Informació general

Tranport

La PDF i la PTP es reuneixen amb dos Ministeris per evitar el desmantellament de la línia ferroviària Port Aventura – Salou – Cambrils

Per Redacció

Les entitats volen evitar el desmantellament de la via de la costa
Les entitats volen evitar el desmantellament de la via de la costa | Lluís Rovira i Barenys

Representants de la Plataforma en Defensa del Ferrocarril del Camp de Tarragona (PDF) i de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) van mantenir, el passat dimarts, dues reunions a Madrid, la primera amb el Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) i la segona amb el Ministeri de Foment per tal de plantejar la problemàtica que generaria el desmantellament del tram Port Aventura – Salou – Cambrils i reclamar el manteniment del servei de rodalies.

A tots dos ministeris es va lliurar un dossier informatiu sobre les conseqüències d’un eventual tancament de la línia, i sobre els incompliments de la legislació ambiental, urbanística i ferroviària que s’han produït en la tramitació. Així mateix, es va posar de manifest la incongruència que suposa que en un moment en que la lluita contra l’emissió de gasos d’efecte hivernacle hagi esdevingut un element central en les polítiques de mobilitat, es procedeixi al tancament d’una línia fèrria amb demanda suficient i electrificada i que s’alimenta amb energia certificada d’origen renovable, i que s’obligui als més de 675.000 viatgers anuals a passar al transport per carretera.

Segons un comunicat de premsa d'aquestes entitats, el secretari d'Estat de medi ambient va ser receptiu, entenent perfectament la qüestió plantejada i suggerint la petició per part de l’administració actuant d’una revisió parcial de la declaració d’impacte ambiental per al tram Cambrils - Port Aventura a partir dels nous elements sorgits, especialment la necessitat estratègica de mobilitat sostenible. El Secretari d'infraestructures de Foment va coincidir en la incoherència ambiental del desmantellament, i es va comprometre a estudiar les nostres peticions. Va manifestar que la principal dificultat ve de l'actitud de la Generalitat (que ha passat de voler el traspàs a no voler-lo) i dels alcaldes, que hi han anat expressament a fer pressió pel desmantellament. En tot cas, segons aquest comunicat, "va quedar molt clar que davant d'una petició formal de la Generalitat de manteniment del servei i inici del traspàs, ells hi accedirien i actuarien en conseqüència".

Les entitats anuncien la presentació dun contenciós administratiu contra la Generalitat de Catalunya per la seva inacció

Davant d’aquesta situació, les entitats de defensa del ferrocarril han pres la decisió d’interposar un recurs contenciós administratiu contra la Generalitat en base a la seva inacció, dexació de funcions i incompliment reiterat de la legislació ambiental, urbanística i ferroviària. La decisió de la interposició d’aquest recurs contenciós- administratiu s’ha comunicat formalment als dos ministeris, amb la sol·licitud expressa que s’abstinguin d’efectuar cap acció que suposi avançar cap al desmantellament mentre la qüestió judicial plantejada estigui pendent de sentència.

A les propers setmanes, des de la PDF i la PTP intensificaran les gestions per tal d’aconseguir que diferents grups polítics i socials facin explícit el seu suport al manteniment del servei i traspàs de la línia, i ho comuniquin a totes les administracions afectades. Així mateix, insistiran davant del Departament de Política Territorial i Obres Públiques per a que formalitzi la petició de manteniment del servei i inici de l’expedient de traspàs, si no vol quedar com a únic responsable d’aquest desmantellament.

Comenta aquest article