Informació general

Accident

Plataforma Cel Net: «El complex petroquímic de Tarragona és un còctel químic convertit en polvorí que en dies com ahir mostra la seva pitjor cara»

Per Redacció

Pla general de l'incendi a la indústria química on hi va haver l'explosió a la Canonja, ahir a la tarda
Pla general de l'incendi a la indústria química on hi va haver l'explosió a la Canonja, ahir a la tarda | ACN (Cedida per @RIVALLESS)

La Plataforma Cel Net denuncia, en un comunicat de premsa, l'explosió d’ahir com l’enèsim accident al Camp de Tarragona provocat per l’activitat de les empreses del complex petroquímic i reivindica la manca de control i regulació per part del govern de la Generalitat de Catalunya. Des de la Plataforma Cel Net lamenten l’explosió d’ahir i "els seus efectes sobre la població i el territori, en especial en la persona morta i els ferits. Enviem la nostra solidaritat a les víctimes, als seus familiars i entorns propers. Cal tenir en compte que més enllà d’accidents com aquest, la indústria té un risc i impacte permanent i diari en la salut del territori i la població, provocant morts prematures i malalties de manera continuada.​ El complex petroquímic de Tarragona és el més gran del sud d'Europa i està a només a 2.5 km de la població, aquest fet fa que sigui un còctel químic convertit en polvorí que en dies com
ahir mostra la seva pitjor cara".

"Cal recordar el seu impacte constant en forma de sorolls, males olors, contaminació i inseguretat permanent"

Per això, segons la Plataforma Cel Net, "cal recordar el seu impacte constant en forma de sorolls, males olors, contaminació i inseguretat permanent. ​Avui hi ha un mort i diversos ferits però són moltes més les morts prematures i malalties produïdes durant anys i anys de convivència. De la resposta d’ahir davant l’accident, és alarmant que les sirenes del PlaSEQTA no s’activessin i que la població hagi viscut de nou situacions angoixants de desprotecció i desinformació. Exigim que s​'escoltin les demandes del territori, ​s​’assumeixen responsabilitats públiques i​ denunciem la manca de compromís i control per part del Govern de la Generalitat de Catalunya. ​Des de fa molt temps l'única resposta de la Generalitat són p​romeses incomplertes i manca de voluntat política per resoldre la problemàtica".

Segons el comunicat, "cal que la Generalitat s’impliqui urgentment en la protecció i seguretat de la població per sobre dels interessos econòmics de les grans empreses. Per això, des de la Plataforma Cel Net seguim exigint":
- Una nova legislació q​ue c​ontroli, reguli i redueix-hi l'impacte de la indústria contaminant, a​cabi amb el risc permanent i la impunitat amb que actuen les empreses.
- Activar mecanismes de comunicació clars i efectius que vetllin per a la seguretat de la població en cas d’incidències i posin a l’abast de la població informació rigorosa, actualitzada i de fàcil accés sobre els compostos que respirem i els efectes que tenen en la salut i l’entorn.
- Un estudi e​xhaustiu que avalui els riscos i l’impacte de les indústries del complex petroquímic sobre la salut i el medi ambient

Per tot això, des de la Plataforma Cel Net fan una crida a la mobilització i convoquen una ​manifestació avui dia 15 de gener a les 19h a la plaça de la Font de Tarragona.​ "Per assenyalar a les empreses i la ​Generalitat,​ qui té la màxima responsabilitat en protegir la població, però també als ​governs municipals,​que h​an d’assumir la seva part de responsabilitat i ser agents actius de pressió per resoldre la problemàtica".

Comenta aquest article