Cultura

Ciència

Les doctores White i Black discrepen sobre «Els secrets de la taula periòdica» en un espectacle científic familiar

Per Berta Ruiz

Un moment de l'espectacle científic, ahir a la tarda, al Centre Cultural
Un moment de l'espectacle científic, ahir a la tarda, al Centre Cultural | Berta Ruiz

Les doctores White (Mar Reguero) i Black (Anna Maria Masdeu) van discrepar, ahir a la tarda al Centre Cultural, sobre "Els secrets de la taula periòdica" en un espectacle científic familiar emmarcat en la 24a Setmana de la Ciència. Totes dues doctores van explicar alguns dels secrets que s’amaguen darrera dels àtoms, els seus compostos i el sistema d'ordenació de la taula periòdica que va crear Dmitri Mendeléyev. De fet, enguany es commemora l'Any Internacional de la Taula Periòdica i el seu 150 aniversari.

Tal com va explicar la doctora White, la taula periòdica ideada per Dmitri Mendeléyev va ser una proposta molt avançada al seu temps i se segueix utilitzant avui en dia: "va ser una proposta molt genial el fet d'ordenar els elements". Segons va comentar, "els elements són els diferents tipus d'àtoms que podem trobar. Tots els materials que tenim al voltant estan formats per petites partícules, molècules que estan formades per àtoms. Hi ha molts materials diferents que es formen barrejant àtoms. Són com les lletres de l'alfabet que tenim unes quantes i podem fer moltíssimes paraules, doncs amb els àtoms passa el mateix. Com que tot plegat era un embolic, Dmitri Mendeléyev va decidir ordenar-les agrupant els elements de propietats similars".

Durant l'activitat –de caràcter divulgatiu–, petits i grans van poder conèixer de forma senzilla i propera una part molt important de la ciència que forma part del nostre dia a dia. El taller va ser organitzat per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, amb el suport del Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili a Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils. 

 

Comenta aquest article