Informació general

Commemoració

Jordi Moreno, autor del reportatge «Josep Andria, el primer cronista cambrilenc del Setge», convidat a l'acte de l'ANC

El membre del consell de redacció de Revista Cambrils va descriure "la cruel escabetxinada perpetrada per les tropes castellanes contra la població rendida", segons la crònica de Josep Andria

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

Neus Càrdenas i Jordi Moreno Rovira, en l'acte de l'ANC d'ahir, a la plaça del Setge
Neus Càrdenas i Jordi Moreno Rovira, en l'acte de l'ANC d'ahir, a la plaça del Setge | Lluís Rovira i Barenys

L'ANC de Cambrils va celebrar, ahir al matí, l'acte de commemoració del Setge de Cambrils de 1640. En aquesta ocasió, el protagonista va ser Jordi Moreno Rovira, membre del consell de redacció de Revista Cambrils, qui va explicar la troballa excepcional feta per ell i que li ha servit de base per a fer el reportatge titulat "Josep Andria, el primer cronista cambrilenc del Setge", que aquest mes de desembre publica la Revista Cambrils.

Abans de la intervenció de Jordi Moreno, la presidenta de l'ANC Cambrils –Neus Càrdenas– va adreçar unes paraules als presents. Càrdenas va definir un setge com "una acció militar que consisteix en envoltar amb gent armada un lloc per combatre, privar-lo de comunicacions i apoderar-se'n; posar setge implica el bloqueig militar d'una fortalesa amb l'objectiu de la seva conquesta mitjançant la força i el desgast. Avui homenatgem el succeït el 1640 i us faig una pregunta. La nostra generació estem vivint un moment de setge? Heu trobat similituds? Jo sí que hi veig similituds: el poble que mai no falla, mentre que els nostres polítics fan política amb gestos i posicions complexes i molt difícils d'entendre per a molts ciutadans. Al setge cambrilenc lluitaven plegats i ara al 2019 també reivindiquem això. Ara els combats ja no són a mort i les ferides són d'altres tipus, sense el contacte físic però amb la perversió de la llei, sota la legitimitat de les institucions, manipulant el llenguatge, amb cinisme,... Aquest setge que estem vivint també té víctimes: les que són a la presó, les encausades, les exiliades i en aquest acte públic també tenim el deure de fer d'altaveu del Quim i l'Arnau, els dos cambrilencs que van ser detinguts i encausats arrel de les manifestacions de Tarragona per la sentència del Tribunal Suprem del 15 d'octubre".

Jordi Moreno: "No hem de cedir a la pressió de determinats partits polítics que els molesta la història de Cambrils i de Catalunya, o que pretenen fer-se-la a la seva mida"

Jordi Moreno va agrair la invitació feta per l'ANC i va explicar que la troballa històrica que havia fet amb la llibreta de comptes de Josep Andria dipositada en la documentació de la parròquia de Santa Maria, suposava, per primer cop, tenir "una versió escrita per un cambrilenc que ho va viure en primera persona i que possiblement mogut per la necessitat de fer aquest record perdurable, deixà escrites les seves vivències a futures generacions". Moreno va demanar als presents fer un exercici d'imaginació "i tirar enrere en el temps. Imaginar la nostra població protegida per una pobre muralla medieval d'uns 10 metres d'alçada, amb diverses torres i quatre portals. A l'interior, dins la vila closa, entre 1.000 i 2.000 homes provinents de les vegueries de Tarragona, Tortosa, Cervera i Montblanc armats amb mosquets, trabucs i pistoles i un sol canó. Fora muralla el gran exèrcit de Felip IV amb 23.000 infants, 3.000 cavalls i 25 canons sota les ordres del Marquès de los Vélez. L'equilibri de forces era semblants a la d'un elefant contra un mosquit i la nostra plaça va caure rendida després d'un setge curt de tres o quatre dies". Jordi Moreno va llegir el text de Josep Andria referent a la "cruel escabetxinada contra la població rendida".

Jordi Moreno va repassar els fets bèl·lics que Josep Andria també descriu a la seva llibreta, referents a la batalla de Salses, als incidents de Santa Coloma de Farners, l'atac de les tropes castellanes a Martorell, la batalla de Montjuïc i el Setge i posterior batalla naval de Tarragona. Moreno va afegir que "per primer cop coneixem els tràgics fets ocorreguts a Cambrils en veu d’un cambrilenc que va voler deixar-nos per escrit la barbàrie i l’acarnissament d’un gran exèrcit contra una pobre gent desarmada i indefensa. Els cambrilencs som hereus d’aquesta història i tenim la obligació de fer-la perdurable de pares a fills, en aquest sentit cal felicitar al Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils la representació teatralitzada que s’ha fet enguany en set escoles del municipi sobre el ‘Correcontes del Setge’ a càrrec de la companyia Traüt de Cambrils. No hem de cedir a la pressió de determinats partits polítics que els molesta la història de Cambrils i de Catalunya, o que pretenen fer-se-la a la seva mida.

Finalment, després d'explicar el periple de la llibreta de Josep Andria, que després de passar per mans de diverses generacions de la seva família algú la va dipositar a l'arxiu parroquial de Santa Maria, "ara podem gaudir del seu contingut gràcies a la genialitat del seu autor". Moreno va explicar que Josep Andria havia deixat escrita la portada de la llibreta que donava una recompensa a qui la trobés si algun dia la perdia i va cloure la seva intervenció dient que "allà on sigui, només ens queda agrair a Josep Andria el seu llegat i dir-li que la seva llibreta està en bones mans i que no cal que ens doni cap recompensa, perquè la seva crònica és el millor premi que ens podia donar" i amb un Visca Cambrils i Visca Catalunya lliure.

Comenta aquest article