Informació general

Territori

Els alcaldes del Camp de Tarragona reiteren la necessitat de canviar els protocols en casos d'emergències químiques

El govern de la Generalitat veuria amb bons ulls retornar la gestió del Plaseqcat a la demarcació

Per ACN

Imatge de la reunió que va tenir lloc ahir al matí a les dependències del 112 a Reus
Imatge de la reunió que va tenir lloc ahir al matí a les dependències del 112 a Reus | Cedida
Una trentena d'alcaldes del Camp de Tarragona de l'entorn dels polígons químics van traslladar, ahir dilluns, a la Generalitat la necessitat de canviar els protocols de seguretat en casos d'emergències químiques, com la del passat 14 de gener a l'empresa IQOXE. En una reunió a l'edifici del 112 a Reus amb el viceconseller de la Presidència –Pau Villòria–, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; el secretari general d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, entre d'altres autoritats; els batlles –entre ells l'alcaldessa de Cambrils Camí Mendoza– van reiterar la voluntat de recuperar el Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta), gestionat des del territori. Un fet que el Govern sembla que veuria amb bons ulls. Es preveuen noves trobades, que s'espera que finalitzin d'aquí uns dos mesos amb unes conclusions que s'estudiaran des de la Generalitat, ja que aquestes reunions són tan sols consultives.
 
Des de la delegació del Govern s'ha apuntat que IQOXE tardarà força temps a tornar a produir. Tot i això, ben aviat es preveu que l'empresa pugui tornar a operar. Inicialment, transportant el contingut dels dipòsits que hi ha a la planta cap a altres indrets o realitzant altres actuacions. Per poder-ho fer, la companyia està obligada a redactar un pla de riscos laborals. Un tràmit que segons el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris, "és molt ràpid de redactar". Aquest document, un cop ha estat entregat a la Generalitat ja és vàlid. Posteriorment un inspector de la Generalitat ha de comprovar que sigui correcte. És en aquest punt on la setmana passada IQOXE hauria actuat malament, ja que va tornar a operar amb el pla de riscos laborals anterior a l'accident. Un fet que el departament de Treball no va acceptar perquè, "l'entorn laboral ha mutat" a causa de la deflagració, ha manifestat Peris. Per aquesta raó, Treball va obrir un nou expedient a l'empresa.

Demandes a la reunió

La reunió d'ahir va ser la primera amb la majoria dels alcaldes de l'entorn del Plaseqcat. Se'n preveuen més. D'aquí a dos mesos s'haurien d'haver enllestit les conclusions amb les peticions del territori sobre els canvis a fer en els protocols. De tota manera, serà la Generalitat qui tingui l'última paraula.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va explicar que les demandes s'han fonamentat en quatre eixos: la seguretat, la formació i informació a la població, la gestió de les emergències i la transformació de la indústria química tarragonina. Ricomà es va mostrar partidari de canviar protocols i ha posat damunt la taula la necessitat de crear una agència de seguretat química, "com ja hi ha amb la nuclear". Una proposta que ja va traslladar la setmana passada al president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

La Generalitat pren "bona nota" de les peticions del territori

El viceconseller de la Presidència, Pau Villòria, va afirmar que el Govern català "ha pres bona nota" de les peticions. Villòria va explicar que la trobada s’ha realitzat en un to correcte i constructiu, i va recordar que aquesta és una taula de treball, no executiva, que té com a objectiu "saber l’opinió de tots els actors, del territori, i també conèixer les queixes i suggeriments per traslladar-ho als departaments afectats perquè el més aviat possible es puguin veure implementades les mesures de millora".  El viceconseller de la Presidència va assegurar que tot el procés es farà de manera “transparent. Anirem informant tant als mitjans com a la població de quina és l’evolució de les feines”. Villòria va afegir que la Generalitat té previst reunir-se amb el sector petroquímic, els sindicats i les associacions de veïns, entre d’altres, per recollir les seves propostes.

La taula de treball es va convocar arran del compromís que va adoptar el president de la Generalitat, Quim Torra, després de l’accident a la petroquímica on van morir tres persones. Es va reunir per primera vegada el passat dia 20 d’aquest mes. En la trobada hi van participar els Departaments de la Generalitat que, d’una manera directa o indirecta, tenen vinculació en la gestió de la crisi, i el delegat del Govern català a Tarragona. Estava previst que hi participessin els alcaldes dels municipis inclosos en el Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta) però l’alerta meteorològica va fer que la reunió es retardés fins avui.

Comenta aquest article