Tema del mes

Es posa en marxa la Televisió de Cambrils

Per Judit Pinazo, Berta Ruiz



Josep M. Pagès, Neli Queral, Robert Benaiges, Ignasi Carnicer, Josep Masdeu i Joaquim Masdeu en la roda de premsa de presentació de la televisió
El passat 8 de desembre va començar a emetre de forma regular TV Cambrils. El nou mitjà de comunicació local es presentava a la premsa el passat 4 de desembre en els estudis que la televisió ha instal·lat en les instal·lacions que fins ara ocupava Ràdio Cambrils, a la rambla de Jaume I. La ràdio, provisionalment, s’ha instal·lat en un mòdul prefabricat a pati del Cinema Municipal Rambla mentre no es construeixi l’edifici de la segona llar d’infants municipal, que possiblement acollirà les instal·lacions de Ràdio i Televisió de Cambrils.

TV Cambrils emet en directe, de dilluns a divendres, a les 2 del migdia el programa Cambrils Avui, que, de moment, consisteix en un espai de notícies i un altre que s’anomena “Espai municipal”, que consisteix en una entrevista. Està previst incorporar més endavant un tercer espai d’informacions diverses sobre diferents sectors d’activitat a la ciutat, com poden ser esports, gastronomia, tradicions, cultura, etc. El programa Cambrils Avui es va repetint al llarg del dia a través de multidifusió.

Presentació

A l’acte de presentació de la televisió, celebrat el 4 de desembre van assistir-hi l’alcalde –Robert Benaiges–, l’alcalde de la Selva del Camp –Ignasi Carnicer– acompanyat dels regidors Joaquim Masdeu i Josep Masdeu, la regidora de Cultura de l’Ajuntament i directora del Patronat de Ràdio –Neli Queral– i el coordinador de TV Cambrils –Josep M. Pagès–.

En la presentació davant la premsa, l’alcalde –Robert Benaiges– es mostrava molt satisfet de la posada en marxa del nou mitjà de comunicació i assegurava que “neix amb la voluntat de donar servei a la població a través d’una informació feta des de casa nostra i amb gent de casa nostra”.

Per la seva banda, l’alcalde de la Selva del Camp –Ignasi Carnicer– va destacar la necessitat i importància “que TV Cambrils es converteixi en la televisió dels cambrilencs i no en una eina municipalista”. Carnicer va voler agrair la confiança que ha tingut l’Ajuntament de Cambrils en la Selva del Camp per posar en marxa el nou canal de televisió. Recordem que la Selva del Camp ja fa anys que disposa d’una televisió municipal i, tot i ser un municipi amb menys habitants que Cambrils, compta amb anys d’experiència.



Un dels gags de la companyia Bon Rotllo durant la gala d’inauguració de la televisió
Gala de presentació

Després de fer la presentació als mitjans de comunicació, tocava el torn de presentar el mitjà i es va fer en una gala inaugural que va servir per fer l’engegada oficial de les emissions. A l’acte, que es va celebrar el passat 7 de desembre, al Cinema Municipal Rambla, hi van assistir l’alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el delegat territorial del Govern –Josep M. Sabaté–, l’exconseller de Governació Xavier Sabaté, el regidor d’Obres i Serveis de la Selva del Camp –Josep Masdeu–, l’alcalde de Reus –Lluís Miquel Pérez– i nombrosos regidors del consistori cambrilenc, a banda d’altres professionals de la comunicació que van assistir a l’acte.

La companyia Bon Rotllo Productions va ser l’encarregada d’amenitzar la vetllada amb un espectacle d’esquetxos i paròdies d’alguns dels programes de televisió més actuals i populars, com alguns programes del cor o els programes musicals que més triomfen en l’audiència.

Enmig de la gala es va realitzar un dels actes més significatius, quan Robert Benaiges i el regidor selvatà Josep Masdeu es van dirigir als estudis de Ràdio i Televisió de Cambrils. Allí, el director de TV Cambrils –Josep M. Pagès–, els va donar la benvinguda i van entrar a la sala de realització, on van prémer el botó que engegava oficialment les emissions de TV Cambrils.

Posteriorment va arribar el torn de parlaments. El primer a prendre la paraula va ser Josep M. Pagès, que va agrair a tota la gent que ha col·laborat en el projecte, sobretot va agrair la paciència i esforç de l’equip de Ràdio i Televisió de Cambrils, “han estat dos mesos d’esforços, que ara tenen un fruit”. Per la seva banda, el regidor selvatà Josep Masdeu –en representació del seu consistori– va voler destacar la importància d’un projecte com aquest: “aquest és un projecte important per a la vostra ciutat, un nou mitjà de comunicació que serà un enriquiment per la comunicació de Cambrils”.

Finalment, va parlar l’alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– que es mostrava molt satisfet pel fet que el municipi compti finalment amb una televisió local “aquest dia em fa especial il·lusió, ja que avui és un dia important per a Cambrils. Neix TV Cambrils. La televisió local s’ha anat imposant en la vida quotidiana de la gent, arribant allí on altres mitjans no poden arribar. TV Cambrils estarà al servei de la ciutadania per integrar. Un espai de trobada, on tothom faci sentir la seva veu, igual com ha fet Ràdio Cambrils durant la seva història. D’aquí el nostre lema: ‘som naltros’”.

Per finalitzar la gala, es va poder veure un vídeo en què diferents representants polítics locals i periodistes donaven la benvinguda al nou mitjà, entre aquests els portaveus locals del PSC –Joan Mas–, ERC –Joan Recasens– i ICV –Salvador Matas–, el director de Revista Cambrils –Lluís Rovira– el periodista cambrilenc Xavier Bas i el pilot cambrilenc Ivan Cervantes. A banda, algunes de les cares més conegudes de la televisió catalana també van voler donar la benvinguda a TV Cambrils, com Albert Om –presentador d’El Club–, José Corbacho –actor i humorista–, el cambrilenc Xavier Cassadó, Toni Solé i Queco Novell –des del plató del programa Polònia– i Andreu Buenafuente, juntament amb Jordi Évole, el Follonero.
§ L’oposició es queixa de falta de pluralitat i transparència§ Però la gala de presentació de TV Cambrils va crear algunes reaccions. I és que en el vídeo en què diferents representants polítics i periodistes felicitaven el naixement del nou mitjà no hi apareixia cap membre dels partits de l’oposició. Les reaccions no van ser immediates, sinó que es van produir quan el passat 11 de desembre, tres dies després de la gala, els grups municipals a l’oposició van emetre un comunicat en què feien patent el seu descontent pel fet que en la gala d’inauguració no s’hagués comptat amb la seva participació.

El comunicat començava dient que “els grups a l’oposició de l’Ajuntament de Cambrils (CiU, PLIC, PP i regidors no adscrits) volem expressar des d’aquestes línies la nostra satisfacció pel fet que Cambrils ja disposi d’una eina de comunicació tant potent com la televisió municipal, que juntament amb la ràdio ha de ser una eina de difusió i promoció de la nostra població”.

Depurar responsabilitats

El comunicat demanava també que es depuressin responsabilitats respecte a la persona que va decidir aquesta omissió, “tot i amb això en el decurs de la gala d’inauguració, vam tenir ocasió de constatar alguns aspectes que fan preveure que aquesta televisió no sigui tan plural com es va afirmar. És una falta de pluralitat i de transparència el fet que cap portaveu polític dels grups de l’oposició aparegués donant la seva benvinguda a la nova televisió. Creiem que l’omissió d’aquests portaveus dels grups municipals a l’oposició respon a algun criteri que no entenem ni compartim, ja que en junta de portaveus l’alcalde va fer públic que s’hi participaria. Demanem que es depurin responsabilitats envers la persona que va decidir aquesta omissió, ja que aquesta no podrà garantir la pluralitat que es promet si en el primer acte públic de la televisió no se’n fa gala. El tarannà participatiu i obert es demostra amb fets, no amb paraules”.

Descontents amb la gala inaugural

Als partits de l’oposició no els va agradar la gala inaugural. Segons expliquen al comunicat, “a part, resta la trista imatge oferta en una inauguració sense emissió en directe i amb un espectacle no al nivell del que es vol escenificar en una televisió muntada de pressa i corrents, sense comptar amb professionals i amateurs cambrilencs que poden trobar el seu lloc en aquest nou mitjà sufragat amb finançament exclusivament local. Entenem que qualsevol mitjà públic de comunicació no ha d’estar al servei de cap grup polític sinó al servei de la població, per això volem fer pública la nostra queixa i esperem que es prenguin les mesures adients perquè TV Cambrils esdevingui veritablement plural i participativa”.
§ L'ANÀLISI Televisió municipal§ Lluís Rovira | Director de Revista Cambrils

L’Ajuntament ha creat TV Cambrils, una televisió local de caràcter municipal. Això vol dir que la gestió d’aquest nou mitjà estarà lligada a les directrius del govern municipal. Que no s’interpretin malament aquestes paraules, no parlo d’intervencionisme municipal, parlo del model de gestió d’un mitjà de comunicació i tot el que això comporta. El govern municipal ha optat per aquesta fórmula de gestió directa, però s’ha de dir que n’hi havia d’altres de possibles. Ben a prop tenim l’exemple de Reus, ciutat en què l’Ajuntament de Cambrils s’ha emmirallat moltes vegades però que aquesta vegada no li ha interessat fer-ho. L’Ajuntament de Reus té signat un conveni amb una empresa de comunicació que és qui s’encarrega dels continguts de la televisió local, Canal Reus TV. El conveni entre les dues parts estipula uns requisits mínims que ha de complir la programació de la televisió. D’aquesta manera l’administració queda deslligada de la gestió del mitjà i, de pas, el mitjà hi guanya en objectivitat.

TV Cambrils és el tercer mitjà de comunicació municipal després de l’emissora municipal, Ràdio Cambrils, en funcionament des de fa 21 anys, i del butlletí municipal trimestral, que es va posar en marxa a principis d’aquesta legislatura. Tot un ventall de mitjans de comunicació municipals just en un moment en què el Parlament de Catalunya ha d’impulsar unes noves lleis que “abordin en l’àmbit local la desgovernamentalització dels mitjans de comunicació públics”, tal com explica el nou director general de Difusió Corporativa de la Generalitat, Jordi Fortuny, en el darrer exemplar de Comunicació 21.

Comenta aquest article