Informació general

Policia

La Policia Local rep les distincions i recompenses en el marc de la diada de Sant Miquel

Per Redacció

Formació dels agents de la Policia Local, el passat divendres al migdia, a la plaça de l'Ajuntament
Formació dels agents de la Policia Local, el passat divendres al migdia, a la plaça de l'Ajuntament | Berta Ruiz

La Policia Local de Cambrils va celebrar, el passat divendres al migdia, la diada del seu patró, Sant Miquel, amb la sisena edició de l’acte de lliurament de Distincions i Recompenses. Després del rendiment d’honors a la plaça de l’Ajuntament, la festivitat va continuar a la Sala de Plens amb el lliurament de guardons i condecoracions a membres de la plantilla de la Policia Local que han portat a terme actuacions, integrants d’altres cossos policials que han participat en operatius conjunts i un ciutadà que va contribuir en la resolució d’un cas.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, va reconèixer "la importantíssima tasca" que la Policia Local fa amb "esforç, rigor, constància i esperit de servei públic". Va afirmar que la feina de policia és un compromís amb la societat, i va posar en valor els bons resultats de la col·laboració interpolicial i interadministrativa. L’alcaldessa també es va referir a la policia com a garant d’una legalitat que ha d’estar al servei del poble i de la democràcia i que ha de reflectir les transformacions socials i la voluntat majoritària.

A continuació, el director dels serveis territorials d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Carles de la Monja, va parlar de la complexa situació actual i de la dificultat especial que s’afegeix a la tasca policial. “Ara no són moments d’egoismes ni de corporativisme sinó de ser generosos i de fer una esforç de col·laboració”, va afirmar el director.

Per la seva banda, el regidor de Protecció Ciutadana, Lluís Abella, va agrair "el compromís, l’entrega, la lleialtat i la solidaritat d’una professió que no descansa mai" i va explicar com en molt poc temps ha pogut comprovar la seva professionalitat durant emergències com la recent rierada o les ventades dels últims dies. El regidor també va destacar la vessant més solidària de la Policia i va assegurar que es tracta d’una feina meravellosa però també molt dura i carregada de responsabilitat.

Una de les policies més actives de Catalunya

El cap de la Policia Local, Josep Muñoz, va fer un repàs de l’últim informe d’indicadors d’activitat realitzat per la Conselleria d’Interior de la Generalitat, que situa a la Policia Local de Cambrils com una de les més actives, amb ràtios d’actuacions per habitants molt per sobre de la mitjana catalana. En matèria de seguretat ciutadana, les actuacions de la policia cambrilenca quadrupliquen la mitjana, mentre que en matèria de policia assistencial o administrativa gairebé la tripliquen i en matèria de trànsit la superen en un 75%.

El cap de la Policia va afirmar que aquestes dades contrasten amb el bon nivell de seguretat de Cambrils, una tendència a la baixa de fets delictius en global i especialment la reducció d’un 42% dels robatoris en habitatge en el darrer any. Finalment, Josep Muñoz va felicitar a la plantilla per la seva tasca i va afirmar que no només cal seguir treballant per salvaguardar sinó també per prevenir i sobretot per millorar la qualitat de vida de les persones en una ciutat que sigui més lliure i alhora més cívica, justa, ordenada i solidària.

Medalles a la fidelitat i medalles de bronze amb distintiu blau

El lliurament de distincions i recompenses va començar amb les medalles a la fidelitat per homenatjar a policies amb una dilatada trajectòria al cos. En total, es van lliurar dues medalles en la categoria d’or per 30 anys de servei continuat, vuit medalles de bronze per 15 anys de servei.

Escuts solidaris

Un dels moments més especials de l’acte va ser el lliurament de medalles de bronze als caps de les Policies Locals de Caldes de Malavella, Santa Susanna i Sant Celoni que van iniciar la campanya “Pels valents” de venda d’escuts solidaris contra el càncer infantil i l’agent de la Policia Local que la va impulsar a Cambrils. La campanya ha recaptat un total de 300.000 euros pel Sant Joan de Déu Pediatric Cancer Center de Barcelona amb la col·laboració de 160 cossos de policials de Catalunya i d’altres municipis de l’Estat Espanyol.

La Policia de Cambrils ha estat el cos que més escuts solidaris ha venut, amb una recaptació de 14.200 euros, i per aquest motiu l’agent que ha liderat la campanya a Cambrils va participar dilluns en l’acte de lliurament del xec a la directora de l’hospital, juntament amb els caps dels tres municipis impulsors. La iniciativa solidària continua a Cambrils i des de fa unes setmanes s’ha ampliat amb la venda de portaentrepans ecològics que substitueixen els embolcalls de plàstic o paper d’alumini d’un sol ús.

Felicitacions per actuacions destacades

L’Ajuntament de Cambrils també va lliurar prop d’una vuitantena de felicitacions per premiar actuacions destacades durant els anys 2018 i 2019 que es consideren meritòries pel risc que comporten o l’eficàcia dels resultats. La primera per un ciutadà perquè la seva col·laboració va ser imprescindible per poder portar a terme investigacions sobre una recerca.

Les altres distincions honorífiques van ser per agents que han realitzat actuacions com la localització del presumpte autor d’un homicidi, operatius contra el cultiu i tràfic de marihuana, la detenció d’una persona que havia comès un robatori amb violència, la investigació i descobriment de l’autor d’un robatori d’un vehicle al Regne Unit i la conseqüent activació d’una ordre de detenció Schengen, la desarticulació d’una trama d’importació il·legal de vehicles, la detenció d’una persona per abús sexual a menors, la detenció d’autors de robatoris en establiments, domicilis i autocaravanes.

A més, es van lliurar diplomes col·lectius a la Unitat de Policia Administrativa i Seguretat (UPAS) i la Unitat de Policia d’Atenció Ciutadana (UPAC). D’altra banda, també han rebut felicitacions membres d’altres cossos policials que han col·laborat amb la Policia Local de Cambrils. És el cas de tres agents dels Mossos d’Esquadra i un agent de la Guàrdia Urbana de Reus que van participar en diferents actuacions conjuntes per detenir diversos autors de robatoris en interior de domicilis. Finalment, s’han lliurat tres diplomes al mèrit policial dos agents i un caporal que han rebut tres felicitacions en el transcurs d’un any.

L’acte va acabar amb el lliurament d’un regal als policies que s’han jubilat aquest any i una placa de record als familiars d’un agent que va morir fa un any. Posteriorment, la Diada es va allargar amb un piscolabis a les dependències de la Policia Local.