Informació general

Política

El Ple del Consell Comarcal del Baix Camp rebutja la sentència del Suprem i reclama l'amnistia per als presos polítics i exiliats

Per Redacció

Sessió del ple del Consell Comarcal del Baix Camp, ahir a la tarda
Sessió del ple del Consell Comarcal del Baix Camp, ahir a la tarda | Cedida

El Ple del Consell Comarcal del Baix Camp va aprovar, ahir a la tarda, una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem als presos polítics i va exigir el seu alliberament i l’amnistia per a tots ells i elles i per als exiliats i exiliades. La moció es va aprovar amb els vots a favor d’ERC-AM, JUNTS, AMUNT i ARA, mentre que el PSC-CP i el PP van votar en contra. Per la seva banda, les dues persones que conformen el grup de Ciutadans no van fer acte de presència al Ple.

"Situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals"

La moció aprovada també reivindica el dret a l’autodeterminació i el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català, alhora que exigeix a l’estat espanyol respecte pels càrrecs elegits democràticament i per les institucions catalanes. A més, el Consell Comarcal es compromet a treballar amb el Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat, i a participar en una assemblea d’electes a favor dels drets i les llibertats. Amb l’aprovació de la moció l’ens comarcal també s’adhereix a les mobilitzacions de rebuig a la sentència i en l’acte convocat pel President de la Generalitat el dia 26 d’octubre al Palau de la Generalitat. El Consell Comarcal també fa avinent amb la moció "la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint i expressa la més ferma voluntat de seguir treballant, dia rere dia, per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania de la comarca del Baix Camp, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret".

Vots a favor d'ERC-AM, JUNTS, AMUNT i ARA; vot en contra de PSC-CP i PP i absència al ple dels consellers de Cs

En el torn de parlaments, el portaveu de l’ARA, Daniel Rubio, va defensar la defensat la llibertat d’expressió, el dret a decidir i el respecte com a principis bàsics, i va titllar la sentència d’excessiva i desproporcionada. Per la seva banda, el portaveu del PP, David Chatelain, va remarcar que la sentència evidencia que ningú està per sobre de ningú quan a la llei i la norma, i que Espanya és un dels països amb una de les millors democràcies del món. En el torn de l’AMUNT, Laia Muntas va insistir en la necessitat que els i les representants de les institucions han de donar suport a les mobilitzacions populars i han d’estar al servei de la desobediència, a més de dir que també treballaran per l’alliberament d’altres pobles d’Espanya com Andalusia o Euskal Herria.

Pel part del PSC-CP, va fer de portaveu el conseller Pere Carrasco, que va justificar el vot en contra perquè el judici ha ofert la màxima transparència i responia als errors comesos pels polítics independentistes. Alhora ha definit la seva formació com el defensor del diàleg des de la llei i n’ha fet una crida des de la serenitat, a més de manifestar-se en contra de la desobediència institucional.

La portaveu de JUNTS, Assump Castellví, va dir que la sentència condemna Catalunya, va recordar que convocar un referèndum no és delicte i va titllar el judici del Suprem com de polític. També va fer una defensa de continuar defensant els dret i llibertats, de la no violència i de la necessitat de sumar, de seure i d’arribar a acords.

Per últim, Ricard Gili, portaveu d’ERC-AM va interpel·lar el grup socialista pel seu anunciat vot en contra a la moció, recordant paraules i pronunciaments del president Montilla en relació al procés català i a la presència de l’exalcalde de Reus socialista, Lluís Miquel Pérez, a la manifestació celebrada el dilluns 14 d’octubre a Reus. També va recordar que l’1 octubre va fer conscient el poble català que té a les seves mans el seu futur.  

 Prèviament a la votació de la moció, es van votar les esmenes al text proposades per les conselleres comarcals d’AMUNT, que feien incidència en introduir referències a la desobediència institucional. Aquestes esmenes, però, van ser rebutjades rebutjades amb els vots d’ERC-AM, JUNTS i ARA i mentre PSP-CP i PP s’han abstingut.

Comenta aquest article