Informació general

Commemoració

«Si en toquen a una, ens toquen a totes!», clam unànime en el Dia Internacional contra la violència masclista

Ahir, 25 de novembre, es va commemorar el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. Un any més, l'Ajuntament de Cambrils es va sumar a la jornada reivindicativa contra aquesta xacra social

Per Berta Ruiz

Un moment de l'actuació de Sara Baró del Centre de Dansa Cambrils en l'acte de commemoració del 25-N
Un moment de l'actuació de Sara Baró del Centre de Dansa Cambrils en l'acte de commemoració del 25-N | Berta Ruiz

Ahir, 25 de novembre, es va commemorar el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. Un any més, l'Ajuntament de Cambrils es va sumar a la jornada reivindicativa contra aquesta xacra social. Per començar l'acte, a les portes de la Casa de la Vila, es va fer la lectura del manifest institucional. Ho van fer l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– i la regidora de Benestar Social, Hélène Arcelin.

Segons van llegir, "les violències contra les dones persisteixen any rere any, en una societat patriarcal que es resisteix a perdre un statu quo que situa les dones en una posició de desigualtat. Tot i això, les dones hem trencat el silenci i no farem ni un pas enrere. Diuen que una societat té els nivells de violència que pot tolerar i nosaltres hem dit prou. Ens hem alçat amb el crit de sororitat "jo sí que et crec, germana" perquè no hi ha cap altra resposta possible front aquest greu atac contra els Drets Humans. Una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l'estructura patriarcal, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones (...). Encara avui es fa imprescindible seguir treballant conjuntament i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per l'erradicació de totes les violències masclistes i la reparació de totes les supervivents. També cal reconèixer la lluita constant i incansable dels moviments feministes, que no han deixat de crear les contra narratives sobre la violència sexual que ens han permès posicionar-nos en un altre lloc davant d'unes agressions que ens volen infondre la por (...). No volem acabar aquest manifest sense reconèixer la força, el coratge i la valentia de les dones, de les supervivents i de les que han estat assassinades, de les que han trencat el silenci i de les que lluiten dia a dia per fer-ho. Germanes, no esteu soles! El moviment feminista és imparable i la nostra sororitat és la nostra força. Cridem juntes: Si en toquen a una, ens toquen a totes!".

"Si no ets feminista ho has de començar a ser!"

Enguany, l’alumnat i el professorat de l’institut Ramon Berenguer IV també es van sumar a l’acte, després d’un treball a classe sobre les violències masclistes. Clàudia Mensa i Adrià Quiroga, alumnes de 1r de Batxillerat van llegir unes paraules en representació de la seva classe. "Volem ser noies i nois lliures, crítics i combatius. Per aquest motiu si no ets feminista ho has de començar a ser! Si tothom fos feminista segurament avui no seríem aquí i no caldrien actes com aquest", va afirmar Clàudia Mensa. "Si avui sóc aquí és perquè el feminisme és cosa de tots. No estem parlant d’una lluita entre sexes, estem parlant que la unió fa la força i tots junts podrem erradicar un masclisme enquistat que, per desgràcia, encara existeix", va manifestar Adrià Quiroga.

A continuació, Sara Baró Vivancos, en representació del Centre de Dansa de Cambrils, va realitzar una actuació de dansa d’estil funky I jazz-líric fusió, per escenificar la transformació de tantes dones supervivents de les violències masclistes. Finalment, Elena Alcalà de l’Estudi Giselle va llegir un manifest i un grup d’alumnes de l’escola va oferir una coreografia de dansa contemporània de la ballarina Elena Llaó.

La lectura del manifest és un dels actes programats en el marc de les jornades per als Bons Tractes, que van començar el 21 de novembre i que s’allargaran fins el cap de setmana.

Més actes de les Jornades per als Bons Tractes

Les jornades continuaran amb dos tallers amb places limitades i inscripció prèvia a www.cambrils.cat/igualtat. Demà dimecres, 27 de novembre (18 hores), s’ha programat un taller de relacions de parella saludables a la Sala d’actes del Centre Cívic Les Basses a càrrec de Carmen Torrella, que donarà pautes per treballar l’equilibri, el creixement personal, el gaudi, la diversió, la companyia i els projectes propis i comuns. El dissabte, 30 de novembre (10:30 hores), hi haurà el taller Ecstàtic Dance de la musicoterapeuta Berta Sala Margalef al gimnàs del Casal de la Gent Gran. Aquest taller d’expressió lliure de moviment corporal treballarà l’alliberament emocional a través d’un viatge musical.

A dalt, un moment de la lectura del manifest; a sota, alumnes de l'institut Ramon Berenguer IV van acudir a l'acte i, a baix, actuació dels alumnes de l'Estudi Giselle