Informació general

Commemoració

Margarida Sala reivindica el paper de les dones a les cròniques històriques, en la commemoració del Setge

Durant els parlaments de l'alcaldessa i de la directora del Museu d'Història de Catalunya una bona part del públic va aixecar uns cartells reivindicatius a favor de la independènica i en contra de la repressió

Per Lluís Rovira i Barenys

La commemoració del Setge es va fer, com cada any, davant el Portal del carrer Major
La commemoració del Setge es va fer, com cada any, davant el Portal del carrer Major | Lluís Rovira i Barenys

Margarida Sala, directora del Museu d'Història de Catalunya,va ser la convidada d'enguany a fer el parlament de la commemoració del Setge de Cambrils en l'acte que es va celebrar ahir al matí davant el Portal del carrer Major. Sala va fer referència al Setge molt de passada i va centrar el seu parlament en reivindicar el paper de les dones en els episodis històrics, "la història ha menystingut la capacitat intel·lectual de les dones que també en molts casos també han lluitat per la llibertat, com bé devia passar en el Setge de Cambrils". Margarida Sala va fer una crida a recuperar el paper de les dones que han quedat en l'anonimat i l'oblit, "sense nosaltres no hi ha història". Per tal de lligar una mica més el seu discurs amb la commemoració del Setge, la directora del Museu d'Història de Catalunya va voler destacar el fet que hi hagi la geganta "Magdalena" com una de les figures lligades al Setge de Cambrils i que forma part dels elements festius de Tota l'Endenga.

Reivindicació durant el discurs de l'alcaldessa

Prèviament al discurs de la convidada al Setge d'enguany, va ser l'alcaldessa, Camí Mendoza, qui va pronunciar unes paraules per tal de recordar l'efemèride d'aquest fet sagnant, "un dels més destacats de la història de Cambrils". L'alcaldessa també va fer esment a la situació que està vivint Catalunya i al seu anhel de llibertat. Precisament durant el discurs de l'alcaldessa una bona part del públic present a l'acte va aixecar uns cartells reivindicatius en els que es reclamava la unilateralitat per aconseguir la independència i, uns altres, denunciaven l'encausament judicial a que estan sotmesos el Quim i l'Arnau, els dos joves cambrilencs que van ser detinguts en el decurs de la setmana en què es va fer pública la sentència del Tribunal Suprem. Una part dels cartells es van mantenir aixecats, també, durant el discurs de Margarida Sala. Després dels discursos es va fer l'ofrena floral als immolats del Setge.

Actuació dels elements festius i de la Coral

Els elements festius van protagonitzar una part de l'acte de commemoració del Setge de Cambrils. Durant el seguici que es va formar des de la plaça de l'Església de Santa Maria fins a la plaça del Setge van acompanyar les autoritats. Un cop a la plaça del Setge, els diables Cagarrieres van ser els primers en actuar amb el llançament de carretilles i l'encesa d'una traca. Després dels parlaments, va ser el torn de la Coral Verge del Camí, que va interpretar quatre peces amb el cant dels Segadors com a última. Després va ser el ball de Bastons qui va fer la seva actuació i, finalment, els nanos i els gegants i gegantons del Setge, a càrrec de la colla gegantera Tota l'Endenga.

Comenta aquest article

Galeries relacionades