Cultura

Memòria de Tardor

Emotiva sortida cultural als espais de l’exili de la guerra civil en el marc del cicle Memòries de Tardor

La visita va incloure el Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera, la maternitat d’Elna i la platja d’Argelers

Per Josep Maria Ferrando

La primera aturada de l'excursió va ser la visita al Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera
La primera aturada de l'excursió va ser la visita al Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera | Cedida

Amb el títol de "Els caminis de l’exili 1939" una cinquantena de persones van participar el dissabte 9 de novembre en un emotiu recorregut històric per visitar diversos espais vinculats a l’exili de la guerra civil espanyola. De la mà del Museu d’Història de Cambrils, l’Arxiu Municipal i el Campus Extens de la URV, organitzadors de la sortida en el marc de Cicle Memòries de Tardor,  en primer lloc es va fer la visita guiada el Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera, on de manera molt visual i pedagògica s’expliquen les circumstàncies que van portar a més de cinc-centes mil persones a prendre el camí de l’exili.

Després de  dinar a la Jonquera, es va travessar la frontera per visitar la Maternitat d’Elna, emblemàtic edifici on la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va crear un oasi de pau on les dones embarassades dels camps de refugiats van tenir la possibilitat de tenir el seus fills amb millors condicions que patint les penalitats  dels camps d’internament francesos.
La darrera etapa de la visita va portar als participants a la platja d’Argelers, començant per l’espai d’homenatge als morts - adults i infants  -  del camp d’internament que hi havia en aquesta platja. Amb l’ofrena d’un ram de flors per part de l’alcaldessa Camí Mendoza, acompanyada pels regidors Cinta Ballesté i Lluís Abella, es va homenatjar als enterrats en aquest lloc fent un minut de silenci.
La darrera etapa va ser la colpidora visita, ja de nit, a la mateixa platja d’Argelers, una platja deserta que al seu moment va acollir centenars de milers de refugiats i refugiades, i on les pèssimes condicions inhumanes la va convertir en un infern. Moltes persones hi van perdre la vida. Aquesta visita és una experiència cultural i humana que explica el patiment dels que van decidir agafar el camí de l’exili.

El grup de cambrilencs davant l'edifici de la maternitat d'Elna / foto: cedida

 

Comenta aquest article