Societat

Solidaritat

S'organitza una fideuada solidària en favor de l'Emma, una nena tarragonina amb paràlisi cerebral

El Passeig Gastrobar va acollir, ahir al migdia, una fideuada solidària per recaptar fons per a l'Emma, una nena de Tarragona a la que li van diagnosticar paràlisi cerebral quan va complir el seu cinquè mes de vida

Per Berta Ruiz

Foto de grup dels pares de l'Emma i la seva petita, juntament amb els organitzadors de la fideuada solidària
Foto de grup dels pares de l'Emma i la seva petita, juntament amb els organitzadors de la fideuada solidària | Berta Ruiz

El Passeig Gastrobar va acollir, ahir al migdia, una fideuada solidària per recaptar fons per a l'Emma, una nena de Tarragona a la que li van diagnosticar paràlisi cerebral quan va complir el seu cinquè mes de vida. Francesc Mur, propietari d'El Passeig, i la seva dona es van sensibilitzar amb el cas de l'Emma quan van conèixer el seu cas pels diaris i es van posar en contacte amb els seus pares per organitzar aquesta activitat solidària. Ahir, malgrat que el temps no va acompanyar –amb pluja i ruixats intermitents–, nombrosos amics i familiars es van acostar al passeig d'Albert per sumar-se a la fideuada i aportar el seu granet de sorra. Concretament, es van recaptar uns 340 euros que es destinaran a teràpies i aparells ortopèdics que precisa la petita. A agrair la col·laboració de Peixos Mariscos Amposta que va regalar una caixa de gambes i Vendistar que va aportar un barril de cervesa.

Imatge de la fideuada solidària, ahir al migdia, al passeig d'Albert

Ignasi Fernández –pare de l'Emma– va explicar a revistacambrils.cat que “l'Emma necessita molts aparells, cadires especials i tot d'equipament ortopèdic per ajudar-la a desenvolupar-se i per estimular-li el cervell. Tot plegat és molt costós. Al Centre de Desenvolupament Infantil Precoç la visiten un parell de cops a la setmana, però els primers anys són clau. Necessitem estimular-la tot el que puguem, per tant, l'Emma necessita fer teràpia més dies a la setmana i i això no ho cobreix la seguretat social”. Per la seva part, la mare de la nena –Patrícia Juan– va comentar que, “els diners aniran a ajudes tècniques, teràpies que necessita la nena i tot el que comporta tenir un fill amb paràlisi cerebral: la cadira postural, un aparell per aguantar-li el cap quan està asseguda, una taula per la cadira de carrer, teràpies diverses...”. Per altra banda, els pares de l'Emma també volen crear una associació per acollir d'altres famílies que es trobin en una situació similar.

El cas de l'Emma

A principis del 2018 va néixer l'Emma amb una paràlisi cerebral. La causa de la seva paràlisi és desconeguda. No va ser fins als 5 mesos que li van diagnosticar. Té uns danys cerebrals importants que l’impedeixen tenir un desenvolupament motriu correcte. L’Emma pateix una tetraparèsia espàstica. Aquesta condició afecta les quatre extremitats. Per una banda, els moviments són descoordinats i, per l’altra, hi ha una hipertonicitat que fa que els músculs tinguin tendència a posar-se més tensos i, per tant, pateixen més. Si no hi ha un bon treball de fisioteràpia al darrera i no es treballa bé la musculatura, aquesta es pot atrofiar impedint un bon creixement del ossos i un moviment complert de les articulacions. En canvi, el tronc i el cap son més hipotònics, és a dir, els músculs no tenen tanta força i això es tradueix en un mal control del cap i en una gran dificultat per empassar, mastegar i parlar. Aquesta situació, però, es pot millorar gràcies al treball postural i a la perseverança.

Arrel del danys cerebrals pot ser que hi hagin altres afectacions. L’Emma té un dèficit visual que ara mateix és molt difícil de valorar. No es pot saber ben bé com hi veu. A nivell cognitiu i intel·lectual no es pot saber fins més endavant si hi ha alguna afectació o no. En el seu dia a dia l’Emma ha d’utilitzar aparells ortopèdics per mantenir la postura correcta i prevenir una possible luxació de maluc o una escoliosis.

Comenta aquest article