Informació general

Administració

S'aprova definitivament l'ordenança de Transparència i Bon Govern

Per Berta Ruiz

L'ordenança de transparència i bon govern es va aprovar per unanimitat al ple celebrat ahir al migdia
L'ordenança de transparència i bon govern es va aprovar per unanimitat al ple celebrat ahir al migdia | Lluís Rovira i Barenys

El ple extraordinari celebrat ahir al migdia va aprovar definitivament, per unanimitat, l'ordenança de Transparència i Bon Govern amb els vots a favor de tots els partits del consistori. El regidor de Govern Obert –Eduard Pellicer– va ser l'encarregat de fer-ne l'explicació. Tal com va comentar, "el passat mes de març es va aprovar inicialment –per unanimitat– l'ordenança de Transparència i Bon Govern. Arrel d'aquesta aprovació, l'Oficina Antifrau de la Generalitat va presentar una sèrie d'al·legacions, recomanacions i també ens felicitava pel fet de tirar-la endavant. Des de l'àrea jurídica s'ha treballat en la resolució d'aquestes al·legacions i s'ha adquirit el compromís d'esmenar aquelles parts en un curt termini i començar a aplicar la resta d'articles per tal de no demorar la posada en marxa de l'ordenança".

Eduard Pellicer: "Aquest equip de govern vol continuar i millorar les polítiques de transparència que va iniciar el mandat passat"

Segons va explicar el regidor Eduard Pellicer, "transparència i rendició de comptes són conceptes que ja formen part del funcionament de l'administració pública. Aquest equip de govern vol continuar i millorar les polítiques de transparència que va iniciar el mandat passat. Ens hem volgut dotar d'una reglamentació pròpia més enllà del que fixa estrictament la llei per tal que tots –polítics i treballadors– fem d'aquesta institució un model de gestió sobretot pel que fa al rendiment de comptes. Aquesta ordenança és innovadora perquè hem volgut que, específicament, tractés la transparència i el bon govern. S'ha treballat amb tots els grups polítics del mandat anterior i per tant, recull totes les aportacions de millora. Vull reiterar l'agraïment a la comissió d'administració electrònica i bon govern per la tasca i dedicació per tirar endavant el reglament. Ara vindrà la part important que és complir amb el que aquesta s'estableix i caldrà dotar-nos de recursos i de formació".

Portal de Transparència, Portal de Dades Obertes i Portal de Pressupost Obert

L’ordenança servirà per dotar de major seguretat jurídica l’actuació municipal, fixar obligacions específiques per l’organització, aclarir o desenvolupar conceptes previstos a la llei, preveure un major desenvolupament d’alguns dels aspectes de bon govern i regular el procediment d’aprovació del pla de mandat i el rendiment de comptes a la ciutadania. Des de l'aprovació de la normativa estatal i autonòmica en aquests àmbits, l'Ajuntament de Cambrils ha posat en marxa el Portal de Transparència, el Portal de Dades Obertes i el Portal de Pressupost Obert i ha adequat espais de participació ciutadana com la recent presentada eina d’escolta activa Altaveu. En la mateixa línia, l’Ajuntament també desenvolupat electrònicament els procediments específics per la sol·licitud i tramitació del dret d'accés a la informació pública dels ciutadans.

El regidor del PP –David Chatelain– també va agrair la feina conjunta de tots els grups municipals i va destacar que hi ha coses que es podran implementar de forma immediata, però d'altres que s'hauran de fer progressivament al llarg del mandat i dels propers. Finalment, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va voler posar en valor la feina conjunta realitzada i impulsada des del mandat anterior: "avui es conclou l'etapa més feixuga i ens hem de felicitar tots perquè s'han introduït aspectes que van més enllà de la llei. Cal agrair l'ajuda dels serveis jurídics de la casa". 

Comenta aquest article