Informació general

Medi ambient

El litoral cambrilenc i les praderies de posidònia, a debat

Arrel d'una moció presentada per Cs, el regidor de Medi Ambient –Lluís Abella– va explicar que l'any 2018 es va realitzar una cartografia marina del litoral cambrilenc per identificar les praderies de posidònia

Per Berta Ruiz

Munts de restes de posidònia, a la platja del Regueral, després d'un temporal l'octubre de 2012
Munts de restes de posidònia, a la platja del Regueral, després d'un temporal l'octubre de 2012 | Lluís Rovira i Barenys

El grup polític de Ciutadans va presentar una moció al ple del passat 22 de novembre centrada en el litoral cambrilenc i en les praderies de posidònia que es troben a les aigües més properes. La regidora d'aquesta formació, Patricia de Miguel, va defensar una moció en la que, primer que tot, va recordar una moció anterior presentada el juliol de 2018 pel seu grup polític que contenia tot un seguit de propostes a realitzar al litoral. Segons la regidora de Ciutadans, "un any i mig després, ens trobem a la mateixa situació; el litoral segueix sense protegir-se i la reserva marina encara no ha estat creada". Un cop feta aquesta puntualització, la regidora va tornar a argumentar els punts respecte a la protecció de les praderies de posidònia amb la prèvia creació d'un pla estratègic que determinés les actuacions a fer i que permetés fer un seguiment de l'evolució del patrimoni natural del litoral marí. De manera concreta, la moció de Ciutadans demanava la creació d'una zona protegida del litoral marítim de Cambrils, el compromís de crear una partida pressupostària anual destinada a la millora d'aquesta zona protegida, el compromís també de buscar ajudes econòmiques per a portar a terme aquest projecte i, finalment, el compromís de crear una taula de treball per a portar a terme l'anomenat Pla Estratègic del litoral marí de Cambrils.

Lluís Abella, regidor de Medi Ambient: "L'any 2018 ja es va realitzar una cartografia marina de tot el litoral cambrilenc per poder identificar les praderies de posidònies i el seu estat de conservació"

Sobre aquesta proposta, el regidor de Medi Ambient –Lluís Abella– va explicar que, “la moció que presenten se centra en què hi hagi un ferm compromís en la cura i protecció dels 9 quilòmetres de costa i de l'entorn marí del litoral cambrilenc basat sobretot en la praderia de posidònia. Vull confirmar que aquest compromís ja hi és. El pla d'usos d'instal·lacions i serveis de temporada ja contempla criteris ambientals. Per començar, l'any 2018 ja es va realitzar una cartografia marina de tot el litoral cambrilenc per poder identificar les praderies de posidònies i el seu estat de conservació a fi d'implementar mesures de conservació. A l'estudi d'enguany ja s'ha realitzat el seguiment del sistema de abalisament del litoral respecte a la situació d'aquestes praderies i el resultat d'aquest s'ha inclòs al pla d'usos i instal·lacions per a l'any 2020, així com la creació d'una zona protegida del litoral marítim que ja s'ha presentat a la Generalitat. Així mateix, les mesures mediambientals amb el abalisament del litoral –tals com boies ecològiques i similars– també es tindran en compte en el plec de condicions tècniques que es redactarà per a la propera licitació del servei. Paral·lelament se seguirà treballant en la seva protecció”.

Segons va dir Abella, “tot això ha estat possible perquè des de 2018, aquest Ajuntament incorpora una partida pressupostària anual destinada a l'estudi de la pradera de posidònia i de retruc, per treballar en la protecció del litoral marí. Aquesta partida es mantindrà per al pressupost de 2020”. Per tot plegat, el regidor de Medi Ambient va dir que, “donat que el compromís ja està en marxa, no creiem que haguem de donar suport a la moció”.

David Chatelain (PP): "Cal treballar per aquest litoral perquè és un dels que està en pitjor estat"

El regidor del PP –David Chatelain– va donar suport al text el qual va considerar molt “pertinent” va apuntar que caldria una acció entre diferents administracions. Per altra banda, el regidor popular va manifestar que, “seria interessant explorar si les nostres praderies de posidònia podrien integrar-se com a LICS (Llocs d'Importància Comunitària) i també la possibilitat d'incorporar la franja litoral com a ZEPAS (Zones d'Especial Protecció per a les Aus), així com dins de les ZEC (Zones Especials de Conservació) designades com el millor mitjà per conservar els hàbitats. Cal treballar per aquest litoral perquè és un dels que està en pitjor estat pel que fa a les praderes de posidònia, a diferència de l'Ametlla de Mar que està en un estat excel·lent”.

Moció desestimada

A més del PP, tant el PSC com el regidor no adscrit Joan M. Artigau van donar suport a la moció mentre que els partits que conformen l'equip de govern hi van votar en contra

Per cloure el debat, la regidora de Cs –Patrícia De Miguel– va agrair al regidor de Medi Ambient que “hagués fet els deures”. Tal com va dir, “si aquesta moció serveix simplement perquè vostè informi del que estan fent ja ha valgut la pena. Efectivament, les praderies de posidònia estan contemplades dins del pla d'usos –és el primer pas per prendre accions a posteriori–, però això no significa que s'hagi pres cap acció. Pagar estudis està molt bé, però el que cal fer són accions. Podem passar anys pagant estudis per veure com està el mar, però s'ha d'actuar perquè l'aigua millori i perquè la vida marina estigui millor. Tot i que no la votin a favor, espero que veiem resultats, que és el que veritablement ens importa”.

Comenta aquest article