Informació general

Debat

Les voreres, la jardineria, la Rambla de Jaume I i l'enllumenat nadalenc centren el segon debat del grup Arena

Per Lluís Rovira i Barenys

Jordi Savall, Mercè Dalmau, Ivan Sanz, Cristina Sierra, David Chatelain i Robert Benaiges, en el debat d'ahir
Jordi Savall, Mercè Dalmau, Ivan Sanz, Cristina Sierra, David Chatelain i Robert Benaiges, en el debat d'ahir | Lluís Rovira i Barenys

Ahir al vespre, sota el títol de "Cambrils, ciutat de primera?", es va celebrar el segon debat obert del grup Arena, al Centre Cultural. Robert Benaiges, Mercè Dalmau, Jordi Savall, David Chatelain i Ivan Sanz, moderats per la periodista Cristina Sierra, van debatre al voltant de l'estat dels carrers i les zones verdes, de la remodelació de la Rambla de Jaume I i, també, de la il·luminació nadalenca. El debat va ser seguit a la sala per una trentena de persones i també es va poder veure en directe a través de les xarxes socials.

Sense projecte de ciutat

Respecte a l'estat dels vials, voreres i zones verdes els ponents van encetar el reguitzell de crítiques i un dels conceptes que es va repetir més va ser el que Cambrils no té cap projecte de ciutat definit. Així ho van afirmar, sobretot, David Chatelain i Ivan Sanz. Chatelain, a més, va afirmar que "Cambrils és una ciutat que ha envellit". Sanz, per la seva part, va refermar la seva tesi dient que els governs municipals dels darrers temps es dediquen a posar forats i apedaçar.  Jordi Savall va introduir el tema del desgavell que ha suposat la circulació viària al voltant del pont de l'antiga N-340, "quan es fa una obra s'ha de fer també un estudi de mobilitat i pel que es veu això no es fa". Mercè Dalmau va respondre Savall dient que aquest informe de mobilitat que esmentava el va fer la Policia Local.

Robert Benaiges, per la seva part, va dir que la trama urbana cambrilenca és molt complicada ja que es basa en tres eixos que són la riera d'Alforja, la Rambla de Jaume I i la façana del port, "el Pla General ja contemplava altres solucions de mobilitat per tal d'evitar aquests eixos però això no depèn només de l'Ajuntament, també depèn de la Generalitat". Ivan Sanz va insistir en que l'orografia cambrilenca és privilegiada per tal de fer els desplaçaments en bicicleta i és per això que s'haurien d'arreglar els carrils-bici.

Respecte a si Cambrils és una ciutat de primera, Benaiges va explicar que ell va treballar per tal que ho fos, "per mi, si la ciutat té una bona estructura de mobilitat, la jardineria és la correcte i els serveis que es donen a la ciutadania són els millors possibles el qui ve de fora a visitar-nos ho gaudirà igual que els cambrilencs i cambrilenques. No s'han de fer les coses pensant només en el turisme". David Chatelain, per la seva part, va incidir en la crítica a la jardineria pública cambrilenca, "hi ha una decadència en el seu manteniment. Les ciutats punteres, a tot arreu, mantenen un aspecte impecable".

La remodelació de la Rambla de Jaume I

Un altre bloc temàtic va consistir en debatre sobre la remodelació de la Rambla de Jaume I. D'entrada David Chatelain va dir que aquesta remodelació suposava un cost molt alt ja que primer que tot s'ha de fer un gran col·lector a sota i que un projecte de fa uns quants anys ja fixava un valor d'uns 8 milions d'euros. Jordi Savall es va posicionar a favor d'eixamplar les voreres i eliminar aparcaments ja que, segons va dir, "existeixen aparcaments alternatius". Savall també va dir que si fos per ell, eliminaria l'arbrat d'aquesta Rambla. Ivan Sanz va dir que l'Eixample Platja també necessita un impuls i va defensar la conversió de la Rambla en zona de vianants.

Mercè Dalmau es va posicionar a favor de la remodelació de la Rambla de Jaume I i va explicar que a l'Ajuntament ja hi ha un projecte. Dalmau també va dir que s'hauria de tenir en compte l'opinió dels veïns i que qui vulgui tirar aquesta remodelació endavant "ha de tenir un punt de valentia important". Robert Benaiges, per la seva part, va manifestar que la Rambla ja es va fer malament des del seu inici, fa uns 60 anys, "ja que havia de ser una Rambla i no un carrer. De Rambla només en té el nom". Benaiges va recordar que sent ell alcalde es va fer un projecte de remodelació integral amb la construcció d'un gran col·lector i que no es va atrevir a tirar-ho endavant.

Crítiques a l'enllumenat de Nadal

Les crítiques a l'enllumenat de Nadal va centra els darrers moments del debat. Benaiges va dir que si fa 15 anys no s'haguessin fet les llums de Nadal ara no en tindríem. Chatelain, per la seva part, va explicar que aquesta mateixa setmana s'ha aprovat la partida per a comprar llums de Nadal i que això ja serà per l'any vinent. En les crítiques a l'enllumenat nadalenc s'hi van sumar diferents persones del públic que van criticar la poca presència de llums i, també, els motius ornamentals que guarneixen alguns carrers i alguns arbres. Es va estar d'acord entre els presents que hi ha poca llum als carrers i l'enllumenat de Nadal és escàs però que el que està més ben il·luminat és l'edifici de l'Ajuntament.

En la part final del debat, el públic va anar intervenint i es van poder sentir afirmacions com que "Cambrils és un poble gran però que anem cap enrere". Algú va qualificar de tercermundista la gestió pública i fins i tot es va arribar a proposar que "si els que manen no saben fer la seva feina, moció de censura!.

 

Comenta aquest article