Informació general

Ràdio

S'aprova el contracte-programa de Ràdio Cambrils amb les crítiques de l'oposició per «la falta de pluralitat del servei»

La regidora del PSC, Ana López, va arribar a qualificar l'emissora municipal de «Ràdio Camí». El punt no va rebre el suport de l'oposició i va generar crítiques dels diferents portaveus

Per Berta Ruiz

Imatge de les instal·lacions de Ràdio Cambrils
Imatge de les instal·lacions de Ràdio Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

El ple ordinari del passat dilluns va aprovar inicialment el contracte-programa de Ràdio Cambrils per al període 2019-2023. El punt no va rebre el suport de l'oposició i va generar crítiques dels diferents portaveus centrades en la “falta de pluralitat del servei”, la “dependència directa i exclusiva per part d'Alcaldia” o la “poca viabilitat econòmica” del mitjà, entre d'altres qüestions. De fet, el PSC va votar en contra, mentre que PP, Cs i el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– es van abstenir.

En la seva introducció, l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– va recordar que el 25 de maig de 2018 es va aprovar definitivament el reglament d'organització i funcionament del servei públic de Ràdio Cambrils. Segons va dir, “aquest reglament estipula que hi ha d'haver un contracte-programa de caràcter plurianual per garantir un finançament estable, així com una programació. El director havia de redactar aquest document que marca les línies estratègiques de Ràdio Cambrils durant un període de 4 anys. Així es va exposar al consell consultiu de la ràdio, a la comissió de cultura i avui passa pel ple”.

David Chatelain (PP): "Sempre hem considerat que la ràdio era un element innecessari i ho continuem pensant"

En una primera intervenció, el portaveu del PP –David Chatelain– va manifestar que, “sempre hem considerat que la ràdio era un element innecessari, de fet, ho continuem pensant. No obstant això, li donarem un vot de confiança, ja que està en funcionament, però per justificar el nostre vot d'abstenció faré algunes apreciacions. En primer lloc, hem trobat a faltar –després dels aiguats de la setmana passada– que es fessin avisos públics a la població per prendre les mesures necessàries de prevenció. Per altra banda, no s'han inclòs al contracte-programa algunes consideracions com els espais horaris i el ritme de la programació. Hi ha part que tampoc s'està complint que és la participació política –via debats– a la ràdio. A nivell material es diu que falten micròfons per donar veu a tota l'oposició, però tenint en compte la inversió per posar en marxa la ràdio, creiem que la incorporació de dos micros més no representa un cost tan exagerat com per no fer els debats. També hem trobat a faltar un criteri en la justificació de la previsió d'ingressos a futur; creiem que és massa optimista i això suposarà una nova càrrega financera per a l'Ajuntament. Una de les peticions inicials ja és la incorporació d'una altra persona, ho puc entendre, però anem incrementant costos”.

Ana López (PSC): "Havia de ser la ràdio de tothom i està clar que no és la ràdio de tothom. Disculpi que ho expressi així, però sembla que sigui 'Ràdio Camí'"

En una línia molt crítica es va expressar la portaveu del PSC –Ana López– qui va dir que, “sentim una part de decepció per les expectatives generades per la senyora alcaldessa del servei que podria donar la ràdio. Havia de ser la ràdio de tothom i està clar que no és la ràdio de tothom. Disculpi que ho expressi així, però sembla que sigui 'Ràdio Camí'. Vostè va apostar molt per aquest projecte, ens va fer córrer i treballar de valent en el reglament d'organització i de forma participativa, però a l'hora de la veritat aquesta dependència directa i exclusiva d'alcaldia sembla que es tradueixi en 'Ràdio Camí'”. Segons va comentar López, "els espais de programació social estan força bé, però trobem a faltar més col·laboradors independents; hi ha massa espais dirigits per treballadors municipals i no és de rebut que en una ràdio pública no existeixi la pluralitat política. Vostès parlen de participació, democràcia i transparència i aquesta brilla per la seva absència. No hi ha debats polítics, ni tan sols abans o després dels plens.. no ha de ser tan complicat. També va dir que serviria per comunicar temes molt importants: l'augment d'un 14% de la taxa d'escombraries no és un tema prou important? Advertir per les fortes pluges del dia 22 d'octubre no era prou important? Si no estiguessin tan obsessionats en controlar la ràdio, aquesta seria més plural i també més lliure. Fins que no es demostri que no és 'Radio Camí', votarem en contra”.

Juan Carlos Romera (Cs): "Hi ha falta de pluralitat a Ràdio Cambrils, no tots hi estem representats en un mitjà públic"

Juan Carlos Romera de Cs va avançar l'abstenció del seu grup per “la falta de pluralitat a Ràdio Cambrils, no tots hi estem representats en un mitjà públic. També pel tema de la viabilitat econòmica: veiem que la previsió d'ingressos d'aquest mitjà és poc real”.

Camí Mendoza: “Ràdio Cambrils està començant a caminar i no és Ràdio Camí, senyora López"

En el torn de rèplica, l'alcaldessa va manifestar que el document del contracte-programa romandrà en exposició pública i que qualsevol persona podrà presentar suggeriments. En resposta a les crítiques d'Ana López, Mendoza va dir: “Ràdio Cambrils està començant a caminar i no és Ràdio Camí, senyora López. Li agrairia que quan fa afirmacions que no és una ràdio plural, em digui en base a què...? Ràdio Cambrils ha cobert notícies de l'oposició en bloc, notícies dels diferents partits i també del regidor no adscrit, Joan M. Artigau. Ràdio Cambrils està cobrint totes les notícies amb la mateixa independència que qualsevol altre mitjà. Em sap greu que un projecte que vostès van votar a favor en el seu moment, ara el posi en dubte i li vulgui treure valor quan tot just comença a caminar. És un servei públic que comença a caminar, deixem-lo caminar i siguem constructius. D'aquí un any hi haurà un pressupost més ajustat i el del 2021 ja serà un pressupost realista al 100%”.

Ana López del PSC va replicar, novament, per dir que no havia qüestionat “la professionalitat dels treballadors ni la utilitat de la ràdio. No estem contents de la seva dependència: si no hi ha debats polítics, si no es parlen dels temes importants, i si a més, des de del Gabinet de Comunicació s'envien les notes 'pastelejades' que no poden rebatre, què vol que digui? Que hi confio? Potser les directrius de comunicació de la seva cap de gabinet no són massa encertades”.

Comenta aquest article