Informació general

Sentència

Nit de pànic a Tarragona (conté vídeo)

Mossos d'Esquadra i Policia Nacional van carregar amb duresa, van disparar pilotes de goma i de foam i van detenir 13 persones, una d'elles un jove cambrilenc que aquest matí, poc després de les 10h, ha estat posat en llibertat

Per Lluís Rovira i Barenys

Contenidor cremat a la plaça Imperial Tarraco, durant la primera tongada d'aldarulls d'ahir a la nit
Contenidor cremat a la plaça Imperial Tarraco, durant la primera tongada d'aldarulls d'ahir a la nit | Lluís Rovira i Barenys

L'acte organitzat ahir al vespre, per l'ANC i Òmnium, davant la delegació del govern espanyol a Tarragona va acabar amb una batalla campal pels carrers de Tarragona i es va saldar amb 13 detinguts i 11 ferits. Sis dels ferits que van anar als centres hospitalaris presentaven impactes de bales de goma o de foam i un jove va haver de ser ingressat per una contusió toràcica. Entre els 13 detinguts hi ha un jove cambrilenc que aquest matí, poc després de les 10h, ha sortit en llibertat de la comissaria de Camp Clar.

Acte pacífic davant la delegació del govern espanyol

La convocatòria s'havia fet davant les delegacions del govern espanyol, a les quatre capitals catalanes. Milers de persones van acudir a la cita, sota el lema de "Autodeterminació i Llibertat. Prou Repressió". Els organitzadors havien disposat un escenari a l'inici de la Rambla del president Lluís Companys, ben a prop de la plaça Imperial Tarraco. L'acte va consistir en la lectura d'uns escrits fets pels nou presos polítics que han rebut la sentència condemnatòria aquest passat dilluns, a càrrec de diferents persones. El component del grup els Pets, Joan Reig, va exercir de mestre de cerimònies i entre mig de les lectures dues components del grup Roba Estesa acompanyades del propi Reig van cantar la cançó de Maria del Mar Bonet, "Què volen aquesta gent?", en record dels set empresonats fa un parell de setmanes i que han estat acusats de terrorisme.

Els Mossos d'Esquadra havien fet un cordó policial davant l'edifici de la delegació governamental i pels carrers del costat i del darrere hi havia furgonetes d'antidisturbis dels Mossos, a més de la proximitat de la comissaria de la Policia Nacional. Abans dels disturbis hi va haver uns moviments estranys a la zona policial. Quan l'acte ja havia començat es va poder veure un grupet de gent jove amb banderes espanyoles parlant amb els policies que vigilaven la comissaria de la Policia Nacional. Alguna d'aquestes persones, lluint la bandera espanyola, es va passejar entremig de la gent concentrada a la plaça Imperial Tarraco amb ànim de provocar, cosa que no va aconseguir. També es va detectar per part de la gent que estava a l'acte, un policia dalt d'un balcó de la delegació del govern espanyol que estava a les fosques, gravant la gent que tranquil·lament estava a la plaça escoltant els parlaments. La llumeta vermella de la càmera el va delatar i des de baix algú el va assenyalar amb un làser verd.

Milers de persones van assistir a l'acte convocat per l'ANC i Òmnium, ahir a Tarragona / foto: Lluís Rovira i Barenys

Comencen els disturbis

En els darrers parlaments de l'acte, els Mossos es van començar a moure i els antidisturbis es van col·locar davant la porta de l'edifici governamental  al mateix temps que col·locaven dues furgonetes al costat. Part de la gent els va increpar i es van poder sentir crits de "Fora les forces d'ocupació" i també de "No us mereixeu la senyera que porteu". Des del sector de la gent també es van llençar algunes ampolles de plàstic i algun altre objecte i, arran de les imatges que s'han vist, no es descarta que infiltrats de la policia tinguessin alguna cosa a veure en part d'aquests llançaments. Les primeres càrregues ja eren imminents. Els Mossos van fer un primer acostament que ja va provocar una certa retirada de la gent. Es van sentir les primeres detonacions i es van produir els primers contusionats per bales de foam. Les dues furgonetes dels Mossos van deixar una sirena en marxa durant una bona estona mentre esperaven l'arribada de reforços i  tot seguit van començar les càrregues. Els manifestants van fer dues barricades amb contenidors a l'inici de la Rambla Nova i en un parell hi val calar foc. Els Mossos a peu i amb les furgonetes van baixar Rambla avall darrere els manifestants. Tot seguit s'hi van afegir dues furgonetes més de la Policia Nacional. Al cap d'una estona, la Policia va retrocedir i van baixar tots cap a la plaça Imperial Tarraco a l'espera de més reforços policials. Els Mossos van fer un cordó als dos edificis governamentals que hi ha a la plaça i pos després arribaven més furgonetes de Mossos i cinc furgonetes de la Policia Nacional. Amb tots aquests reforços la policia va anar en busca dels manifestants i les corredisses i persecucions es van succeir pels carrers de Tarragona. Un dels moments destacats va ser el foc que es va provocar davant les portes de la delegació d'Hisenda, a la Rambla.

Policia provocant la gent

Poc després de les 12 de la nit es van acabar els aldarulls. La Policia va repartir de valent i fins i tot un dels que va ser agredit va ser el secretari primer de la mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós que va rebre la càrrega d'un agent antiavalot de la Policia Nacional en un carrer lateral de la Rambla en un lloc on no hi havia cap incident, segons ha declarat ell mateix i ha quedat recollit en un vídeo. La Policia Nacional, a més, va anar a l'hospital de Santa Tecla per a identificar pacients que haguessin patit contusions.

També s'ha fet viral el vídeo en el que es veu una furgoneta dels Mossos circulant per un carrer de Tarragona i dient per l'altaveu del vehicle, amb sornegueria "som gent de pau, veniuuu".

 

Comenta aquest article