Informació general

El ple municipal demana, per unanimitat, la revisió dels protocols recollits dins del PLASEQCAT

Tots els grups del consistori van aprovar al plenari d'ahir, per unanimitat, una moció presentada per Cs en la què s'insta al Parlament de Catalunya a crear una comissió d'investigació per conèixer amb detall què va succeir a l'accident del polígon químic

Per Berta Ruiz

Imatge de l'incendi a la indústria química on es va produir l'explosió, a la Canonja, el passat 14 de gener
Imatge de l'incendi a la indústria química on es va produir l'explosió, a la Canonja, el passat 14 de gener | ACN (Roger Segura)

Tots els grups del consistori van aprovar al plenari d'ahir, per unanimitat, una moció presentada per Cs en la què s'insta al Parlament de Catalunya a crear una comissió d'investigació per conèixer amb detall què va succeir a l'accident del polígon químic sud de Tarragona, el passat 14 de gener. I, per altra banda, demanar una revisió dels protocols recollits dins del PLASEQCAT. Segons va defensar el portaveu de la formació taronja –Juan Carlos Romera–, "l'objectiu és disposar d'uns protocols més eficaços i adaptats a la realitat empresarial i social que puguin respondre millor en situacions similars futures".

David Chatelain: "No ajuda que les pròpies empreses no compleixin amb les seves obligacions, tant de control de les instal·lacions com de comunicació"

El portaveu del PP –David Chatelain– va mostrar el seu suport al text i va incidir que la comissió d'investigació ja està demanada al Parlament a instàncies del seu grup. El regidor popular va afegir que, "no ajuda que les pròpies empreses no compleixin amb les seves obligacions, tant de control de les instal·lacions com de comunicació. Per tant, difícilment l'administració pública pot complir amb els seus requeriments d'informació si, prèviament, l'empresa on es va produir l'accident no fa els deures. El que es demana és una revisió dels protocols: incrementar els canals de comunicació, millorar-los millorar i eixamplar l'anella de municipis afectats perquè en cap cas Cambrils va ser mencionat dins dels protocols d'emergència. S'ha de vetllar pel control absolut d'aquestes empreses que, si bé és cert que tenen un retorn econòmic, també representen un perill pels materials amb els quals treballen".

Des del PSC, la seva portaveu –Ana López– va afirmar que, "és evident que el protocol va fallar i per tant, tots hem d'estar d'acord en prendre les mesures necessàries i que es millorin perquè no torni a passar".

Lluís Abella: "Tarragona va recordar on viu, enmig d'una indústria que ha portat una gran riquesa però alhora un alt component de risc"

Per part del govern, el regidor Lluís Abella va començar lamentant la pèrdua de les vides humanes en aquest accident i va manifestar el seu suport a les famílies i afectats. Segons va dir Abella, "aquest accident resulta un canvi de paradigma respecte a la percepció de l'activitat de la indústria química. Fa més de 50 anys que la indústria es va instal·lar a Tarragona i a mesura que ha anat avançant la tecnologia, les empreses han treballat en la implantació de les millors tècniques disponibles amb la voluntat de trobar l'encaix amb la població de l'entorn. No obstant això, hem pogut copsar que no són les suficients. Per aquest motiu, la Generalitat ha obert un expedient a l'empresa i cursarà tots els tràmits per investigar els fets ocorreguts i també hi ha una investigació judicial. El passat 14 de gener, Tarragona va recordar on viu, enmig d'una indústria que ha portat una gran riquesa però alhora un alt component de risc. Lluny de la complaença, l'accident ha de servir per reforçar els protocols de seguretat i d'emergència i la seva correcta aplicació i reforçar la consciència de saber què tenim entre mans".

Comenta aquest article