Cultura

Música

"Cambrils de mar", el cinquè treball de Carlos Rom sobre el món mariner cambrilenc

Aquest nou disc, que es presentarà en públic el proper 1 de desembre al Casal Parroquial, està format per 16 cançons i ha comptat amb la participació d'una seixantena de persones, tant de la Vila com de la Platja

Per Lluís Rovira i Barenys

El videoclip de la cançó "Montserrat" es va gravar el 27 de juny a la sala del Casal Parroquial de Sant Pere
El videoclip de la cançó "Montserrat" es va gravar el 27 de juny a la sala del Casal Parroquial de Sant Pere | Lluís Rovira i Barenys

Carlos "Ventura" Rom ja té a punt el seu cinquè treball musical que, com els anteriors, el conformen un seguit de cançons que són fruit del seu treball de recopilació de lletres provinents d'històries, contes, dites i costums mariners. El títol d'aquest nou treball és força eloqüent: "Cambrils de mar", un títol que tal com ha explicat Carlos Rom a revistacambrils.cat, "no busca per res la controvèrsia que hi va haver fa uns anys amb el nom de la població. He triat aquest nom pel fet que en el disc hi han participat més gent que mai, molts de la platja i una bona part de la vila. És una manera de dir que molta gent del poble s'ha abocat en aquest projecte que col·loca la mar i el seu entorn com a protagonista. En el primer disc va costar que la gent hi volgués cantar i ara se m'ha ofert una gentada i alguns s'enfadaven si no els hi deia que participessin". Carlos Rom explica que en aquest disc hi han participat una seixantena de persones.

El disc "Cambrils de mar" l'integren un total de 16 cançons i s'ha gestat al llarg de dos anys, amb la composició de la lletra i l'adaptació de la música, primer que tot. L'octubre de l'any passat es va començar a gravar a l'estudi Sono 2, d'Enric Granollers i abans d'això s'havia fet la preproducció amb Miguel Periago. En el decurs de la primera quinzena de juny d'enguany es van deixar enllestides totes les cançons; gravades i mesclades. A finals de juny, a més, es va gravar el videoclip d'una de les cançons del disc, la que porta per nom "Montserrat", que es va fer a la sala del Casal Parroquial de Sant Pere.

Presentació l'1 de desembre al Casal Parroquial

Tan el disc com el videoclip, es presentaran el diumenge 1 de desembre, a partir de 2/4 de 8 del vespre, a la sala del Casal Parroquial, en una gala que serà presentada per Pere Martí, de la Nit d'Artistes, i que inclourà alguns números musicals. El disc ja es podrà adquirir en aquest acte. Carlos Rom dóna més detalls d'aquest nou treball, "el disc anirà acompanyat d'un llibret. La portada del disc és una caricatura que em va dedicar el que va ser dibuixant del TBO, el barceloní Josep M. Blanco Ibars, i que s'ha mort enguany. D'altra banda, la galeta del disc està basada en un quadre de Marcel Aragonès que es titula "Enromescat"".

16 cançons de ritmes molt diferents

El disc el conformen 16 cançons amb ritmes molt diferents i amb més instrumentalització que els anteriors, segons ha explicat Rom. De nou ha estat Pep Pellicer qui ha posat la veu solista a la majoria dels temes tot i que Pilar Palomo, Mireia Chaos i Josep M. Pallisé també han estat solistes, cadascú d'ells, en una cançó del disc. Molta més gent ha participat en els diferents cors i, també, tot un reguitzell de músics han participat en les cançons. Entre aquests músics hi ha Josep M. Clariana, Miguel Periago i Eduardo Sánchez, entre d'altres. Entre els cors de les diferents cançons, cal destacar el que està format per membres de la Penya Barça i de la Penya Blanc i Blava, de Cambrils, en la cançó "Compañero yo se triar". Pel que fa a les cançons que integren aquest disc, n'hi ha unes clarament dedicades a persones i que el mateix títol ho deixa clar: "Pepet Mabre", "Hermanu Narcís" i "Cassoles" en són tres exemples. Altres com "Al Sorral me n'he d'anar", està dedicada a les remendadores Carme Vilà i Carme Olivé. També n'hi ha algunes que detallen bé la temàtica que tracten amb el títol de la cançó com ara "Revetlla de Sant Pere" o bé la que porta per nom "Pi Rodó". També s'han recuperat algunes cançons de l'espectacle "Naltros som així" com ara "Les xiques de Reus" o bé "Entrego mi alma a Dios". I, finalment, d'altres cançons completen el disc amb ritmes melòdics, com "Aire", "Estimada dona" i "És cert"; a ritme de xotis, com "Apa", o amb ritmes més desenfadats com "Garranyiu, garranyau", "Tramuntana peix al bou" o "Montserrat", que és la primera cançó del disc.

L’Apunt

Cinquè disc en nou anys
Carlos Rom va editar el seu primer disc, amb el nom de "Aquí queda aquesta gent", l'any 2010. Aquest primer treball contenia un total de 14 cançons. Un any més tard va editar un nou disc amb només una cançó, que portava per nom "Peret i Mandinga". L'any 2013 va treure al carrer un nou treball que portava per nom "Naltros som així" i que contenia un total de 14 cançons. L'any 2017 va editar el seu quart treball que era un recopilatori del Pòsit en el que hi havia tres cançons noves i cinc que formaven part de treballs anteriors. I enguany arriba aquest cinquè treball sota el nom de "Cambrils de Mar". Carlos Rom explica que té més material per seguir fent cançons, "mentre la gent no es cansi, jo seguiré fent"Rom també ha explicat que tot el material que ha anat recollint durant els anys l'ha lliurat al filòleg cambrilenc Pere Navarro.

Comenta aquest article