Cultura

Exposició

S'inaugura l'exposició «Pep Torrents, el traç d'una vida (1946-2018)», a la Torre del Port

Per Berta Ruiz

Un moment de l'acte d'inauguració de l'exposició, el passat dissabte al migdia. D'esquerra a dreta: Pol i Isaac Torrents, Camí Mendoza, Cinta Ballesté i Gerard Martí
Un moment de l'acte d'inauguració de l'exposició, el passat dissabte al migdia. D'esquerra a dreta: Pol i Isaac Torrents, Camí Mendoza, Cinta Ballesté i Gerard Martí | Berta Ruiz

El passat dissabte al migdia es va inaugurar a la Torre del Port, l'exposició titulada "Pep Torrents, el traç d'una vida (1946-2018)", en record de l'exregidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils, mort ara fa dos anys. La mostra és una selecció del seu llegat artístic, tant fotogràfic com pictòric. Un conjunt d'obres, algunes inèdites, perquè tothom pugui recordar la seva figura i la seva obra. A l'acte d'inauguració hi van ser presents l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza–, la regidora de Cultura –Cinta Ballesté–, els fills de Pep Torrents –Isaac i Pol Torrents–, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí–, així com d'altres familiars, amics i coneguts de la família.

En el torn de parlaments, Cinta Ballesté va destacar "la força, la potència de llum, de color i de formes de l'obra d'en Pep; una exposició que mostra el traç de la seva vida" i va afirmar que, "per a un artista aquest és el millor homenatge que se li pot oferir, un acte tan emotiu". Per la seva part, un dels seus fills –Isaac Torrents– també va voler adreçar unes paraules als assistents. Visiblement emocionat, Torrents es va mostrar molt agraït de poder retrobar-se amb molts amics i companys que el seu pare tenia a Cambrils. També va donar les gràcies a l'Ajuntament de Cambrils pel seu suport en poder tirar endavant "aquest repte, aquest somni de poder fer-li aquest homenatge al Pep, que era una persona molt honrada i molt estimada". Va recordar el seu pare com una persona a la que, a part de la fotografia i la pintura, també li agradava "escriure, escoltar música, tocar la guitarra.. Va tenir la sort de tenir molts anys per poder viure la vida de veritat, prejubilant-se als 50 anys; això és el que em reconforta, que va poder gaudir de la vida".

Finalment, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va dir que, "és una satisfacció per un doble motiu: perquè en Pep era un cambrilenc –tot i que no va néixer a Cambrils–, sempre va tenir una gran vocació de servei públic com a regidor i va impulsar la Cultura a Cambrils. Ens reconforta tenir aquesta exposició, impulsada pels seus fills, perquè tothom pugui conèixer la persona d'en Pep, una persona molt implicada en diferents associacions".

A la mostra, hi ha una selecció d'algunes fotografies realitzades per Pep Torrents, així com un recull d'alguns dels seus quadres fets en oli sobre llenç o sobre fusta. També hi ha la darrera obra –inacabada– en la qual hi va treballar.

La biografia de Pep Torrents

A l'inici de l'exposició també es pot conèixer la biografia de Pep Torrents. Nascut a Valls, Josep Maria Torrents Borrell va créixer en una família humil dedicada a la pagesia. A l'arribar a la majoria d'edat va estudiar Enginyeria tècnica en l'especialitat d'Electrònica industrial, formació que li va permetre treballar a la central nuclear de Vandellòs I. En aquella època li agradava estiuejar a Cambrils i, al cap d'uns anys, va conèixer una cambrilenca marinera amb qui va formar una família. Era l'any 1973.

La fotografia era la seva passió gràcies a una formació autodidacta que, al cap de poc temps, el va empènyer a formar part de l'Agrupació Fotogràfica Cambrils, on va continuar explorant la seva vessant artística guanyant fins i tot alguns premis. Anys després, al 1984, la seva vocació artística va ser ampliada a l'Escola d'Art de Reus, període que va permetre reconduir la seva producció exclusivament  a la pintura, començant una etapa prolífica que el porta a exposar a desenes de sales d'exposicions. Les seves creacions d'oli sobre llenç o fusta exploraven un estil molt personal amb influències del surrealisme i amb estil expressionista. La seva interpretació de l'art era completament independent i molts cops caòtica, tot i que els seus colors són suaus i donen harmonia a la seva obra. També va implicar-se amb diferents iniciatives socials i culturals com el Col·lectiu d'Art Total de Cambrils, entitat de la qual va ser vicepresident. 

Compromès políticament des de molt abans, va ser en aquell període que va entrar a la política municipal dins del PSC, on va ser escollit regidor exercint de responsable de la regidoria de Cultura i Joventut en el mandat del 1983 al 1987. Torrents va ser un dels artífexs de l'obertura de la primera sala d'exposicions municipal al carrer de la Verge del Camí i de la posada en marxa de l'emissora Ràdio Cambrils. Entre d'altres, també va promoure la creació de l'institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils. Durant el seu mandat va apostar per la cultura i també es va crear el Premi d'Assaig Vila de Cambrils, es va reforçar el Premi de Pintura amb l'edició d'un catàleg de les obres seleccionades i es van iniciar els tallers culturals d'estiu que, durant molts anys, van acollir centenar d'infants en cada edició.

A l'exposició hi ha un recull d'algunes fotografies i de quadres que va fer Pep Torrents

 

Comenta aquest article