ocasió es comptarà amb la presència dels directors –Christophe Sion i Santi Suàrez– que presentaran aquest documental sobre l'impacte del complex industrial químic en la població de la zona. Posteriorment, s'obrirà un debat amb alguns dels participants al documental: l'epidemiòleg, Jaume Galceran; el tècnic en defensa ambiental del GEPEC, Joan Ramon Mendo; un representant de l'associació Cel Net i alguns membres de l'equip de científics del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC. 

Impacte del complex industrial químic

Aquest documental tracta sobre l'impacte que el complex industrial químic té en la població i també és una anàlisi sobre els buits legals que actualment hi ha a Europa en relació a les emissions de gasos industrials. El documental és de una producció de Un Capricho de Producciones, S.L. en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb el suport de Col·lectiu Ronda, l'Ajuntament del Morell i l'Ajuntament de Vilallonga del Camp. Té una durada de 52 minuts.

"És a l'aire" ha estat vetat per CaixaFòrum dins el Festival REC, emès a Sense Ficció de TV3. Posteriorment, després de la seva emissió a TV3 l'Ajuntament de Tarragona ha fet una aportació de 200.000€ per a estudiar de qualitat d'aire.

El polígon petroquímic més gran del sud d'Europa es troba al Camp de Tarragona. Va començar a funcionar l'any 1975 i produeix derivats del petroli que serveixen per fabricar plàstics, cosmètics, productes de neteja... Gairebé un 40% dels llocs de treball de la zona estan relacionats amb aquest complex industrial. Té un impacte econòmic molt positiu sobre l'entorn, però també en té d'altres tipus... "És a l'aire" els explica a través de tres històries. Segons l'Agència Europea del Medi Ambient, el principal focus contaminant de l'aire que respirem no és el trànsit, sinó la indústria.

Punt de vista dels directors

Els directors no pretenen fer cap tipus de denúncia, simplement han fet una investigació per donar veu a tots. Aquest documental no és cap relat, sinó una realitat de la que no som plenament conscients, potser ni la mateixa indústria coneix les conseqüències i ningú es fa responsable.

Comenta aquest article