Informació general

Economia

L'import dels préstecs de l'Ajuntament amb el Fons de Finançament a Entitats Locals és de 3,8 milions d'euros

El ple extraordinari va aprovar, el passat dijous, l'agrupació de préstecs formalitzats per l'Ajuntament de Cambrils amb el Fons de Finançament a Entitats Locals. Es tracta d'una operació requerida pel Ministeri d'Hisenda

Per Berta Ruiz

Imatge de la sessió plenària extraordinària del passat dijous
Imatge de la sessió plenària extraordinària del passat dijous | Lluís Rovira i Barenys
El ple extraordinari va aprovar, el passat dijous al matí, l'agrupació de préstecs formalitzats per l'Ajuntament de Cambrils amb el Fons de Finançament a Entitats Locals. Es tractava d'un ple convocat d'urgència que va rebre les crítiques de l'oposició, perquè en l'ordre del dia, el govern també va incloure una moció relativa a la sentència del Tribunal Suprem, tal com va informar revistacambrils.cat el passat dijous.

3,8 milions d'euros en préstecs

Pel que fa al punt econòmic, aquesta nova operació, segons va detallar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila–, comporta un import total de 3.876.146,48 euros que es reparteixen de la següent manera: un préstec per un import de capital pendent de 326.828,54 euros amb Bankia; 729.671,77 euros amb La Caixa; 733.197,32 euros amb el Banc de Santander i un altre préstec de 2.086.448 euros amb La Caixa. Tal com va apuntar Gila, "aquesta mesura és obligatòria per a tots els ajuntaments que tenen préstecs amb el Fons de Finançament a Entitats Locals –per a pagaments a proveïdors–. Cal que aquesta agrupació de préstecs s'aprovi pel ple de la corporació i que també es faci una adequació del Pla d'Ajust vigent fins l'any 2023. Aquesta operació té una repercussió directa en els dos propers pressupostos atès que té una carència de dos anys i per tant, no caldrà dotar de recursos per a l'amortització fins el juny de 2022 que és quan s'haurà de fer la primera amortització. Sí que s'hauran de fer pagaments d'interessos a partir del juny de 2020. Els préstecs finalitzaran el 30 de juny de 2023". Per tot plegat, aquesta operació requeria l'aprovació plenària per tal d'informar el Ministeri d'Hisenda i la Generalitat.

Suport del PSC, PP i Cs –sense debat–, però crítiques per la inclusió de la moció de la sentència del TS a l'ordre del dia

El punt va ser aprovat amb tots els vots a favor, però sense massa discussió. El portaveu del PP –David Chatelain– va reconèixer "la necessitat de l'aprovació de l'agrupació dels crèdits –imposada pel Ministeri d'Hisenda–". No obstant això, el portaveu del PP va lamentar que, "creiem que només volien fer el plenari per a la inclusió de la moció relativa a la sentència del Tribunal Suprem". En una línia similar es va manifestar la portaveu del PSC  –Ana López– que va dir que, "no qüestionem la urgència d'aquest plenari pel que fa a l'aprovació dels préstecs, però anunciem que no assistirem a la votació del tercer punt –el de la moció–. Finalment, la regidora de Cs –Patrícia de Miguel– va deixar clar que, "no posem cap pega amb el punt 2 de l'ordre del dia –sobre l'agrupació dels préstecs–, però ens sembla un insult que aprofitin aquest ple per introduir una moció".

Comenta aquest article