Informació general

Política

Es fan els primers passos a Cambrils per a la creació del Consell Local per la República

L'ANC de Cambrils ha impulsat una crida per animar a entitats, partits i persones independentistes del municipi a participar en la creació del Consell Local per la República

Per Redacció

Acte de suport a Carme Forcadell organitzat per l'ANC, el passat mes de setembre
Acte de suport a Carme Forcadell organitzat per l'ANC, el passat mes de setembre | Lluís Rovira i Barenys

L'ANC de Cambrils ha impulsat una crida per animar a entitats, partits i persones independentistes del municipi a participar en la creació del Consell Local per la República i a sumar-se al grup impulsor que està treballant per constituir-ho. Ja s'ha fet una primera trobada i dels partits que formen part del govern municipal, ERC està representat i JuntsxCat ho està valorant. A més, a principis d'any, el grup impulsor del Consell Local per la República té previst fer una xerrada informativa amb l'objectiu d'ampliar el grup d'impulsors del Consell.

Què són els Consells Locals per la República?

Els Consells Locals per la República són un projecte nascut per iniciativa de la societat civil. Així, el 12 de gener de 2019 l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va acordar impulsar-ne la creació amb l'objectiu de fer República Catalana des del territori. D'ençà que el passat 30 de setembre de 2019, els i les electes del municipi d'Amer van acordar constituir-se en Consell Local per la República, una quarantena de Consells Locals estan en fase de constitució arreu del país, amb formes de constitució diverses.

El Govern del Consell per la República, reunit el passat 1 d'octubre, rep amb entusiasme aquestes iniciatives i acorda donar un impuls al desplegament dels Consells al conjunt del territori, establint uns criteris per establir-hi una vinculació directa. Es tracta de construir República des del poder de la gent: de baix a dalt i amb estructura nacional. L'1 d'octubre de 2017 el poble de Catalunya va votar en referèndum ser un Estat Independent en forma de República. Tot i això, la repressió actual dificulta que les institucions catalanes puguin desplegar amb plena llibertat el mandat sorgit d'aquell referèndum.

Per això, tal com ja va fer l'1 d'octubre, la ciutadania de Catalunya pren de nou la iniciativa per construir poder republicà des de la seva sobirania personal i s'organitza per fer efectiu aquest mandat. A més, són molts els càrrecs elegits en les eleccions municipals del passat 25 de maig que comparteixen l'objectiu de treballar per fer efectiu el mandat de l'1 d'octubre al seu municipi. Com a càrrecs electes que tenen dipositada la confiança de l'electorat, esdevenen impulsors naturals i membres nats del govern local del Consell per la República del municipi.

Tanmateix, les entitats del municipi compromeses amb l'objectiu de constituir el Consell Local podran prendre la iniciativa, convidant a les persones electes del seu municipi que s'han presentat a les eleccions amb el compromís de fer efectiu el mandat de l'1 d'octubre a formar-ne part, com a dipositaris que són de la voluntat del seu electorat. Per aquestes raons, els Consells Locals poden ser impulsats per regidors i regidores del municipi, per les entitats del municipi, com ha estat en el cas de Cambrils, i/o per persones a títol individual. De totes maneres, caldrà un ampli consens entre els agents polítics i socials de la població i una convocatòria pública de la sessió constitutiva del Consell local per part d'aquests agents polítics i socials.

 

Comenta aquest article